Вече има разследване в ГДБОП за редица незаконни трансплантанции в

...
Вече има разследване в ГДБОП за редица незаконни трансплантанции в
Коментари Харесай

ГДБОП разследва 14 трансплантации, направени в болница Лозенец

Вече има следствие в ГДБОП за редица противозаконни трансплантанции в болница " Лозенец ". Това изясни на брифинг вътрешният министър Бойко Рашков по повод 14-те случая, които бяха оповестени от здравния министър Стойчо Кацаров.

" В момента тече следствие по отношение на 14 трансплантации в Правителствена болница. Материалите ми бяха изпратени от здравното министерство, стартира следствие. Първоначалните данни са, че са осъществени груби нарушавания на закона и на здравната процедура. Как ще се развие следствието, не мога да предвиждам, само че първичните данни са, че би трябвало да се разпознават отговорните лица и да бъдат предадени на прокуратурата. За изясняването на някои обстоятелства е открит контакт с представители на Молдова, които да спомагат за установяването на лица, явили се като донори в България ", заяви министърът на вътрешните работи Бойко Рашков, който оглавява и Националната комисия за битка с трафика на хора към Министерския съвет. 

България е страна на генезис на трафик на хора, което значи, че висок брой хора стават жертви на това закононарушение. В това число даже продажба на органи и новородени, сподели специфичният представител и координатор за битката с трафика на хора към ОССЕ Валиант Ричи. Предмет на неговото посещениe е трафикът на хора измежду етническите малцинства и други уязвими групи, в това число непридружени деца, търсещи леговище и мигранти, преминаващи през територията на България. 

" Подобряване на общата икономическа обстановка ще способства за справяне с този проблем ", уточни Ричи. По думите му, е нужна мощна политическа воля и ресурсно поръчителство за ефикасна битка с това закононарушение. 

" Необходими са съществени старания, с цел да се пречупи чувството за ненаказуемост, тъй като 2/3 от присъдите са условни и по този начин наказаните не изтърпяват ефикасни присъди. Необходимо е по-пълно събиране на статистика, тъй като единствено по този начин ще има по-ясна картина, въз основата на която може да се оформят по-добри политики ", уточни още Валиант Ричи.

В нашата страна обръщаме извънредно огромно внимание на това действие, сподели на собствен ред вътрешният министър Бойко Рашков. Според данни на Прокуратурата за 2020 година жертви на трафик са 458 българи. Най-много са дамите - 379, 61 мъже и 31 деца. 336 лица са станали жертва на полова екплоатация, трима от тях са мъже, а 24 са деца. Пак за 2020 година - сигналите са под 100. За тази година сигналите са едвам шест. 

" България остава измежду страните източник на жертви. Причина за това е ниският стандарт и бедността на някои пластове на неселението. Наказанията за това закононарушение сега са демократични и това не може да окаже предпазен резултат. Затова и би трябвало да се намерения в посока завишаването им ", посочи Рашков. 

Вътрешният министър разяснява и сигналите, идващи от областните шефове на Бургас и Смолян, за оказван сериозен напън върху гласоподаватели. 

" Някой желае да ръководи страната, изкривявайки волята на хората. Това са позорни феномени в политическия ни живот. Огромно е желанието на някои да влязат във властта, в това число с цената на закононарушение. Ние ще противодействаме на това ", разгласи министър Бойко Рашков и добави, че всекидневно постъпват такива сигнали, даже и до него самия. 

Рашков коментира и отстраняването на шефа на пловдивската полиция Йордан Рогачев.  " Няколко ръководители на служби, след стъпването в служба на служебното държавно управление, излязоха в дълготраен неплатен отпуск. Директорът на пловдивската дирекция е излязъл в отпуск по болест, а в този момент - в отпуск по майчинство до есента. Поради съществуването на изискуемите в закона учредения и обстоятелства във връзка с него е почнало дисциплинарно произвеждане. Как ще завърши, може да каже единствено проверяващият екип, аз не мога да кажа. Временно е назначен различен шеф. Дирекцията в Пловдив сега работи обикновено и без да бъде ръководена от излезлия в майчинство Рогачев. Още преди месец са арестувани няколко чиновници от едно районно ръководство там, които са упрекнати в осъществяване на закононарушения. И е доста необичайно излезлият в дълготраен отпуск да не знае какво се прави в едно от подчинените му районни ръководства. Само заради обстоятелството, че не знае, явно не му е там мястото ", счита Рашков. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР