Вече няколко пъти писах защо в настоящата среда на несигурност

...
Вече няколко пъти писах защо в настоящата среда на несигурност
Коментари Харесай

Колко щяхте да спечелите, ако бяхте инвестирали в най-добрите дивидентни компании на БФБ?

Вече няколко пъти писах за какво в актуалната среда на неустановеност и рекордно ниски лихви по депозитите у нас и по света, вложителите е добре да обмислят да насочат част от своя портфейл към компании изплащащи висок дял.

Само ще напомня, че съгласно проучване на Ѕtаndаrd & Рооr`ѕ изплащащите дял компании са генерирали за вложителите приход 22 пъти по-висок от този, генериран от фирмите неплащащи дял - за интервала сред 1972 и 2014-та година.

Дали обаче нещата стоят по този начин и у нас?

Сега ще погледна към имената на фирмите изплащащи най-високия дял на пода на БФБ, на база на последно гласуваните парични заплащания към акционерите и тяхното показване.

За задачата ще взема акциите на 5-те компании, освен платили най-голям дял, само че и плащащи постоянен и постоянно даже повишаващ се дял през последните пет години.

Coфия Koмepc-Зaлoжни ĸъщи

Дивидентна рентабилност, на база последно заплатен дял - 6.3%

Това е сдружението с най-висока дивидентна рентабилност, измежду фирмите плащащи регулярен дял през последните пет години. Един много великодушен дял в среда на рекордно ниски лихви по депозитите от под 1% и инфлация от близо 3.5%.

Добрата вест за вложителите е, че през тази година дивидентът на компанията бе нараснал с 16.7%. Историята сочи, че през последните пет години, компанията е плащала постоянни парични потоци към акционерите, въпреки и доста да бе понижен дивидента през 2016-та година.

Другата добра вест е, че бъдещият дял не наподобява изключително заплашен, на база на последната облага на акция от 1.67 лв. и дял едвам към 20% от тази облага.

За последната една година акциите на сдружението са поскъпнали с 48.8%, 47% от които са били осъществени от началото на тази година.

През 2017-та и 2018-та година вложителите са осъществили минимални загуби надлежно от 5.2% и 4.1%, което е било смесени резултат по отношение на растежа на BGBX 40 (чиито съставен елемент е компанията) от 15% през 2017-та и понижението му с 12.1% през 2018-та година.

Ако се обърнем към по-дълъг интервал обаче - от примерно пет години, то нещата наподобяват много по-различно. На фона на нулевата смяна в показателя BGBX 40 за този интервал, акциите на София Комерс- Заложни къщи са поевтинели с 25%. Ако се вземе поради изплатения дял за този интервал обаче, то акциите на компанията също са отбелязали нулев растеж.

И в случай че това не ви се коства незабравим резултат, би трябвало да имате няколко неща поради. Първо - акциите на компанията с отчитане на платения дял от 2007-ма година насам, се търгуват над най-високите им равнища от времето на пика на показателя SOFIX, когато той бе близо четири пъти по-скъп (сравнението със SOFIX е тъй като BGBX към момента не съществува през 2007-ма година). Много малко компании могат да се похвалят с сходно достижение.

Гpaдyc

Дивидентна рентабилност на база последно заплатен дял - 5.5%

Това е компанията от ЅОFІХ с най-висока дивидентна рентабилност. Въз основа на последната цена тя е над 5%, което си е повече от чудесно. Единственият проблем пред вложителите е, че младата за БФБ компания, не се отличава с исторически данни във връзка с заплащания дял през годините, както и във връзка с цената.

Въз основа на изявените упоритости на мениджърите и обстоятелството, че компанията е измежду най-широко присъстващите в портфейлите на пенсионните фондове, може да се одобри, с известна доза сигурност, че компанията ще продължи с дивидентните си заплащания. А дали те ще се покачват, ще зависи от темповете на растеж на финансовите резултати.

За последната една година акциите на компанията са изгубили близо 4.5% от цената си. Това обаче, е надалеч по-добре от загубата на SOFIX за същия интервал - намаляване от 8.5%.

Хидравлични детайли и системи

Друго сдружение с непрекъснато възходящ дял е Хидравлични детайли и системи, чиито дял за миналата година е с 62.5% по-висок от същия отпреди пет години.

За последните 10 години, акциите на сдружението са поскъпнали с близо 900% (с отчитане на дивидента), което прави позицията една от най-печелившите такива на пода на БФБ.

На база на последната цена, при която се търгуват акциите на сдружението, дивидентната рентабилност, въз основа на последния заплатен дял, е при равнище от 5.18%.

През 2017-та година акциите на ХЕС нарастнаха с 21.7%, до момента в който през идната година изгубиха 7.6% от цената си. От началото на годината книжата на ямболското сдружение са поевтинели с 0.8%, или надалеч по-добре от представянето на главните борсови показатели на БФБ.

Софарма Трейдинг

На последващо място по дивидентна рентабилност се подреждат акциите на Софарма Трейдинг. Дивидента на сдружението през последните четири години е без смяна, а въз основа на размера му и настоящата цена на акциите на компанията, настоящата дивидентна рентабилност е при равнище от 4.2%.

От началото на годината акциите на сдружението са изгубили 3.6%, а за последната една година - 6.9%. През 2017-та и 2018-та година, книжата на компанията са донесли на вложителите надлежно рентабилност от 21.4% и загуба от 8.5%.

Интересен е фактът, че в случай че не броим запазването на дивидента през последните четири години, сдружението в никакъв случай не го е намалял в историята си. С отчитане на платения дял, акциите на компанията са при по-високи равнища от началото на 2008-ма година.

Kopaдo-Бългapия

Една от няколкото компании на БФБ, която е повишавала дивидента си през четири от последните пет години. За миналата година покачването бе в размер на 11.5%.

На база на последно платения дял, доходността е в размер на към 4%, което е повече от чудесно. В допълнение, като бонус вложителите получиха дивидента си на два пъти през последната една година.

За последната една година акциите на Корадо са поевтинели със 7%, което е под загубата на показателя SOFIX за този интервал.

Интересен е фактът, че акциите на компанията са донесли облага за вложителите през всяка от последните три години. Те прибавят надлежно 29.7% през 2017-та и 4.4% през 2018-та година, след растежа си от 46.7% през 2016-та.

Тази година, ненапълно е изключение от позитивната наклонност, като от началото на януари, досега акциите са изгубили 7.7% от цената си.

Теодор Минчев, money.bg
*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на акции на БФБ.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР