Великите комбинатори не са български патент, но и нашата земя

...
Великите комбинатори не са български патент, но и нашата земя
Коментари Харесай

Опасен чар: Венко Измамата с големите връзки

Великите комбинатори не са български патент, само че и нашата земя е раждала и ражда хора с рисков сексапил, които могат да завлекат десетки наивници, попаднали в периметър на обаянието им. Разкритието на пловдивска журналистка на далаверите на Спас-Александър даде мотив да си напомним и пловдивските остап бендеровци, които в годините на прехода мъчеха да ни потвърдят, че знаят най-малко 200 метода за честно замогване. Наивниците няма да свършат, нито възползващите се от алчността им комбинатори, само че най-малко проверяващите органи да си правят по-бързо работата.

Когато приказваме за огромни комбинатори под тепетата, не можем да пропуснем Венелин Качаков, станал печално прочут като Венко Измамата. Както и при Александър-Спас територията на деяние на Качаков е обвързвана с туризма. След няколко сполучливи години на пазара младият Венелин обаче се изкушава да прескочи небрежно няколко равнища и да забогатее бързо и по втория метод. По това време към този момент е член на ГЕРБ Предприемачи и показва топли връзки с новите значими хора в града. Малко преди да гръмне аферата с огромното ужилване на 226 души от компанията му " Еврохолидейз ", Качаков пуска фотоси от свое посещение в Европейския парламент. В Брюксел той е в компанията на няколко знакови фигури, както се вижда от фотографията.

Съвсем скоро обаче истината за най-голямата машинация в туристическия отрасъл у нас се разплита, Венко към този момент има нов прякор и е пропуснат от досегашните си другари.

СХЕМАТА

Грандиозната машинация е замислена от Качаков при започване на 2011 година Тогава предприемчивият предприемач пуска в уеб страницата за групово извършване на покупки " Грабо " предложения за промоционална екскурзия до Малдивите. На въдицата се хващат стотици, които предплащат по електронен път за екзотичното пътешестване. После се оказва, че евтината екскурзия е единствено капан за наивници. Сред тях са и двама младоженци, които получили ваучера за пътешествието като брачен подарък от околните си.

ПРИСЪДИТЕ

Качаков е наказан на 4 години затвор, откакто Районният съд го призна за отговорен в най-крупната машинация в туристическия отрасъл, осъществявана в миналото в България. Доказано е, че той е завлякъл 260 души с над 265 000 лв., като се представял за финансов шеф на " Еврохолидейз” и обещавал на клиентите си първокласна отмора на Малдивите. Вместо да заплати резервациите в хотелите, Качаков прибрал порите. Съпроцесниците му Георги Пасев и Георги Христов получиха надлежно по 4 година и 3 година затвор.

Междувременно Качаков се снабдява и с друга присъда от година и половина за укрити налози в размер на 302 229 лева Качаков излежа и двете си санкции, а след излизането от пандиза следите му се губят.

Забърка и Grabo.bg

За да зариби наивниците, Венелин Качаков употребява уеб страницата за групово извършване на покупки Grabo.bg. Именно там Венко Измамата пускаше въдицата с евтината екскурзия до Малдивите.

След като гръмна абсурдът, се наложи от Grabo.bg да изплатят за своя сметка над 150 000 лв. на излъганите си клиенти. Не е ясно дали от уеб страницата за групово извършване на покупки са съумели да си възстановят тези пари, тъй като в сметките на “Холидейз” такива суми в никакъв случай не е имало.

Сайтът Grabo.bg неотдавна още веднъж стана жертва на ужилване, този път от собствен чиновник. Мъжът на име Георги Петров съумя да завлече близо 400 000 лева с елементарна скица. Когато дойдело време да се заплаща на компаниите, предлагащи промоции в уеб страницата, Петров отивал в счетоводството и казвал: „ Клиентът се обади и сподели, че си е сменил банковата сметка”. Давал на служителките „ новата” сметка, която в действителност била на негов другар. Петров е с обвиняване за машинация в изключително огромни размери и пране на пари. Георги отхвърля да е отговорен и твърди, че надалеч не става дума за 400 000 лева, тъй като част от контрагентите на Grabo са си получили парите назад.
тагове венко измамата евтина отмора туризъм схема
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР