Вече не ми е забавно, хората, които учредиха „Да, България”,

...
Вече не ми е забавно, хората, които учредиха „Да, България”,
Коментари Харесай

Петър Москов: „Да, България” е левица, не е време за избори

Вече не ми е занимателно, хората, които учредиха „ Да, България”, бяха в основата на разбиването на едно бивше дясноцентристко болшинство РБ-ГЕРБ, с цел да може на негово място да се яви една нова съвременна по европейските разбирания левица. По този метод някогашният здравен министър Петър Москов разяснява в студиото на „ Тази сутрин” апела на ДаБГ за политическо обединяване, което да се бори за предварителни избори.

Москов влезе в предното държавно управление като зам.-председател на ДСБ, само че при разпада на Реформаторския блок поради неспазени от ГЕРБ задължения избра да бъде измежду тези от дясното обединяване, които останаха на власт.

„ В предишния мандат на Народното събрание хората останаха с усещането, че разликите сред ГЕРБ и Република България опират до това дали 4 или 5 прокурори да се избират за Висш съдебен съвет (което в действителност е решаващо за метода, по който действа кадровият орган на правосъдната власт и стана причина част от реформаторите да минат в съпротива – б.р.). Всъщност главните разлики бяха в другата визия за класификация в страната – че страната би трябвало да се върне институционално, регулаторно, финансово в опазването на здравето, образованието и сигурността”, уточни Москов.

--> В същото време той разяснява, че ГЕРБ „ олевяват” и би трябвало да има обединена десница с консервативна стратегия. За задачата обаче трябвало време: „ Десницата би трябвало да се преконфигурира и това не става с лепене на части от остарелия РБ”.

„ Няма неприятно в това, че ДаБГ се нарежда като съвременна демократична лявоцентристка опция, каквато Българска социалистическа партия не е, само че това не е реформаторската десница, от която България има нужда”, уточни Москов.

Според него предварителен избор в този момент или би възпроизвел настоящия състав на Народното събрание, или би върнал Българска социалистическа партия на власт.

Отговорът на Христо Иванов

" Да, България " не излезе с публична позиция по отношение на изявлението на Москов.

В обществените мрежи обаче водачът Христо Иванов акцентира, че не приема партията му да бъде определяна като лява. " Идеологическата нечиста сделка на Москов е ориентирана към раздразнение на сътрудниците от ДСБ, в нея няма нищо друго. Важната ни разлика с него е отношението към модела " Борисов ". Той желае да се контракти и приюти в него, ние - да го премахнем ", разяснява той.



В разговор с културолога проф. Ивайло Дичев някогашният правосъден министър добави: " Опитваме се да се придържаме към центристка позиция, с цел да можем да послужим за образуването на необятен консенсус за институционално преизграждане на страната. Аз в действителност мисля, че това е от решаващо значение и сигурно е по-важно от доктринерските извършения, само че може и да бъркам ".

Каква е крайната цел? " Водещото при сглобката, която опитваме да създадем не е някаква лабораторна идеологическа скица, а съответен неотложен проблем. "
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР