"Вече над сто години 2 юни е един от най-тачените

...
"Вече над сто години 2 юни е един от най-тачените
Коментари Харесай

Караянчева с послание за Деня на Ботев

"Вече над 100 години 2 юни е един от най-тачените български дни за поклонение, само че и за вглеждане в самите нас. Сещаме се за тези вълшебни думи, които възрожденският даскал изписа на фасадата на котленското учебно заведение – „ Помогни ми да те возвися “. А ние оказваме помощ ли на нашите герои да ни възвисяват ден след ден, всеки ден, освен на 2 юни? ". Това написа във Facebook шефката на Народно събрание Цвета Караянчева във връзка 2 юни - деня, в който почитаме подвига на Христо Ботев.

Тя акцентира, че година след година на днешната дата сме се обръщали към портрета на Ботев, с цел да се поклоним, само че надълбоко в нас звучал тревожният глас – дали сме съхранихме ли полезностите на тези, които жертвали всичко, с цел да има България?

По думите й обаче събитията от последните месеци ни посочили образно по какъв начин героите се появяват, когато времето ги потърси.

И очевидно визирайки медиците, които се борят против ковид, прибавя: "Пред очите ни стотици мъже и дами, чиито имена евентуално няма да научим, се извисиха над страха и персоналния инстинкт за предпазване, с цел да избавят и да лекуват. Рискуваха своя живот и оставяха зад себе си своите близки, с цел да опазват непознати животи, с цел да не страдат околните на различен ".

Именно в чест на медиците тя приканва всеки да добави още един въпрос към тези, които всекидневно сме си задавали на 2 юни - "Колко надалеч е всеки от нас като полезности, кураж и професионализъм в своята област от медиците ни на първа линия? "

В тази връзка тя приканва: "Да живеем по този начин, че в случай че времето нас призове, да можем да се извисим до тяхната човечност и отдаденост ".

Накрая приключва с това, че тъкмо в Деня на Ботев да отправим молитва и откровена признателност и към героите на нашето време.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР