Ведомството, яхнато от Корнелия Нинова, губи 1/3 щатни бройки, но

...
Ведомството, яхнато от Корнелия Нинова, губи 1/3 щатни бройки, но
Коментари Харесай

10 бона заплати при Нинова: Министерството се раздели, а парите за служителите остават същите

Ведомството, яхнато от Корнелия Нинова , губи 1/3 щатни бройки, само че резервира недокоснат бюджета за хонорари, написа Сега. Напомняме, че тя пое Министерството на стопанската система и промишлеността, а то ще има 226 чиновници по-малко поради прекачване на действия към новото министерство на нововъведенията и растежа. Това обаче не е довело до смяна в парите за заплати на подопечните и, сочи прегледът на препоръчаните проектобюджети на двете структури.



При Нинова ще работят 399 чиновници, а във ведомството на Даниел Лорер ще има с 403-ма души или с 4-ма повече, само че бюджетът му за чиновници е в пъти по-нисък.

Миналата година разноските за личен състав на икономическото министерство възлизаха на 47,5 млн. лева, когато структурата разполагаше с общо 625 щатни бройки. Заложените пари в бюджета обаче остават съвсем непроменени макар по-малкия щат.

Разходите за личен състав при Нинова се резервират съвсем на миналогодишното равнище – 46,5 млн. лева, което прави по 115 хиляди на чиновник за година. На този декор Лорер ще разполага единствено с 5,8 млн. лева за разноски за личен състав.

Разликата няма логичност, разясниха пред Сега специалисти. Според тях бюджетът на ведомството на Лорер би трябвало да бъде към 3 пъти по-висок от актуалното равнище, а този при Нинова е нелогично огромен. Потвърждават го и грубите сметки за средномесечен разход за щатна численост – при Нинова, за 399 чиновници, сметката демонстрира 9711 лева разход на месец на щат, при Лорер – 1199 лева



На този декор новото министерство на електронното ръководство ще разполага през 2022 година за личен състав с 18,2 млн. лева, демонстрира още проектобюджетът. Министър Божидар Божанов е предложил структурата да работи с 66 щатни чиновници.

Същевременно точно правенето на новите устройствени правилници и структурните разбърквания в изпълнителната власт бяха една от аргументите за закъснение на проектобюджет 2022, тъй като няма по какъв начин да се приема бюджет без ясна конструкция на министерствата.

Наталия Каменова

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР