Вече втори месец след поройните дъждове през декември миналата година,

...
Вече втори месец след поройните дъждове през декември миналата година,
Коментари Харесай

Село Триград в протестна готовност заради пропадналия път

Вече втори месец след поройните дъждове през декември предходната година, откъснали Триград от света, към момента няма действителни ремонтни работи по срутеният път към селото. Гражданско съдружие „ Родопско сърце “ алармира за поредност от неразбираеми и будещи подозрения обстоятелства към възлагането на публичната поръчка по рехабилитацията му.

От сдружението показват следната последователност на събитията досега:

В началото на месец декември, пътят към село Триград е пресечен в два сектора. До края на 2021 година община Девин получава две или повече решения за превъзмогване на проблематичните сектори.

На 14.01.2022 година е оповестена социална поръчка за бомбастичните 1 254 394,46 лева без Данък добавена стойност със съмнителни критерии за оценка. Срокът за осъществяване не взе участие в оценката и е 75 календарни дни, като 10 от тях за планиране и 65 за осъществяване, само че би трябвало да се има поради, че след предаване на плановете срокът стопира да тече до сключване на Акт пример №2 за разкриване на строителна площадка, което може да продължи още незнаен интервал от време.

Според „ Родопско сърце “ по този начин оповестените периоди съставляват следната времева рамка:

Обществената поръчка излиза с решение в деня „ х “. Към него се прибавят 14 дни период за обжалване на процедурата до влизането и в действие, от 1 до 30 календарни дни за подписване на контракт, от 1 до 10 календарни дни за приемане на възлагателно писмо от Възложителя към Изпълнителя, от 1 до 10 календарни дни период за планиране, от 7 до 30 календарни дни период за одобрение на плановете от експертен съвет и издаване на позволение за градеж.

Добавят и още 14 календарни дни период за обжалване на разрешението за градеж до влизането му в действие, от 1 до 7 дни за сключване на Акт обр. №2 за разкриване на строителна площадка,  65 календарни дни за осъществяване на строително-монтажните работи.

При тези калкулации най-оптимистичният период за стартиране на пътя в естествена употреба е 104 календарни дни от решението за избор на реализатор, а песимистичният период е 180 дни. 

Двете компании, подали предложения, са " Барин Алп " ЕООД и " ИСА – 2000 " ЕООД.
Строителни босове от предишното и сегашното с предложения за пътя към Триград
Двама известни за Смолянска област строители – един с биография от предишното, различен – от сегашното, се състезават за незабавен...
Прочети повече
Според локалното съдружие обаче неналичието на изясненост по някои въпроси буди основателни подозрения. Техните въпроси са:

1. Как се доближи до цената за социална поръчка, касаеща решаването на проблемите по пътя " Тешел - Триград "?

2. Кой дефинира и заложи периодите в публичната поръчка и има ли по-бърз вид за решение на казуса?

3. Кои са консултантите/проектантите, които Община Девин действително употребява за решение на проблемите по пътя " Тешел - Триград "?

4. Как общината се е свързала с тях и на какъв принцип ги е наела - публично (с договор), импровизирано, против възнаграждение, про боно или друго?
Срещу неосигурени 1,5 млн. лева търсят незабавно компания за пътя до Триград
Община Девин започва процедура по възлагане на незабавен ремонт на пътя сред Тешел и Триград. Прогнозната стойност на обекта е 1,5...
Прочети повече
5. Тези лица свързани ли са с компания от строителния отрасъл и дали тази компания е директен участник в оповестената социална поръчка?

6. Тъй като общината разполага минимум с две механически решения за един от проблематичните сектори, то дали е употребила самостоятелна инженерна експертиза, по отношение на целесъобразността на всяко от тези решения?

7. Ако община Девин е употребила публично такава експертиза, то кой е експертът/експертите?

8. От по кое време е възлагателното писмо?

9. От по кое време е експертното мнение? Има ли документално такова? Ако изборът на техническо решение не е основан на експертна оценка, то кой, по кое време и по какъв начин е направил избор (съобразно какви критерии) и е взел решение да заложи в публичната поръчка техническите и финансовите параметри на един от двата предоставени на общината планове?
Възстановиха Дяволското гърло след бедствието, само че пътят до Триград още е непристъпен
Възстановена е към този момент изцяло пещерата Дяволското гърло край девинското село Триград след бедствието от началото на декември месец, съобщ...
Прочети повече
И още:

Защо са определени посочените в публичната поръчка критерии за оценка на претендентите, съдържащи оптималната опция за субективизъм при избора на реализатор? Критерий " период за възобновяване на придвижването " (би трябвало да е с най- огромна тежест) - липсва. Критерий " цена " - тежест 40%. Критерий " организация за осъществяване " (предоставящ опция за субективни и извънредно обширни изказвания, без включване на нужната конкретика) - тежест 60%.

" Всички тези обстоятелства и въпроси карат локалното население да се пита от ден на ден – свърши ли времето на добре премислените схеми за възлагане и " печелене " на публични поръчки " под масата " или обещанията за нулева приемливост към корупцията в лицето на новата власт са единствено положителни пожелания ", пишат от сдружението.

Хора от локалния туристически отрасъл се притесняват, че срокът по осъществяването на плана и рехабилитацията на пропадналият път ще се забавят, а това ще докара неизбежно и до спомагателни вреди по локалния занаят, който и без друго към този момент е на ръба на банкрута.

По  самодейност на локални поданици от село Триград и Гражданско съдружие " Родопско сърце " тези и още значими въпроси ще бъдат отнесени и до висшестоящите държавни органи.

Още от СМОЛЯН:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР