Вече сме към края на кампанията. Какви са впечатленията Ви

...
Вече сме към края на кампанията. Какви са впечатленията Ви
Коментари Харесай

И. Иванов: Контрастът между центъра и кварталите е огромен

Вече сме към края на акцията. Какви са усещанията Ви от Вашата предизборна обиколка в Русе и дребните обитаеми места? Изненадаха ли Ви с нещо настояванията и проблемите на хората?

Предизборната обиколка, която продължава, беше доста отрезвяваща. През последните години, поради работата ми в болничното заведение, нямах доста опция да се разхождам из града, само че преди да стартира предизборният маратон, си направих труда да обиколя всички квартали на Русе. Видях, че има голям контрастност сред положението на централната градска част и кварталите. Срещам се с хора, които имат едни и същи проблеми, и най- неприятното е, че техните претенции са свързани с неща, които дефинират техния обичай, тяхното всекидневие. Тотална липса на наложителните неща, като: осветяване – то или липсва или има сложено улично осветяване, което е неподдържано. Стълбовете са разрушени и ръждясали, т.е. рискови, а лампите са изгорели. Тук- таме нещо мъждука. Автотранспорт, който не е в услуга на хората, тъй като или линиите са незадоволителни или се движат във време, което не е комфортно – нито да отидеш в точния момент на работа, нито да можеш да се прибереш, когато ти свърши работния ден, нито да можеш да заведеш детето си след учебно заведение на спорт, тъй като, в случай че нямаш персонален автомобил, няма да можеш да го прибереш, тъй като към този момент няма линия.

Срещите ни с хората в кварталите или прминават на някой тротоар или на огромно занемарено пространство, доста пъти ще чуете от мен думата занемарено, до момента в който си приказваме. Живеещите там са дали всичко от себе си, дублирам от себе си, да си основат местенца, където да могат да се събират, с цел да поддържат връзка, да имат градинка, ъгъл, където децата им да могат да играят умерено, безвредно. Няма да приказвам за зелени пространства, тъй като те са се трансформирали в засъхнала пръст, върху, която няма даже и трева, а където проформа, наблягам проформа, са били засадени фиданки, се виждат 4-ри колчета, и сухо дръвче. Общината тотално е абдикирала от кварталите. Изгубила е контакта си с хората, които живеят там, а в това време ги кара да пускат сигнали във фейсбук. Звучи несериозно. Хората са се трансформирали във фотографи, които, с цел да са сигурни, че някой ще обърне внимание на казуса им, би трябвало да го снимат и да го разгласяват в мрежата, а там някой от общината им дава отговор. Представяте ли си, че има даже упреци към жителите, че не пазели и като не можело да се оправят сами с казуса си, да се откажат. А къде е ролята на общината?! Ми тя би трябвало да сътвори ред и да успее да управлява по какъв начин се съблюдава този ред, и който е отговорен, да си поеме отговорността.

Кое е първото нещо, с което ще се захванете след изборита, в случай че бъдете определен за кмет?

Проблемите са доста. Трябва да стартираме с най- сензитивните тематики за нас, споделям нас, тъй като ние всички страдаме от тях. Въздухът, безконечните поправки, които тормозят всекидневието ни, транспортната скица, която към момента липсва, кварталите. Това са занемарени проблеми, които не са решени с години, и се задълбочават. Недоволството на хората е безусловно вярно, само че неприятното е, че се е трансформирало в голямо съмнение, поради хвърляни в пространството обещания, които не са изпълнени. Имам възприятието, че липсва потенциал и опит, които да ги решат. Трябва да се преборим с това съмнение, като възстановим връзката с хората, с бизнеса. Скъсана е, няма я. Искам да ви кажа, че срещите ми с компаниите в общината минават тъкмо толкоз тежко, колкото и с жителите. Тези хора се усещат забравени. Отношението към работодателите е обидно, без никаква поддръжка, когато се постанова, и когато имат какво потребно да кажат, не ги чуват. От друга страна живеещите в кварталите се усещат изоставени. Кварталите имат голям капацитет да станат едни уредени места, в които хората да имат всички естествени условия за живеене.

Как оценявате извършената конкуренция – битка на хрумвания или провокации и нападки?

Нападки не съм чувал. Няма и защо да ме атакуват. Идеи имат всички, само че е значимо да имат инструментите, с които да ги осъществят. Ние сме огромни хора, а най - евентуално всички желаеме община Русе, да стартира още веднъж да се развива, а не да стои на едно място. За себе си знам, че не давам обещания, които не мога да извърша. Познавам проблемите на общината ни и знам, че имаме съответно решение за тях, тъй като до мен стои екип от хора, които знаят по какъв начин и могат, тъй като са специалисти и хора, които милеят за мястото, където живеят. Говоря за листата ни за претенденти за общински съветници. Водач на листата ни е Алисе Муртезова. Всички я познават. Познават я, тъй като тя милее за Русе и за проблемите на хората. Тя е наясно с отговорността на общинските съветници. Тя е наясно, че всяко едно решение, което се взема в локалния парламент, би трябвало да е само и единствено в интерес на русенци. Проблемите на общината нямат цвят, те би трябвало да се вземат решение отговорно и с мисъл за бъдещето. Всички ние, аз като претендент за кмет и хората от листата ни за общински съветници живеем в Русе, фамилиите ни, децата ни, околните ни са тук. Ние осъзнаваме отговорността, която би трябвало и ще носим. И тук ще кажа нещо доста значимо. Трябва да се гласоподава за кмет и за листа за съветници. Кметът и общинските съветници са избор на хората. Вие ще ги назначите да работят за вас. Това е предопределение за 4-ри години.

Не е загадка, че Болница Канев е измежду най-големите работодатели, по какъв начин се ръководи такава конструкция и кои са вашите преимущества в организирането и ръководенето на администрацията?

Аз имам много дълъг управнически опит, и във времето съм потвърдил, че реализирам задачите, които си слагам. Винаги съумявам да изградя екип от качествени хора, експерти, които да стимулирам да гледаме в една и съща посока. Работата, която аз съм приключил е забележима, тъй като съумях, дружно с моя екип, да възстановя Голямата русенска болница, изваждайки я от задълженията, създавайки условия за работа на медицинските екипи, а те от своя страна да вършат най- положителното на което са способни- да се грижат за здравето на хората. Понякога ме питат, и то с подигравка, без да ме познават добре, с каква обществена идея съм се занимавал през последните години. Отговорът е явен и забележим. Русе има опазване на здравето на високо равнище, приказвам за всички лечебни заведения. Но към този момент русенската държавна болница е сложена и стои гордо на картата на здавеопазването – със експерти, инсталация и всичко, което е належащо, с цел да може хората от общината да не пътуват с километри, с цел да се погрижат за здравето си. Сега отговорността ще е малко по- друга. Да си кмет или общински консултант значи да работиш за безусловно всички хора, освен за тези, които те харесват и са дали гласа си за теб. Трябва да си виновен и да имаш решение за проблемите на всички. Това са полезностите, които аз и хората, които са претенденти за общински съветници от нашата листа, изповядваме.

В какво положение оставяте болничното заведение? Аз имам една информация, любопитно ми е дали ще съответствува с това, което ще кажете Вие?

Пробива Кауфланд, е знаковият съгласно мен план, от ръководството на ГЕРБ. Той промени града. Имате ли Вие концепция, за която ще работите и която да е от такова значение за Русе?

За страдание, обстановката в град Русе през последните години е такава, че вместо да приказваме и планираме осъществяването на значими за града планове, ние ще би трябвало да покриваме следствията от неприятните управнически решения. Общината е със обвързване към 35 милиона лв. (неофициално). За да се възвърне естествения живот в града ще са нужни още към 40 милиона лв. финансиране, посредством заем, за асфалтиране на улиците, тъй като парите за покриване на вредите от ВиК цикъла свършиха.

Трябва да обърнем внимание и да влагаме в нов екологично чист градски превоз.

Да възстановим зелените площи в междублоковите пространства и да правим качествено залесяване, тъй като това ще работи за възобновяване на екологичния баланс и чистотата на въздуха.

Да търсим решение за създаване на в допълнение пътно платно, обозначено с нужните пътни знаци, което да поеме огромния брой транспортни средстава, които ТИР паркинга не може да поеме. И това не е всичко.

Ето за какво нашата съществена цел ще бъде да възстановим естествения метод на живот в града и общината и редом с това да работим за осъществяване на европейски план, които да доведат свежи вложения в града.

Вие, сякаш, останахте настрана от калните борби. Как си го обяснявате? Няма какво да се извади за Вас, или съперниците не Ви виждат като опасност?

Аз кални борби не видях, а и нямам време да обръщам внимание на такива неща.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов сподели, че на Русе са нужни

" Генералски решения ". Какви с те?

Да бъде възобновена връзката сред бизнеса и хората в общината, да се ускори превантивната работа, да се обърне внимание на реда в града, посредством непрекъснат надзор за осъществяването на поетите задължения.

Какво не знаят за Вас русенци?

Това което би трябвало да зная, е че съм човек който съблюдава поетите задължения и не дава обещания, които не може да извърши.

Чуйте целия диалог с претендентът за кмет на ГЕРБ в звуковия файл

Купуването и продаването на гласове е престъпление
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР