Вечните химикали“, които се застояват в околната среда и нашите

...
Вечните химикали“, които се застояват в околната среда и нашите
Коментари Харесай

„Вечните химикали“ вероятно увреждат черния ви дроб

„ Вечните химикали “, които се застояват в околната среда и нашите дробове, евентуално повреждат черния дроб. Това твърди ново проучване, оповестено в Environmental Health Perspectives .

Тези хиляди синтетични химикали, наречени пер- и полифлуороалкилираните субстанции (PFAS), се употребяват в голям брой артикули от нашето всекидневие – от водоустойчиви облекла и кутии за пица до грим и тигани с незалепващо покритие. Те се разграждат извънредно дълго и заради тази причина се натрупват както в околната среда, по този начин и в човешките тъкани. Ето за какво PFAS постоянно се назовават и „ безконечни химикали “.

Колко нездравословни са за хората? Този въпрос е към момента обект на диспути. Настоящият мета разбор обаче поддържа изказванието, че тези химикали фактически оказват въздействие върху нашето здраве.

В своето най-ново проучване учените изследват данни от 100 по-стари проучвания (както върху хора, по този начин и върху гризачи), с цел да открият дали излагането на PFAS се свързва с по-високи равнища на аланин аминотрансфераза (АЛАТ) – чернодробен ензим, който посочва за проблеми във въпросния орган.

Оказва се, че три от най-често засичаните PFAS химикали при хората - перфлуорооктанова киселина (PFOA), перфлуорооктан сулфонат (PFOS) и перфлуорононанова киселина (PFNA) – се свързват нараснали равнища на АЛАТ.

Още по-тревожното в тази ситуация е, че нарасналите равнища на АЛАТ се свързват тясно с неалкохолната мастна чернодробна болест (НАМЧБ) – положение, при което в черния дроб стартират да се натрупват мазнини. Според създателите на проучването тази връзка сред PFAS и АЛАТ би могла да изясни мистериозния напредък на НАМЧБ през последните години.

Химикалите PFAS се срещат на всички места в околната среда – в дъжда, снега, подземната вода, чешмяната вода, реките, морската вода и даже във въздуха. Смята се, че всички възрастни в Съединени американски щати имат доловими равнища на PFAS в телата си.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР