Веднъж по погрешка казах северномакедонци, извинявам се. Казах го без

...
Веднъж по погрешка казах северномакедонци, извинявам се. Казах го без
Коментари Харесай

Борисов в Скопие: Веднъж сгреших и казах ``северномакедонци``. Извинявайте

Веднъж по простъпка споделих " северномакедонци ", оправдавам се. Казах го без никакъв предумисъл, без да желая! Беше изкарано надали не че желая да ви убия, заяви министър-председателят Бойко Борисов на конференция в Скопие след диалога си с македонския министър председател Зоран Заев.

Борисов акцентира, че се е коригирал и към този момент използва термините " Република Северна Македония " и " жителите на Северна Македония ".

Българският министър председател обаче настоя противоречивият въпрос за Гоце Делчев задължително да бъде решен до октомври от мултидисциплинарната експертна комисия, която разсиква въпросите от общата ни история.

Надявам се историците, освен да не попречат, а да положат големи старания и да намерят вярното изложение на историята, която да ни сплотява, каза Борисов.

Комисията би трябвало непременно да откри допустимото решение, тъй като това е извънредно значимо за бъдещето. Имат историческа задача и до октомври да приключат. Да обединим оптимално старания - и освен че не би трябвало да се отсрочват срещите на комисията, всекидневно би трябвало да работи. Малко време имаме, с цел да приключим тези конфликтни тематики, коментира българският министър председател.

През последните две години се направиха неща, които десетилетия преди този момент не можеха да станат. Със взаимните старания и на държавното управление на Гърция, и на България, и на Република Северна Македония се даде голяма вероятност на вашата страна по пътя за Европейския съюз и НАТО. Извървяха се големи крачки, които не бяха лесни за нито една от трите страни, сподели още Борисов.

След края на конференцията той и Заев положиха цветя пред гроба на Гоце Делчев в църквата " Свети Спас " в Скопие.

А по време на срещата си с президента Стево Пендаровски българският министър председател подчертава, че България е готова да окаже " мощна поддръжка за започване на договаряния за присъединение към Европейския съюз през октомври 2019 година "

И Пендаровски, и Борисов са на мнение, че политиците не би трябвало да се месят в работата на мултидисциплинарната експертна комисия, която разсиква въпросите от общата ни история.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР