Вече три месеца „оторизираните“ държавни органи не могат да открият

...
Вече три месеца „оторизираните“ държавни органи не могат да открият
Коментари Харесай

Трети месец няма развитие за пожара край Бобов дол - извършителят бил неизвестен

Вече три месеца „ оторизираните “ държавни органи не могат да открият „ незнайния причинител “ на големия пожар край Бобов дол, който изпепели стотици декари през август. Проблемът е, че този „ незнаен причинител “ е добре прочут на всички, които живеят в региона. Неговото име остава обаче „ тера инкогнита “ или „ дълбока загадка “ единствено за проверяващите институции, които много сполучливо се вършат на разсеяни или както се споделя „ тупат топката “, до момента в който минат изборите и се види „ кой ще води бащина тайфа “.

Иначе за всички локални хора повода за пожара е повече от ясна и има десетки свидетелства за това. Твърде евентуална съгласно тях е занемареност от страна на един от едрите арендатори в Бобов дол Георги Кръпчански е причина за огромния пожар през август. Огнената буря съгласно очевидци, потегля от запалила се балираща машина на земеделския производител Кръпчански. Тракторът е работел в земеделските блокове наоколо. Поради липса на каквато и да е противопожарна зона бързо се възпламеняват цели бали плява,изгорял и самият трактор, а след това пламва и цялото поле. Огънят аргументи мощно задимяване, поради което придвижването по пътя Кюстендил - Дупница краткотрайно беше спряно.

Големите вреди и жертви в региона на Бобов дол се разминават посредством единствено на смелостта на десетки доброволци и огнеборци, само че въпреки всичко са нанесени загуби за стотици хиляди левове, без да може да се даде оценка на вредата нанесена на природата и биоразнообразието.

Местни разясняват, че имат подозрение, че пожарът е като под индиго на останалите, които избухнаха през горещите месеци. Те считат, че сходен вид държание, застрашаващо живота на хората, би трябвало да бъде обсъждано като рецидив и да бъде предаден на способените органи. Бобовдолци споделят още, че съгласно тях земеделци, които са предизвикали пожари, не би трябвало да получават дотации.

Според статистика 8 от 10 пожара на територията на България през летните месеци са зародили при обработката на пасища. Оказва се, че от ден на ден аграрни стопани не съблюдават съвсем никакви противопожарни ограничения и не почистват пасищата в най-горещите месеци, когато е най-голям рискът от пожари. Порочната процедура на палене на стърнищата би трябвало да завърши, като се постановат строги наказания. Повечето пожари през последните години са породени несъзнателно вследствие на това, че не се съблюдават обикновени правила.

Има изгоряла балираща машина или „ трактор “, тя си има притежател, той си има име, има очевидци на случката, само че всичко това е като невидимо за правоохранителните органи, които в тази ситуация най-вероятно пазят в миналото поради дебелите му политически връзки, изключително по време на предизборната акция.

Повече от необичайно е, че към този момент месеци наред никой не може да даде логичен отговор има или не досъдебно произвеждане, има или не най-малко обикновена полицейска инспекция, извършени ли са изобщо някакви следствени дейности или всичко още веднъж ще се покрие от пепелта на давност, до идващия пожар.

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР