Вече няколко дни американците са в шок от (не)очаквания удар,

...
Вече няколко дни американците са в шок от (не)очаквания удар,
Коментари Харесай

Регулирайте оръжията, не моята вагина: САЩ, абортите и един закон, който ни връща 1 век назад

Вече няколко дни американците са в потрес от (не)очаквания удар, нанесен от решението на Върховния съд на Съединени американски щати, анулиращо конституционната отбрана за абортите.

Още при започване на май изтече прелиминарен документ за предстоящото решение и това, естествено, провокира ужас измежду обществото. Със скандалното си мнение най-висшият правосъден орган в страната дава позволението си на всеки щат да забрани абортите. Америка – страната на неограничените благоприятни условия и свободния избор, която десетки години се бие в гърдите, че е модел за цивилен права и свободи, с лекост погазва изконното право на всяка жена да избира дали да роди, или не. Право, което беше в действие от близо 50 години, откогато основното историческо решение на конституцията от 1973 година, известно като „ Роу против Уейд “, даде право на всяка жена да реши дали да прекъсне бременността си.

Аборт = закононарушение

С други думи, това значи, че всеки щат към този момент ще може поотделно самичък да взема решение дали да приравни аборта с осъществяване на ликвидиране. А решението на съда, в който има консервативно болшинство от 6 против 3 гласа, несъмнено ще промени американския живот, защото половината американски щати - сред 23 до 26 от 50-те, към този момент имат намерение да забранят абортите

През последните години редица щати в Америка, най-вече южни и среднозападни, одобриха закони, които лимитират правото на аборт. Те към този момент имат планувани законодателни промени, с които да забранят абортите при положение, че „ Роу против Уейд “ бъде анулирано. Част от тях лимитират опцията за преустановяване на бременността до 15-ата седмица - период, който не се разграничава от настоящите правила в множеството страни в Европа. Други няколко щата имат съвсем цялостни забрани или забрани след 6 седмици от бременността, когато доста дами към момента е допустимо да не са научили, че са бременни. Там даже изнасилени и заченали след блудничество нямат право да прекъсват бременността, а доносите за незаконни аборти се насърчават с награда от 10 000 $. Законът планува изключения единствено ако животът на майката е застрашен. Сред тях са: Тексас, Алабама, Аризона, Арканзас, Джорджия, Айдахо, Айова, Кентъки, Луизиана, Мичиган, Северна Дакота, Южна Дакота, Оклахома, Охайо и други



Масово неодобрение в страната

Очаквано, решението на Върховния съд породи всеобщо неодобрение и многочислени митинги в цялата страна. Милиони дами в Америка нададоха писък: „ Моето тяло - моят избор “ е най-популярният девиз на акцията, която набира скорост.

Протестиращи в Ню Йорк носят фотоси на дами, умряли поради възбраните за аборт в разнообразни страни по света. „ Тъжно е, че историята се повтаря по този метод “, споделя 78-годишната Линда, която се е борила за правото на аборт и преди 50 години. “След толкоз години дамите още веднъж са в заплаха. Това ми разрушава сърцето. Що за общество сме? Пука ли им за дамите въобще?”, излива тъгата си тя пред „ Дойче веле “.

А Сара, която е на към 20 години, е безапелационна: “Ако забранят абортите, ще се замисля дали да не емигрирам. Без достъп до опция за аборт не бих се чувствала в безопасност”.

Според изчисленията на правозащитните организации се чака да бъдат наранени към 36 милиона американки.



В поддръжка на абортите

Всъщност Ню Йорк е бил пионер и преди. Губернаторката на щата - Кати Хочул, даде обещание на американките, че каквото и да е решението на Върховния съд, дамите, на които се постанова да пресечен бременността си, ще продължат да бъдат посрещани с отворени прегръдки, без значение от кое място са. Именно Ню Йорк стана един от първите щати в Съединени американски щати, вдигнали възбраната за аборти - доста преди знаковото решение по делото “Роу против Уейд”, което направи абортите легални в цялата страна.

Закрила на дами от други щати предложи и губернаторът на Минесота, като издаде изпълнителна заповед, осигуряваща отбрана на хората, идващи в щата Минесота за така наречен репродуктивно опазване на здравето от щати, в които абортът е противозаконен или криминализиран.

В отбрана правото на аборт се ангажираха и други американски щати, измежду които Калифорния, Орегон и Вашингтон.

Докато някои клиники към този момент затварят, корпорации също побързаха да подсигуряват това право на чиновниците си. JP Morgan, Levi Strauss и Microsoft са измежду огромните американски компании, които ще покриват разноските на тези, които пътуват за процедурата.

Ключови фигури от ръководството на страната неотложно реагираха, изразявайки негодуванието си към взетото решение. Президентът Байдън дефинира решението като трагична неточност и като резултат от "екстремистка идеология ", наричайки петъчния ден, в който беше взето решението, "тъжен " освен за Върховния съд, само че и за цялата страна.



Защо дамите би трябвало да имат право на аборт

Всеки има право самичък да реши по какъв начин да протече живота му, и това дали той е решил, че желае или не желае да има дете, е право на персонално негов избор. Много дами подхващат тази стъпка, откакто към този момент имат едно или повече деца. Изследванията сочат, че точно процентът на омъжените (обвързани) дами, които към този момент имат дете/деца и са създали аборт, е доста по-висок спрямо тези, които към момента не са станали майки или не желаят да бъдат такива. Не е дребен процентът и на абротиралите омъжени дами, които към този момент имат дете, само че то е с избрани здравословни проблеми. Поради страха от раждането на последващо такова, както и от високия риск да родят друго болно дете, тези дами се подлагат на аборт.

Здравословният проблем е друга основателна причина доста омъжени дами да изберат аборта пред раждането. Обикновено тяхната болест носи висок риск от развиване на същото или други болести у детето. Броят на абортите при възможен здравословен проблем на детето или заплаха за живота на майката, или както се споделя "по медицински показания ", е събитие, което съгласно статистиката в международен мащаб се среща в към 3 до 6% от случаите на аборт.

Сред мотивите за абортиране се явяват изнасилването или забременяването от непознат мъж. Факт е, че такава обстановка е непредвидима за дамата и нейното семейство, само че действително се основава почтено човешко създание и в случай че някой би трябвало да бъде осъден за „ неправилната “ му и нежелана поява в този свят, това е престъпника-изнасилвач, а не новия човек. Същото се касае, в случай че детето е от различен мъж. Тогава дамата би трябвало да вземе решение с кого би желала да показа живота си и да не жертва поради своето "прегрешение " почтеното създание в утробата ѝ.

Темата за абортите има доста аспекти – той е персонален избор. Има обществен отзив, може даже чисто физически да бъде алтернатива. Разбира се, няма по какъв начин да подминем и обстоятелството, че абортът е също и сериозен честен проблем. Но, за бога, хора, това са човешки ориси, женски права.

Румънският филм „ 4 месеца, 3 седмици и 2 дни “ със "Златна палма " от Кан също дава добра визия по какъв начин се прави аборт, когато законът не разрешава. Нека не бъдем наивни – възбраната няма да спре дамата, която по една или друга причина е стигнала до тежкото решение да прекъсне своята бременност.

Истината е, че там, където съществуват забрани, има и противозаконни дейности. Търговията на черно влиза в своята власт. Това на практика отприщва други съществени проблеми, а точно – неналичието на достъп до безвреден аборт и риска от съдбовните последствия за дамата след него...

Ето за какво всеки човек, било то мъж или жена, би трябвало да има свободата и правото на персонален избор! Иначе се връщаме със 150 години обратно, извърляйки на бунището една сложна и дълга борба, която дамите са водели през десетилетията за отстояване на персоналното достолепие. Битка за извоюване на най-здравата ризница против алчността и човешката нелепост - правата на индивида!



Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР