Вече официално сме страна от Шенгенското пространство, макар и само

...
Вече официално сме страна от Шенгенското пространство, макар и само
Коментари Харесай

За сухопътен Шенген зависим и от евроизборите

Вече публично сме страна от Шенгенското пространство, въпреки и единствено по въздух и вода. Какво се трансформира за жителите и ще успеем ли да се преборим за сухопътен Шенген до края на годината?

" За сухопътните граници е належащо последващо решение на Съвета, което би трябвало да бъде реализирано с единомислещо единодушие. И при предходни разширявания на Шенген има период при повдигането на границите по въздух и сухоземните. Ще търсят нашето единодушие по други въпроси като промяна на Шенгенския етичен кодекс ", съобщи в  " България заран "  дипломатът Бисерка Бенишева и добави, че е било рационално решение ръководещите да се откажат от " всичко или нищо ". 

" Това трябваше да се случи доста от дълго време. Когато покажем, че всичко върви обикновено по въздух и вода, ще стане и по суша. Трябва да се убеждават още сътрудниците ни, може би да продължат инспекциите по границата. Не би трябвало да омаловажаваме, че е по въздух. На два такта са доста от страните, които са се присъединявали. Изправени сме пред компликацията, че нямаме държавно управление ", коментира директорът на фондация " Европейски институт "  Любов Панайотова за Bulgaria ON AIR. 

Бенишева счита, че участието ни в Шенген се е проточило доста и по независещи от нас условия. 

" Предстоят изборите за Европейски парламент. Много от политическите обединения включват миграцията в своите акции. Конфигурацията на Европарламента след юни ще окаже въздействие на позициите на столиците. 2024 година е годината на изборите световно. Много неща ще се преформатират, ние сме дребна частичка от световния развой. Не би трябвало да мислим, че изборите са нестабилният миг в един либерален развой ", сподели още тя.

Според Бенишева не е изключително състоятелна тезата, че Румъния може да ни изпревари и да влезе преди нас в сухопътен Шеген. Решението за двете страни е значимо да бъде едно, посочи тя.

" Дори миграционният напън от време на време да понижава, той продължава да съществува. В Близкия изток няма нищо устойчиво. Климатичните особености в Африка се усещат и тези хора търсят икономическо и битово да осъществят живота си тук-там, където няма апетит и суша. Акцентът е върху българо-турската граница. Показахме доста положителни резултати напоследък. Миграцията би трябвало да бъде доста рационално ръководена. България се нуждае от мигранти служащи във всички сфери ", уточни Панайотова.

Тя добави, че избрани мигранти се връщат у нас по Дъблинското съглашение, само че в случай че България не им даде леговище, те би трябвало да изоставен страната ни. 

" Трябва да се прави разлика сред легални и незаконни мигранти. Няма да дойдат стотици мигранти ", акцентира Панайотова.

" Борбата с незаконната миграция не е единствено български проблем, тя е европейски проблем. Италия, Франция и Гърция са подложени на доста по-силен мигрантски напън. Едва ли България и Румъния ще провокират въздушен интерес за незаконен трафик към Европейски Съюз. Река Дунав е морски Шенген, мостът е сухопътен Шенген ", означи Бенишева.

" Досега прекачванията под 1 час бяха доста рисковани. Прекачването през Франкфурт е 40 минути и поемам риска, тъй като няма да има паспортна инспекция. Полетите стават вътрешни ", разясни Панайотова.

Тя добави, че няма да се изисква единодушието на другия родител единият да пътува отвън страната с общото им дете, само че обърна внимание, че има доста тясна връзка сред служите на страните от Шенген.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР