Вече са налични и функционират компонентите, които дават възможност за

...
Вече са налични и функционират компонентите, които дават възможност за
Коментари Харесай

През 2018 г. компонентите на е-управлението ще заработят за всички администрации

Вече са налични и действат съставените елементи, които дават опция за типов метод към електронното ръководство. Амбицията е още до края на 2018 година тези съставни елементи да работят за всички администрации. Това са средата за междурегистров продан (RegiX), модулите за е-автентикация (идентификация), e-оторизация, средата за електронни разплащания, електронно валидиране и електронно връчване. Това разгласи ръководителят на Държавната организация „ Електронно ръководство “ (ДАЕУ) Росен Желязков пред участниците в XII Годишна среща на локалните управляващи, която се организира в к.к. „ Албена “. В срещата взе участие вицепремиерът Томислав Дончев.

"Дигиталната промяна следва, без значение от нашата воля. Затова по-добре да я управляваме и да подготвим жителите за тази действителност. До 2022 година европейските жители ще могат да взаимодействат напълно цифрово с администрациите на своите страни. Не би трябвало обаче да се успокояваме, че имаме задоволително време. Амбицирани сме в България да ускорим този развой и с потреблението на наличните благоприятни условия за финансиране с европейски средства “, уточни Росен Желязков пред над 900 представители на локалните управляващи.

Все още обаче липсват задоволително цифрови умения, както на потребителите, по този начин и на чиновниците, които би трябвало да дават обслужване по електронен път, акцентира ръководителят на ДАЕУ. По думите му, първо би трябвало да се реши дали наличните все още в Административния указател към 2500 административни услуги и режими са фактически услуги и те би трябвало да се редуцират доста. Втората основна задача е удостоверителните услуги, които са „ услуги “ от една администрация за друга, да се трансфорат във вътрешноадминистративни услуги и процесите, свързани с тях, да се случват автоматизирано и без интервенция на чиновник. На трето място тези услуги би трябвало да се проектират като „ епизоди от живота “ и „ бизнес събития “, акцентира Росен Желязков.

Към момента 22 общински администрации са се включили като действителни участници в средата за електронен документооборот, над 80 са декларирали подготвеност за присъединение, заяви ръководителят на ДАЕУ. Електронният документооборот не е същинско е-управление, само че съставлява опция администрациите да взаимодействат безхартиено, като това ще им спести редица разноски, свързани с писалищен консумативи, куриери и други и ще понижи фрапантно времето за даване на административни услуги. Местните управляващи би трябвало да одобряват вътрешни правила за електронен документооборот, като Агенцията за е-управление ще предложи в най-скоро време примерни текстове, с което ще улесни общините в този развой.

Председателят на ДАЕУ показа опциите и стадиите на развиване на всеки от съставените елементи на електронното ръководство, като акцентира преимуществата на стандартизирания модел за даване на електронни административни услуги в полза на жителите и на бизнеса. Желязков прикани общините да актуализират информацията за предоставяните от тях административни услуги в Административния указател и да поддържат настоящи данните там. Това ще разреши доникъде на 2018 година да бъде обновена информацията в Единния портал за електронните административни услуги и той да проработи като стандартизирана платформа за е-услуги.

До края на октомври модулите за електронно връчване и електронно заплащане ще бъдат одобрени, а до половин година се чака да бъдат осъществени процедурните условия и обезпечени всички функционалности на облачната платформа за общински е-услуги и на Единния портал за електронни административни услуги, разгласи ръководителят на ДАЕУ пред представителите на локалните управляващи.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР