Великденските пости започват в деня след Сирни Заговезни. Тази година

...
Великденските пости започват в деня след Сирни Заговезни. Тази година
Коментари Харесай

Бургер по време на пости: Мисията възможна

Великденските пости стартират в деня след Сирни Заговезни. Тази година - на 27 февруари. Великите пости са най-продължителните и най-строгите в православното християнство. Наричат се още Четиридесетница, тъй като не престават седем седмици.

40-те дни на Великия пост означават интервала сред гибелта и Възкресението на Исус Христос. Исус прекарва 40 дни в пустинята в пост и молитва, и това е събитието, което дефинира продължителността на поста.

Целта на поста е да се пречистят тялото и духът, и да се приготвят за приемане на Възкресението. Не е разрешено да се приема никаква храна от скотски генезис. Има избрани дни, в които може да се яде риба. По време на строгия пост не би трябвало да се яде гореща храна, както и храна, приготвена с растителни мазнини.

В наши дни постенето към този момент е елементарно постижимо, даже в забързаното ежедневие. В съвсем всеки огромен магазин за хранителни артикули може да се намерят постни и био храни, които да задоволят всеки усет.

 Снимка: Фантастико

На щандовете на българската верига , да вземем за пример, има всевъзможни разновидности - от прясноприготвени постни храни на топлата витрина, през постно суши, до всевъзможни варива и зеленчуци, ядки, сушени и пресни плодове.



Хората, които съблюдават поста, към този момент могат да си хапват даже апетитен бургер. Unconventional е 100% растителен и е определен за вегански бургер номер 1 в света. Приготвя се бързо - за към 3 до 7 минути на тиган, скара или във фурната. Революционният новаторски артикул също може да бъде открит на щандовете на .



Освен месото, в последните години елементарно може да бъде заместено и млякото. Ядковите млека, йогуртът на растителна основа и охладените веган десерти са съвършен сурогат на млечните артикули с скотски генезис. Към характерностите на някои от тези артикули може да прибавим и неналичието на добавена захар или подсладители, както и ниското наличие на мазнини и наситени мазнини.



Според експерти по хранене, хората, които нямат опит в постенето, е добре да стартират последователно да изключват от режима си неразрешените храни - първо месото, след това яйцата и млечните артикули.



" Всички скотски артикули отлично може да бъдат сменени и с варива и зеленчуци, ядки и плодове. Таханите и подправките, зехтинът и маслините също могат да бъдат отлично допълнение в постните режими ", споделя кулинарният експерт Вяра Ковачева. И добавя, че постната храна е пълноценна и уравновесена. " След интервала на поста е добре човек да навлиза последователно в нормалния си режим на хранене. Добре е да се стартира с потреблението на риба, дребни количества яйца, кисело мляко и млечни артикули, и чак най-после - месо ", поучава Ковачева.

А до тогава - едно фантастично предложение на Вяра Ковачева за постен обяд или вечеря. Запечени броколи с тофу, умами и оризови нудли е веган ядене, взаимствано от китайската кухня. Има запаметяващ се, леко лют усет и се подготвя бързо и елементарно.



Ето рецептата:
Запечени броколи с тофу, умами и оризови нудли:
Необходими артикули:

400 г твърдо тофу, нарязано на кубчета

160 г оризови нудли

1 глава броколи

2-3 с.л. зехтин

4 скилидки чесън

1 глава червен лук

1 чаена лъжичка сол

За умами сос:

3 с. л. сладостен чили сос

1/2 ч. л. джинджифил

2 с. л. оризов оцет

1/4 чаша соев сос

4 с. л. сусамово олио

1 ч.л. чили пипер

1 скилидка чесън

1 с. л. доматено пюре

За сервиране:

Черен сусам

Начин на подготвяне:

Кипнете в тенджера към един литър вода и щом водата заври, потопете броколите в нея. Варете 2-3 минути, извадете от водата и охладете под течаща вода. Оставете встрани.

Сварете оризовите нудли, като ги поставите във вряща вода и варите към 3-4 минути. Отцедете и оставете настрани.

За да извършите заливката, смесете всички съставки - чили сос, джинджифил, оризов оцет, соев сос, сусамово олио, чили пипер, чесън и доматено пюре. Разбъркайте добре и оставете настрани.

В тиган загрейте една супена лъжица зехтин и запържете подсушеното тофу, след което го извадете от тигана в купа. Добавете в тигана останалия зехтин, лука и чесъна, нарязани на ситно. Запържете. След това прибавете броколите и солта и задушете.

Изсипете задушените броколи при тофуто. Прибавете нудлите. Залейте с умами соса, разбъркайте, поръсете с черен сусам и сервирайте.

Начина на подготвяне може да гледате и в .

Материалът е възложен от Фантастико.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР