Вече е факт нормативната уредба, която забранява в обект, в

...
Вече е факт нормативната уредба, която забранява в обект, в
Коментари Харесай

Земеделският министър: Две години не можем да изкореним птичия грип

" Вече е реалност нормативната уредба, която не разрешава в обект, в който се преработват млечни артикули, изобщо да влизат растителни мазнини ". Това съобщи за " Здравей, България " министърът на земеделието и храните Румен Порожанов.

В същото време той призна, че това не е цялостна възбрана за произвеждане на имитиращи артикули. Ако някой обаче употребява имитиращ артикул, той би трябвало да бъде настрана пакетиран, на него да не написа, че е млечен артикул, и ситуиран на различен щанд. 

По тематиката за двойния стандарт при храните в Европейски Съюз той сподели: „ Ограниченията и опцията да не се поставят разнообразни съставки в еднакъв артикул няма еднопосочно отнасяне в Европейски Съюз. „ Ако една компания е решила, че нейният артикул ще има една или друга друга съставна част на източноевропейския пазар, това е тяхно решение. За да може да има идентичен състав, би трябвало да има единно европейско законодателство. И това съгласно мен не би трябвало да бъде проблем за огромните компании ”.

По мотив градушките, които удариха страната през последните месец и които нанесоха вреди на земеделските региони, той разяснява: " Климатичните промени са много съществени и за жал това ни оаква и идващите години. Безспорно е, че има основан механизъм, по който се обезщетяват производителите. Той към този момент работи пет години, и то доста сполучливо. Има държавна помощ, която покрива 80% от разноските на земеделските производители ". По думите му земеделците не би трябвало наложително да имат застраховка, с цел да получат държавното обезщетение.  

В същото време той призна, че вече втора година птичият грип не може да бъде изкоренен от страната:  " Има какво да се желае от БАБХ във връзка с контрола по биосигурността на фермите производители. Имаме 11 огнища с унищожени към 1 милиона патици, кокошки-носачки и птици ".

Toй разяснява и опасенията на родните свиневъди, които неотдавна желаеха незабавни ограничения против африканската чума. Огнище на болестта е намерено в Тулча, на 100 км от Русе. Министърът посочи, че ваксина и лекуване за тази болест няма:  " Тя визира дивите и питомните прасета. Тръгна от Грузия, мина през редица страни. Доскоро вирусът стоеше на горната граница на Румъния с Унгария, само че към този момент от близо 2 седмици той е на 160 км от северната ни граница ". 

Относно сагата с кравата Пенка той съобщи:  " Нейната орис беше ясна доста рано. Още в първия ден съм дал ясни инструкции тя да не бъде евтаназирана, в случай че няма заболявания. През първите седмици се оказа, че тя е здрава ". 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР