Вече изпитаният германски модел за изпращане на служителите у дома

...
Вече изпитаният германски модел за изпращане на служителите у дома
Коментари Харесай

Германският модел за съкратено работно време предлага на Европа как да се справи с кризата

Вече изпитаният немски модел за изпращане на чиновниците вкъщи в подмяна на гаранции за опазване на работните места в интервали на стопански спад може да помогне на Европейския съюз да ограничи вредите от пандемията от ковид.

Министрите от Европейски Съюз обявиха кардиналната си поддръжка във вторник за проект за обезпечаване на 100 милиарда евро (срещу държавни гаранции от 25 милиарда евро) за субсидиране на заплатите, тъй че компаниите да могат да понижат работното време, вместо да уволняват хора.

Критици предизвестяват, че немската процедура на съкратеното работно време (Kurzarbeit), която оказа помощ на най-голямата стопанска система в Европа да излезе по-бързо от рецесията през 2009 година, може да затрудни и забави по този начин нужното преструктуриране на Европейски Съюз.

Въпреки това, тя беше възприета от други страни за справяне със сривовете вследствие на рецесията с ковид в Европа.

Германският синдикат И Ге Метал (IG Metall) към този момент намали настояванията за възнагражденията на 3,8 милиона служащи в металургичния бранш и представителите на служащите в фирмите започнаха да упорстват за кратко работно време, с цел да се помогне за понижаване на разноските за заплати.

" Пандемията от ковид ни принуди да се откажем от естественото групово договаряне на заплатите и сключихме договорка с работодателите, целяща да се подсигуряват работните места и приходите ", сподели Рудолф Луц, началник на оперативната политика в И Ге Метал, откакто синдикатът се съгласи да не желае за момента увеличение на възнагражденията.

Всички огромни автомобилостроители в Германия, в това число Фолксваген, Ауди, БМВ и Мерцедес, в последните седмици ползват съкратеното работно време.

" Благодарение на съкратеното работно време можем да понижим производството, без да разрушаваме структурите. Служителите не може да бъдат уволнявани, те остават в предприятието и фирмите ще разполагат с дипломиран личен състав, незабавно щом рецесията отмине ", сподели Луц.

Вместо да получават цялостна заплата, чиновниците ще получават хонорари от застрахователен фонд, възлизащ на 26 милиарда евро, който се намира под надзора на Федералната работа по заетостта и подсигурява на служащите минимум 60 % от главната им заплата или повече, в случай че фирмите също изплащат хонорари.

" Колкото по-щедри са изискванията, толкоз по-голяма е вероятността за опазване на търсенето и предлагането по време на рецесията и за бързо възобновяване след отпадането на ограничаващите ограничения, отбелязва икономистът от Дойче банк Марк де-Муизон.

ЕВРОПЕЙСКИ ВАРИАЦИИ

Въпреки че Франция разшири своята частична скица за безработицата, неналичието на изясненост за критериите, определящи кой да се употребява от нея, може да понижи ефикасността й, споделят анализатори от Дойче банк.

Испанските ограничения наподобяват по-малко великодушни, което може да изложи търсенето на по-голям риск при неподходящо развиване. Несигурност има и към използването на английската скица за опазване на работните места по време на рецесията с ковид и схемата в поддръжка на приходите на самонаетите лица, добавя Дойче банк.

Съседна на Германия Полша ползва скица за кратко работно време, само че съгласно критици, тя не се ръководи дейно.

Проучване на полската Конфедерация на частните работодатели " Левиатан " сподели, че поради пандемията от ковид може да се наложи да се създадат съкращения в 69 % от бизнеса в страната.

Според Соня Бухолц, икономист в " Левиатан ", данъчните тласъци, които може да бъдат предоставени бързо на фирмите, съставляват по-малко от една четвърт от икономическия проект на Полша по отношение на ковид, който съставлява над 9 % от брутния вътрешен артикул.

" Разполагаме с голям брой положителни практики от Европа, като пониженото работно време в Германия - принадлежности, които бихме могли да въведем и от които да се учим ", споделя тя.

КЛЮЧ КЪМ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО

В по-дългосрочна вероятност субсидирането на съкратеното работно време може да попречи на преструктурирането на компании с незадоволителни резултати, споделя Джейкъб Къркгорд, старши помощник в Института за интернационална стопанска система " Питърсън ".

" Не желаете съкратеното работно време да отсрочи неизбежното и да разреши една компания зомби да оцелее. Равновесието тук е фино ", споделя той.

По оценки на Дойче банк броят на работещите със кратко работно време в Германия евентуално ще доближи сред 3,5 и 5 милиона, надхвърляйки върха от 2009 година - под 1,5 милиона души.

Съкратеното работно време оказа помощ на Германия да се възвърне по-бързо от рецесията, в сравнение с Съединени американски щати и други европейски стопански системи, сподели за Ройтерс икономистът от Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) Александер Хейзен, експерт по трудовия пазар.

Въпреки че и други използваха сходни схеми, мащабът, а оттова и евентуалните последствия, се очакваше да бъдат доста по-малки, означи той.

" Според нас съкратеното работно време повлия доста върху запазването на работни места по време на международната финансова рецесия, като заетостта през втората половина на 2009 година беше с към 580 000 работни места повече, в сравнение с би била без тази мярка ", добави Хейзен.

Къркгорд сподели, че страните, които вкарват модела за субсидиране на трудовите хонорари, са в по-добра позиция за релативно бързо възобновяване след краткосрочно надълбоко разтърсване от тези, в които хората остават без работа.

Според Флориан Хирш, 37-годишен монтажник в завода на Фолксваген във немският град Волфсбург, осигуровката за безработица дружно с това, което му заплаща компанията, покрива 90 % от главната му заплата, като към този момент не получава възнаграждение за ексклузивен труд.

Това го кара да внимава с харченето.

" Големият въпрос е по какъв начин стопанската система като цяло ще се възвърне от това? ", споделя Хирш. " Какво ще стане, в случай че нямаме клиенти, защото самите те са на кратко работно време или са изгубили работата си. Тогава ние ще загубим това, въз основа на което си вадим хляба ". /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР