Вече разказахме историята на Джак Макдоналд и неговото желание да

...
Вече разказахме историята на Джак Макдоналд и неговото желание да
Коментари Харесай

Скритите милионери, които завещаха много пари

Вече разказахме историята на Джак Макдоналд и неговото предпочитание да подари милиони за щедрост след гибелта си.  Джак остава загадка за своите съседи и с изключение на пристрастеността си към търговията с акции, която стартира в най-ранна възраст, мъжът в никакъв случай даже не показва своите доходи и благоденствие. Мнозина са го виждали в рейса, следили са по какъв начин пазари в промишлени количества някои съществени артикули на промоция и най-забавното е, че никой даже не е знаел какъв брой тъкмо милиона има тайният предприемач. Интересен факт обаче е и нещо друго – той несъмнено не е единственият. Веднъж откакто тайните милионери приключат своя  витален път, избират да освободят финансовия запас и да го оставят в ръцете на благотворителни акции за подпомагането на хората в неволя.

Следващата история е още веднъж ще ни запознае с милионер, който предпочел да отвори портфейла и да съобщи всичко в ръцете на обществото. Малко немско селце остана ненадейно предходната година, когато 81-годишната Ренате Видел от малко селце в община Хесен умира. Дамата напуща света, оставяйки в банката сумата от 7.5 милиона $. Нейният брачен партньор Алфред е бил прочут и деен брокер на акции и най-вероятно неговото присъединяване е помогнало да се натрупа сходен капитал в идващите няколко десетилетия.

Малко откакто той умира през 2014 година, старицата, без да споделя с какви запаси разполага, би трябвало да се реалокира във Франкфурт, където профилиран личен състав се грижи за нея, до момента в който тя прекарва последните си дни в старешки дом. Докато е там, санитарите описват, че дамата в никакъв случай не разказвала за своята дребна и скромна къща в Централна Германия, постоянно споделяла и какъв брой положителни и учтиви съседи има. Когато дамата умира, всеки гражданин ще получи равна сума от въпросните 7.5 милиона $. Тоест парите ще се разпределят сред всички, само че същото важи за някои дялове и акции, както и полезности, които могат да бъдат предоставени от разнообразни сейфове.

Кметът Бернд Хейне даже не подозира, че това е допустимо. В началото подозира, че най-вероятно има неточност при изпратеното наследство и салдото на сметката. Впрочем никой не е подозирал и още едно нещо – благосъстоянието, с което са разполагали. Що се отнася до истинският правоприемник, това е била сестрата жителката, която и по право трябвало да бъде автентичен правоприемник – единственият проблем е, че тя умира през 2016 година и единственото, което остава на Ренате Видел е да завещае средствата си на дребното селце. Единствените разминавания са обвързани единствено с дома на фамилията, тъй като неговата поддръжка и опазване, както е по-оригинално условие от наследството, може да бъде много скъпа за поддръжка. За него занапред ще излиза наяве какво ще се случва, а що се отнася до средствата, всеки един гражданин на селото е отказал да вземе своите пари и да разреши на кмета да ги влага за подобряването на инфраструктурата.

Те освен са съгласни, само че и ще се радват точно това завещание да усъвършенства живота на останалите и да се даде късмет за по-добър живот. С популация от 5000 души, изненадващо е, че никой не е потърсил своето завещание. Самият кмет признава, че счита отговорно да разпредели средствата и да подкрепи колкото се може дребната общественост. Някои оферти са за построяването на велоалеи, друго е да се изградят детски градини и даже външен басейн, който по пътя на логиката ще бъде изцяло безвъзмезден. Истината обаче е, че от ден на ден тайни  милионери работят по същия метод.

Социален служащ на име Алън Нейман е видян да върви с обувки, които са толкоз износени, че се постанова да ги облепва с тиксо. Това не го тормозило изключително, откакто оставя сумата от 11 милиона $ за щедрост, мнозина биха декларирали, че явно не е спестявал единствено от обувки. Нейман е имал впечатляваща кариера в банковото дело и сигурно може да се похвали като един от специалистите в това отношение. Но вместо да употребява средствата си, с цел да живее пищно или най-малко да закупи нови обувки, той избира да остави средствата си за нещо по-добро. Не би трябвало да забравяме, че след известно време напуща банковия пост и работи като обществен служащ, с цел да пази хората в неволя. Да се върнем на Ведел.

Жената няма деца и никакви други наследници, което до известна степен ни изяснява и за какво е направена тази стъпка. Рекордьор в тайната щедрост е Чарлз Фийни, който е решил да употребява последните няколко десетилетия, с цел да сформира прецизен проект как  да разпредели сумата от 8 милиарда $ след гибелта си. Чарлз е оставил сумата от 270 милиона $ на организация, която би трябвало да усъвършенства здравната система във Виетнам. 62 милиона $ ще бъдат вложени за акция, която би трябвало да отстрани смъртното наказване. Също като останалите герои, Чарлз живее доста надалеч и остава в загадка.

Самият човек оставя единствено сумата от 2 милиона $ за брачната половинка си, а в следствие продължава дарителските си акции. Едва през 1997 година е повдигнато дело, с което да се изиска от милиардера да показа какви дарения е правил – тъкмо по този начин, американското любознание няма граници. Как наподобява човек с толкоз милиарди? Живее в дребен апартамент в Сан Франциско, не разполага със личен автомобил  и най-скъпият му часовник коства към 10 $.

Милиардерът има желание да остави диря, откакто е подготвен да влага сумата от 3.7 милиарда $ за обучение, като прибавя още един милиард за университета в Корнел. За правата на индивида е подготвил сумата от 870 милиона  $. Института по мозъчно здраве в Калифорния е получил 176 милиона $ и още 700 милиона са изпратени за контролиране на здравното обезпечаване. Както започнахме историята с Джак Макдоналд, явно той не е единствен и няма никакво желание да бъде подобен.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР