Вече има фалити и затваряне на малки бензиностанции в страната,

...
Вече има фалити и затваряне на малки бензиностанции в страната,
Коментари Харесай

Вече има фалити и затваряне на малки бензиностанции в страната

Вече има банкрути и затваряне на дребни бензиностанции в страната , както и на български търговци на едро. Това оповестиха от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива (АБТПВПГ).

Според Георги Тенев, правист на организацията, в която членуват дребните обекти, п ричината е в неналичието на съответна държавна политика и конкурентен свободен пазар на горивата у нас. Общо в страната има към 5000 бензиностанции, от които над 20% са дребни. Те са най-вече фамилен бизнес и обезпечават хиляди работни места. " Трудно могат да се опълчват на огромните вериги и играчи, които се пробват да диктуват разпоредбите и да задушават дребните търговци ", разяснява Тенев.
 Повишаването на цените на горивата тревожи притежателите на бензиностанции
Повишаването на цените на горивата тревожи притежателите на бензиностанции

Те не утвърждават решението на ОПЕК

Тенев посочи, че цените на бензиностанциите са разнообразни, дефинират се на пазарен принцип от техните притежатели и неведнъж разликите, са осезаеми . Едни от тях са ситуирани на автомагистрали, основни пътища, огромни транспортни възли и натоварени градски елементи, до момента в който други се намират в отдалечени райони, на второкласни пътища или в дребни обитаеми места . Едните са част от огромни вериги и корпоративни структури, а други - дребните действат на фамилен принцип и обезпечават прехраната на едно семейство и още няколко служащия, в най-хубавия случай. Разходите за издръжката и ръководството на една огромна бензиностанция, от вида на тези, които са по автомагистралите, са в пъти по-големи от разноските на един дребен обект, за който се грижи едно семейство. Там и потока на клиенти е доста по-малък, несъмнено и количествата, които те зареждат са по-малки, изясни Георги Тенев.

Той посочи, че за дребните обитаеми места и за земеделските производители доста значима тематика е достъпът до горива . Например, в случай че съм притежател на моторна косачка, дребна бензинова резачка за дърва и дребен трактор, които са на вилата, най-близката бензиностанция, която е независим, индивидуален фамилен обект и не е част от верига, се намира на 14 км. в едната посока.

Най-близката бензиностанция, част от огромна верига - на съвсем 25 км. в едната посока. Тогава цената на литър за тези хора е по-висока, тъй като имат по-високи разноски да отидат до обекта , изясни Георги Тенев.
 Малките бензиностанции желаят по-малко бумащина
Малките бензиностанции желаят по-малко бумащина

Всяка страна-членка на Европейски Съюз взе участие в съгласувателния стадий

" Но дано да си дадем сметка, че хората, които отиват на вилите си са приходящи, само че има и такива, които живеят непрекъснато в дребни и отдалечени обитаеми места и за тях въпросът с достъпа до горива, е извънредно значим. От достъпа им до горива зависи и тяхното отопление . Достъпът им до здравни грижи, медикаменти, хранителни артикули и артикули и артикули за бита също е директно обвързван с достъпа до горива " , сподели Тенев.

На такива места огромните вериги не отварят обекти, тъй като са прекомерно скъпи за прехрана, при в същото време доста ниско ползване . Именно там преди всичко се намират обектите на нашите членове и на другите, сходни на тях дребни и междинни български търговци на горива, добави Георги Тенев.
 Комисия за защита на конкуренцията заподозря картел двете бензиностанции от фотосите в обществените мрежи
Комисия за защита на конкуренцията заподозря картел двете бензиностанции от фотосите в обществените мрежи

Установено беше, че в голям брой медийни изявления се показват две вериги
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР