Вече стана ясно, че такса вход ще плащат всички собственици,

...
Вече стана ясно, че такса вход ще плащат всички собственици,
Коментари Харесай

Променят закона - вече всички собственици на имоти в блоковете ще плащат като попове

Вече стана ясно, че такса вход ще заплащат всички притежатели, наематели и жители в постройка етажна благосъстоятелност, даже тези, чиито жилища са празни. Предвиждат го промени в Закона за етажната благосъстоятелност, признати от държавното управление и импортирани за гласоподаване в Народното събрание, написа Телеграф бг.

В момента има доста парцели в жилищни здания, които са необитаеми. Те са към 10-15 % от жилищата, чиито притежатели живеят, учат или работят в чужбина. Други пък са купени с капиталова цел и заплащат някакъв % единствено при ремонт, смяна в дизайна или капиталов план.

Отпада

От такса вход в този момент са освободени семействата, в чиито жилища не живее никой повече от 30 дни в годината. С измененията в закона тази опция отпада. Собственикът на ненаселен парцел ще бъде задължен да заплаща сума най-малко що се касае за един жител.  

Ако общото заседание е сметнало, че разноските за асансьор, чистачка, домоуправител, ток и вода за общите елементи и вноска за поправки е 12 лв., толкоз ще дължи и притежателят, който не населява жилището.

Една от новите тесли, които се точат с измененията в закона е, че жителите на първия и втория етаж, които сега не заплащат разноските за асансьор, тъй като не го употребяват, също ще внасят парите за лифта, влизащи в избраната такса.

Глоба

Всички притежатели, наематели и жители на парцел в постройката етажна благосъстоятелност би трябвало да са регистрирани в домовата книга на етажната благосъстоятелност.

До 15 дни от закупуване, наемане или нанасяне в даден парцел притежателят или ползвателят е задължен да подаде декларация за регистриране на своите данни в книгата на етажната благосъстоятелност. Глобата за несъблюдение на задължението е от 50 до 250 лв. или с имуществена глоба от 100 до 500 лв., в случай че е юридическо лице.

Всяка етажна благосъстоятелност ще може да открие банкова сметка със особено предопределение за събиране на средства за ръководство и поддръжка на общите елементи на етажната благосъстоятелност.

Чрез нея ще може да се кандидатства за групови заеми при кандидатстване за разнообразни капиталови планове за енергийна успеваемост и по Плана за възобновяване и резистентност, обясниха от служебното държавно управление.

Промените в закона вменяват право на домоуправителя или на ръководителя на управителния съвет на етажната благосъстоятелност да се разпорежда с финансовия запас в общата сметка. Това обаче ще бъде допустимо след решение на общото заседание. 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР