Векове наред в Китай евнусите са били единствените мъже извън

...
Векове наред в Китай евнусите са били единствените мъже извън
Коментари Харесай

Трагичният живот на последният китайски евнух

Векове наред в Китай евнусите са били единствените мъже отвън императорското семейство, допускани до частните палати на Забранения град. Те безусловно са жертвали репродуктивните си органи с вярата, че ще имат извънреден достъп до императора, оказал помощ по-късно на някои от тях да станат богати и авторитетни политици

Само два загатна караха възрастния Сун Яотин да се просълзи - спомените за деня, в който неговият татко отряза гениталиите му и за деня, в който неговото семейство изхвърли тези съхранявани в консервираща течност органи, които биха го създали още веднъж пълностоен мъж след гибелта му, споделя Ема Греъм-Харисън от Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Последният китайски евнух е бил изтезаван и безпаричен като млад, наказван в революционен Китай поради ролята му на " императорски плебей ", само че в последна сметка е бил почетен и оценен, основно тъй като е надживял събратята си и се е трансформирал в неповторима светиня, парченце от " живата история ".

Сун може да опише за мъчителните ритуали на Забранения град, за последните дни, прекарани там от император Пу И, и за бурния политически развой, дирижиран от японците през 30-те години на предишния век. Евнухът избягал, само че попаднал във вихъра на гражданската война, след това станал деятел на компартията, по-късно - обект на гонене от радикалната левица, преди най-накрая да го оставят на мира.

Последният китайски евнух е умрял през 1996 година в остарял храм, трансформирал се в негов дом. Тази година най-сетне неговата биография беше оповестена на британски.

В нея се засягат тематики табу като половият живот на евнусите и на императора, на който са служели, ужасяващите кастрации, неведнъж правени вкъщи и неведнъж с летален излаз, споделя се за разюзданите нрави и позора, съпътстващи обещаната огромна власт.

 Трагичният живот на последният китайски евнух

" Сун се колебаеше дали да разкрива тайните на императора ", споделя Цзя и добавя, че евнухът е останал предан към остарялата система, тъй като й е посветил толкоз огромна част от живота си.

" Аз бях единственият човек, на който имаше доверие. Не се доверяваше даже на фамилията си, откакто те изхвърлиха неговото " богатство ", добавя Цзя, употребявайки езика на евнусите, когато приказва за техните съхранени гениталии.

" Съкровището " е било изхвърлено по време на безредния интервал на Културната гражданска война сред 1966 година - 1976 година, когато всичко, обвързвано със остарелия строй е можело да изложи живота на хората на заплаха.

" Плака единствено два пъти. Когато ми разказваше за кастрацията си и след това, когато показа за загубата на " съкровището " си ", споделя Цзя, който работи като служител в енергийния бранш, само че посвещава цялото си свободно време, с цел да резервира за историята описа за предсмъртните дни на имперски Китай, откакто е бил удивен като дете от евнусите и принцовете, които били негови съседи.

Обеднялото семейство на Сун го предиздвикало да поеме по този непосилен и изпълнен с рискове път с вярата, че един ден той ще може да тормози тираничния земевладелец, който ограбвал труда им и изгорил дома им.

Отчаян, бащата на Сун направил кастрацията на леглото, вкирпичената им къщичка, без никаква анестезия и го превързал единствено с намазнена с олио хартия. В уретрата на Сун било вкарано гъше перо, с цел да не се запуши, до момента в който раната заздравя.

Сун останал в безсъзнание три дни и след това два месеца едвам можел да помръдне. Когато най-сетне станал от леглото, историята му изиграла първата си неприятна смешка, както щяло да става и по-нататък - той схванал, че императорът, на който се надявал да служи, бил абдикирал седем седмици преди този момент.

" Сун е имал доста драматичен живот. Минал е през тестване, което е мислел, че си коства поради татко му, само че което се е оказало изцяло лишено от смисъл ", споделя Цзя в дома си, препълнен със остарели книги, вестници и фотоси.

" Сун беше доста интелигентен и остроумен. Ако империята не беше рухнала, той щеше да има огромни шансове да стане доста авторитетен човек ", добавя Цзя.

На младия някогашен император е било разрешено да остане в двореца и Сун е бил подготвян да стане лакей на императрицата, когато императорското семейство най-безцеремонно е било изгонено от Забранения град и това поставило завършек на вековни обичаи и на фантазиите на Сун.

 Трагичният живот на последният китайски евнух

" Бил е скопен, а след това императорът е абдикирал. Успял е да влезе в Забранения град, само че Пу И е бил изпъден. Сун го е последвал на север и по-късно неговият марионетен режим е рухнал. Сун се е почувствал по този начин, като че ли животът му е спретнал неприятна смешка ", споделя Цзя.

Много евнуси са избягали със съкровища от императорския замък, само че Сун си е тръгнал единствено с голям брой мемоари и с нюха си за политическото оцеляване, който му е послужил през последвалите години на революция и идеологически ужас.

" Сун в никакъв случай не е забогатял, в никакъв случай не се е сдобил с власт, само че е натрупал богат опит и доста секрети ", сподели Цзя.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР