Вече има близо 900 случая на заразяване в световен мащаб

...
Вече има близо 900 случая на заразяване в световен мащаб
Коментари Харесай

Европейски регулатор предупреди за риск от пандемия от птичи грип сред хората

Вече има близо 900 случая на заразяване в международен мащаб от януари 2003 година до 26 февруари тази година
Европейският орган за сигурност на храните (ЕОБХ) предизвести за риска от огромна пандемия от птичи грип, в случай че вирусът стартира да се предава сред хора, тъй като липсва имунитет против него, заяви Ройтерс.

Предупреждението беше отправено, откакто стана известно, че човек в Съединени американски щати се е заразил с вируса на птичия грип H5N1 от млечни крави, съобщи Българска телеграфна агенция.

Разпространението на птичия грип провокира угриженост измежду управляващите и птицевъдната промишленост заради опустошителните последствия, които може да аргументи във фермите и риска от предаване на инфекцията на хора.

Тази година броят на огнищата на птичи грип е по-малък, само че той се популяризира географски, в това число в Антарктика, и към от ден на ден бозайници, което покачва риска от еволюирането му до по-голяма опасност за хората.

Досега не е имало трайни случаи на предаване на инфекцията от човек на човек и предаването на птичи грип от инфектирани животни на хора е необичайност. Въпреки това тези вируси не престават да се развиват в международен мащаб и с миграцията на дивите птици се появяват нови варианти, носещи евентуални разновидности за акомодация към бозайниците, споделиха от ЕОБХ.

" Ако вирусите на птичия грип А (H5N1) придобият дарба да се популяризират ефикасно измежду хора, може да възникне широкомащабно предаване поради неналичието на имунна отбрана против вирусите H5 измежду хората ", споделя ЕОБХ в отчета си.

Около 887 случая на заразяване на хора с птичи грип H5N1 са докладвани в международен мащаб от януари 2003 година до 26 февруари тази година съгласно новия отчет на Световната здравна организация (СЗО). От тях 462 са с съдбовен излаз, което съставлява 52%.

По-голямата част от случаите при хора са открити след контакт с заболели или мъртви домашни птици, или инфектирана среда, без защитни средства.

За момента Франция е единствената европейска страна, която е провела по-мащабна имунизация на отглеждани във ферми патици и други птици.

Дивите бозайници биха могли да работят като промеждутъчен гостоприемник сред дивите птици, домашните животни и хората, изясняват от ЕОБХ.

Домашни любимци, като котки, живеещи в семейства с достъп до външна среда, също могат да бъдат евентуално средство за предаване на инфекцията.

Освен млечни крави в Съединени американски щати, измежду бозайниците, наранени от вируса, са кози, котки, лисици, еноти, скунксове, полярни и гризли мечки, и морски слонове.

Eвропейската организация прикани за засилено наблюдаване на хора и животни, обезпечаване на достъп до бърза диагностика, поощряване на съдействието сред животинския и човешкия бранш и използване на превантивни ограничения като имунизация.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР