Вече е готова 250-метровата ограда, която ще пази колонията на

...
Вече е готова 250-метровата ограда, която ще пази колонията на
Коментари Харесай

Специална ограда ще защитава пеликаните в Сребърна от хищниците

Вече е подготвена 250-метровата ограда, която ще пази колонията на пеликаните в резервата Сребърна от нападенията на хищниците в региона. Години наред колонията на къдроглавите пеликани в езерото е нападана най-много от дивите прасета и поради това те основават своя нова колония. Сега обаче тя се е трансформирала в цел на нов див звяр - енотовидното куче

" Това е тип, който произлиза от Източна Азия, само че в предишното е бил популяризиран за улов на скъпи кожи в някогашния Съветски съюз и оттова се е популяризирал към Източната част на Европейския континент, и изключително в Северна Европа ", разкри за бТВ Момчил Петров, специалист в Регионална инспекция за опазване на околната среда Русе.

Двуметровата ограда е ситуирана сред тръстиковия масив и гнездовата колония. Сега къдроглавите пеликани са отлетели от езерото и дървената ограда блестящо се откроява на фона на към този момент зимния пейзаж в резервата. 

Това слага въпроса, дали птиците ще одобряват новите постройки в мястото или ще потърсят друго място за гнездене. Какво ще се случи, ще разберем напролет.  
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР