Великден наближава и всички се облизваме в очакване на предстоящите

...
Великден наближава и всички се облизваме в очакване на предстоящите
Коментари Харесай

Как да се насладим на празничната трапеза, ако храната ни докарва главоболие?

Великден наближава и всички се облизваме в очакване на идните трапези, обсипани с вкусни пролетни ястия – прясно агнешко, зелени салати, пухкави козунаци и първите свежи плодове за годината. И до момента в който за хората, които нямат алергии, тази мисъл е изпълнена с трепетно очакване, за останалите, страдащи от разнообразни хранителни непоносимости, тя е изпълнена с горест и неприятни мемоари.

Колко празници са били опропастени поради глутенова или лактозна нетърпимост, какъв брой рождени дни и други персонални мотиви са се трансформирали в дребен призрачен сън поради неразположение след банкет на храни, богати на хистамин. Именно за тези от вас, които знаят защо приказваме, са идващите редове, както и за тези от вас, които подозират, че имат проблем с обработката на избрани храни, само че не са сигурни.

И по този начин, кои са най-често срещаните хранителни непоносимости?

 d iStock/ Getty images/ Freepik

Първо, да кажем от какво са провокирани те – всекидневно повода е в неналичието на ензими за разграждане на съответни хранителни групи (въглехидрати, млечни, мазнини). Няма да се изненадате, когато чуете, че лактозната и глутеновата нетърпимост оглавяват класацията – от тях страдат толкоз доста хора, че на практика няма човек, който да не познава най-малко една тяхна жертва.

Както несъмнено знаете, лактозната нетърпимост отбелязва казуса с разграждането на млечни артикули, изключително такива, направени от краве мляко. Глутеновата нетърпимост пък е обвързвана със стомашни (и не само) проблеми след банкет на храни, съдържащи глутен, които в действителност са извънредно доста – множеството тестени произведения, направени от пшенично брашно, много типове салами и така нататък Има и една по-малка група от хора, изтеглили късата съчка на фруктозната нетърпимост – те пък не могат да се насладят качествено на плодовете, които всички ние, лишени от тази нетърпимост, ядем в големи количества.

Но най-неприятната от всички типове непоносимости е може би хистаминовата, която идва и с цялостен набор от проявления - стомашно-чревни неразположения, запушен нос, обриви, мигрена и какво ли още не. Тъй като хистаминът се съдържа в доста храни и питиета, хората с нетърпимост към него би трябвало да лимитират много съществено менюто си и да заобикалят шоколад, салами, алкохол, сирене, козунаци, както и всевъзможни отлежали и ферментирали храни.

" И какво им остава да ядат? ", ще кажете вие, и ще бъдете прави – остават доста малко хранителни артикули, които не провокират такива реакции. Както сами се сещате, няма човек на Земята, който да може да издържи на толкоз прецизен режим през целия си живот, а и не е належащо, тъй като е изобретено облекчение под формата на хапче, доставящо по този начин скъпия ензим ДАО (диамин оксидаза).

 d iStock/ Getty images/ Freepik

Но да кажем няколко думи за хистамина, с цел да не помислят всички, че той е нещо неприятно. Хистаминът е натурален медиатор, който се създава от тялото. Той спада към групата на биогенните амини - метаболити на аминокиселините, а в човешкото тяло хистаминът взе участие в голям брой системи и функционалности – предава информация от мозъка към червата и има дейна роля за имунната отбрана. Ако се ударите и мястото на удара се подуе, този оток е породен точно от хистамина, както и сърбежите и болката при алергичните реакции.

Освен в тялото ни, хистаминът се съдържа в голям брой хранителни артикули, изключително в артикули, които зреят дълго време, като аленото вино и твърдото сирене. Ананасът и шоколадът пък са известни като хистамин-либератори - макар че съдържат малко количество хистамин, те предизвикват в допълнение освобождение на хистамин в червата. Храни, които съдържат или освобождават хистамин, нормално могат да се употребяват безпроблемно, защото ензимът диамин оксидаза (ДАО) разгражда хистамина.

Някои от нас обаче имат дефицит на този ензим – непрекъснато или хронично, в обстановки на стрес или натравяне с храна, или пък след дълго и изтощително натоварване, както и по генетични аргументи или някакви болести, които ги обричат на непрекъснат ензимен недостиг.

Ако към този момент сте наострили ухо, тъй като подозирате, че и вие страдате от хистаминова или различен вид нетърпимост, най-лесният метод да разберете е като извършите този елементарен, както и да посетите доктор, несъмнено.

 d Daosin

Ако знаете, че страдате от хистаминова нетърпимост, решението е, от една страна, избягването на храни, богати на хистамин и на такива, които водят до освобождение на хистамин в тялото, и въпреки това – банкет на артикул, в който се съдържа ензима ДАО.

е хранителната добавка, към която протягат ръка доста хора с хистаминова нетърпимост, защото доставя по този начин скъпия ензим по бърз и елементарен метод, без да изисква съвсем нищо от ваша страна. Таблетката се приема до три пъти дневно, 15 минути преди всяко главно хранене, евентуално съдържащо артикули с високо хистаминово наличие или хистамин-либератори. Съдържащият се в таблетката диамин оксизада оказва помощ за разграждането на хистамина в червата, по тази причина е и значимо да не дъвчете таблетката, а да я изпиете с вода преди хранене, тъй че да доближи до червата, където да освободи ензима.

Продуктът не анулира и съпътстващата грижа към положението, която включва следене на реакциите след банкет на избрани храни, добра двигателна стратегия, както и водене на дневник, в случай че се постанова – с негова помощ ще имате визия след банкет на кои храни какви странични резултати сте развили. Всичко това ще ви помогне да постигнете добър баланс сред банкет на съответни храни и това да се чувствате добре, а и сигурно ще можете да запазите удоволствието от споделената празнична софра.

И Великден към този момент няма да е празник, изпълнен с паника от съпътстващата го храна, а ще е обичан фамилен мотив, на който всички се усещат добре. Наздраве и добър вкус!
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР