Вече имаме разписан пилотен проект за около 10 млн. лв.

...
Вече имаме разписан пилотен проект за около 10 млн. лв.
Коментари Харесай

Заетите в туризма получават още 10 млн. лева, за да оцелеят

Вече имаме написан пилотен план за към 10 млн. лева за планове в туризма и още в петък той беше подаден в оперативна стратегия "Иновации и конкурентноспособност ". Очакваме оторизация и утвърждение от Комитета по наблюдаване. Това съобщи министърката на туризма Марияна Николова по време на брифинг с министъра на стопанската система Лъчезар Борисов и представители на Обединение "Бъдеще за туризма ".

"Преди седмица обединяването изиска среща с премиера Борисов за предотвратяването на всеобщи банкрути на туроператорите. Днес той се е срещнал персонално с представителите на обединяването. Тези пари са нужната глътка въздух, която е изключително значима за туристическите оператори и за туристическите сътрудници. Вече има и готови критерии за кандидатстване за този запас. Във допустимо най-кратки периоди искащите ще могат да подават искане в Министерството на туризма за непосредствено финансиране, като размерът на тези средства не може да надвишава 10% от оборота от миналата година ", изясни Николова.

Очаква се схемата да проработи още през август, като тя ще бъде в режим на де минимис, държавна помощ или така наречен пилотна скица според от критериите, които ще бъдат утвърдени. Екскурзоводите не попадат в икономическите действия по тази мярка, тъй като за тях се плануват обществени ограничения за подкрепяне на работата им.

На 31 юли членовете на Националния съвет по туризъм сложиха тематиката за уеднаквяване на условията към посетителите влизащи от Молдова, Северна Македония, Кувейт, Сърбия, Израел, Албания, Косово, Босна и Херцеговина и Черна гора. Държавите са включени в заповед на министъра на опазването на здравето, съгласно която всички идващи наложително би трябвало да имат PCR тест, изработен до 72 часа преди влизането в България. Те желаеха да бъде изработен ситуационен разбор на заболяваемостта по страни, с цел да се вземе решение дали може да се облекчат ограниченията за влизане на чужденци от съответните страни.

Марияна Николова разяснява, че тези пазари са значими за страната дестинации, от които всяка година посрещаме огромен брой туристи. А доктор Ангел Кунчев, основният държавен здравен контрольор, изясни, че е належащо да се създадат здравни разбори и да се преглеждат опциите за уеднаквяване на условията по отношение на настоящата епидемиологична конюнктура. Участниците в съвета настояха да бъде изработен разбор и на обстановката във връзка с Турция, както е един от огромните пазари за нас, и да се разясняват опциите също за отваряне на пътувания от южната ни съседка.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР