Велико Търново. 440 хиляди лева са преведени към десетте общини

...
Велико Търново. 440 хиляди лева са преведени към десетте общини
Коментари Харесай

440 хил. лв. са получили общините от Великотърновска област за организация на изборите, други 66 хил. лв. са осигурени за предпазни средства и дезинфектанти

Велико Търново. 440 хиляди лв. са преведени към десетте общини от Великотърновска област от Министерски съвет при започване на месеца. Парите ще се употребяват за организационно-техническата подготовка на изборите за народни представители, които са планувани за 11 юли. Това стана ясно на взаимен брифинг на Областна администрация – Велико Търново и Районната изборна комисия, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Велико Търново .

Областният шеф Георги Гугучков посочи, че са обезпечени и спомагателни 66 хиляди лв., които също към този момент са по сметките на локалните администрации и ще се употребяват за персонални защитни средства и дезинфектанти за членовете на секционните изборни комисии. Общините сами ще вземат решение какво и от кого да купят. Освен това Областна администрация е получила 5 хиляди лв. за същото, само че в РИК. Средствата са съобразени с броя на секциите в региона.

До момента има разкрити общо 400 СИК-ове, като следва определянето и на преносими, в които ще гласоподават хората с увреждания, на секции в лечебни заведения, домове за възрастни хора, затвори и така нататък

Председателят на РИК – Велико Търново Николай Илиев разясни, че на 26 юни изтича срокът, в които лицата могат да подават заявки за гласоподаване с преносима урна. Подобна се разкрива в случай че има 10 и повече поръчки. Там, където има избрана такава секция, хората, които не са спазили посочената дата могат да подадат молба до 7 дни преди изборния ден и да гласоподават с нея.

В района са регистрирани 22 кандидатски листи, с 212 претенденти за народни представители.

Все още не е ясно дали ще има проява на гласоподаване с машина, само че ръководителят на РИК съобщи, че ще упорства за такова, в случай че има опция. Идеята е повече гласоподаватели да схванат процеса, с цел да няма усложнения на 11 юли.

„ Лично аз се надявам да има такова нещо, само че досега сходна проява ЦИК организира единствено една и то в София. Все още не знаем дали и по кое време ще има при нас “, разяснява Илиев.

Той бе безапелационен и, че ще упорства образованието на членовете на СИК за целия избирателен развой да се случва присъствено, а не онлйан както беше на предходните избори.

Петя Райкова, секретарят на Областна администрация посочи, че броят на гласоподавателите няма да се разграничава доста от този при вота на 4 април.

„ В региона ще бъдат доставени 212 хиляди хартиени бюлетини – по новите правила, а точно там, където гласуването ще е с хартиени бюлетини за 100% от гласоподавателите, повишено с 10%, а там където ще е машинно – за 100% от гласоподавателите. Машинното гласоподаване ще е в секциите с повече от 300 гласоподавателите “, разясни още Райкова.

Все още не е ясно какъв брой машини ще бъдат доставени в района, само че електронно гласоподаване ще има в най-малко 2/3 от секциите /над 300/. Ако на обещано място има проблем с новия развой ще се премине към хартиено гласоподаване, след известяван на РИК и ЦИК, и правене на протоколи.

До момента в РИК е получена единствено една тъжба, която е изпратена по подготвеност в ЦИК. Тя е била за пропаганда преди началото на изборната акция.

Луиза ТРАНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР