Великденските яйца са найпопулярният символ на християнския празник. Те напомнят

...
Великденските яйца са найпопулярният символ на християнския празник. Те напомнят
Коментари Харесай

Как се появява червеното яйце

Великденските яйца са найпопулярният знак на християнския празник. Те припомнят за възкресението на Христос.
Според преданието Мария Магдалина посетила Италия и намерила случай да се яви пред император Тиберий I. По общоприетия източен бит му поднесла яйце, боядисано в алено. Казала му: " Христос воскресе! " С нечуваните до тогава думи Мария Магдалина желала да разсъни любознанието на подозрителния император. А с разясняването на смисъла на този подарък почнала пламенна проповед за живота, чудесата, разпятието и възкресението на Иисус Христос. Описала и несправедливия съд над Него от озлобените членове на Йерусалимския Синедрион, както и недоглеждането от страна на малодушния римски шеф на Юдея Пилат Понтийски, с което провокирала гнева на императора върху тях.
А Пилат, узнавайки за това и боейки се от изобличение на незаконните му дейности от страна на християните, самичък изпратил известие на император Тиберий за Иисус Христос, в което свидетелствал за добродетелния му живот, за изцеляването на всевъзможни заболявания и недъзи, за възкресяването на мъртви, както и за другите Му велики чудеса.
След такива свидетелства император Тиберий самичък повярвал в Спасителя и предложил да Го причислят към римските богове. И когато Римският сенат отхвърлил това, Тиберий с царски декрет заплашвал да накаже всеки, който се осмелява да наскърби вярващите в Иисус Христос.
Така Мария Магдалина предиздвикала езическия шеф на Юдея документално да засвидетелства Христовото Възкресение пред езическия свят.
А християните, като разбрали за смисъла и силата на усещането, провокирано от поднасянето на алено яйце, почнали да подражават на Мария Магдалена, да си подаряват червени яйца и да споделят: " Христос воскресе!... Во истину воскресе!... "

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР