Вече две години Украйна е във война, а държавите от

...
Вече две години Украйна е във война, а държавите от
Коментари Харесай

Приятели на Украйна: Ето кои са любимците на Киев, но Денков, Кирчо и Тагарев не са сред тях

Вече две години Украйна е във война, а страните от Европейски Съюз и Съединени американски щати се надпреварват да й изпращат помощ. Но кои са най-надеждните сътрудници на Киев или по този начин наречените „ другари на Украйна “? Разбира се, единствено отбранителните сили на Украйна и дипломацията знаят за какви пари се получават всеки метър земя, всеки патрон или военна система.

Страната получи извънредно значими бойни машини

Те включваха танкове Leopard, Abrams, Challenger, бойни машини от пехотата Bradley и Marder. Благодарение на Запада страната модернизира личната си противовъздушна защита до зенитно-ракетни системи MIM-104 Patriot, IRIS-T, SAMP/T. Киев се снабди и с ракетните системи Storm Shadow и ATACMS с огромен обхват. Общо през двете години на огромната война Украйна получи 170 милиарда евро помощ.

Ала политическата поддръжка е невероятно да се оцени в парично изражение. Ето по тази причина в новия си рейтинг „ Фокус “ изследва кой от задграничните политически водачи може да се смята за най-симпатичен на Украйна. Изненадващо обаче, „ страната, която оказа помощ най-вече за оцеляването на Киев в първите дни на войната “ не е включена.

Нито Николай Денков, нито Кирил Петков или Тодор Тагарев са измежду „ приятелите на Украйна “

Политическата рецесия в Съединени американски щати и идните избори, парадоксално, станаха потребни за Украйна. На фона на опасността от Руската федерация европейските политици от ден на ден се разсънват и се връщат към действителността. Разбира се, това се отразява на размера на поддръжката за Киев и стимулирането на личната военна промишленост преди възможна огромна война.

Така през тези две години Германия мина от пет хиляди каски до 7,6 милиарда евро военна помощ годишно за Украйна. Германският защитителен бизнес към този момент се готви да открие нови предприятия на територията на страната. На фона на преобладаващите вести от Съединени американски щати, някак се подминават не по-малко значимите, а предвид на мащаба и доста по-важни вести за поддръжка от сътрудници.

Малката Литва отдели повече от 1,4% от личния си Брутният вътрешен продукт за подкрепяне на Украйна

Япония, която не може да даде военна помощ, към този момент е предоставила 6,8 милиарда евро финансова помощ. Тя е оповестила, че ще изпрати още 12 милиарда в близко бъдеще.

Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен пък е пример на чиновник, който макар цялата несръчност на европейската администрация съумя да реализира оптималното допустимо поддръжка за Киев. Тя беше първата, която уточни, че мястото на Украйна в Европейския съюз, макар че страната би трябвало да извърви дълъг път.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън е първи в класацията измежду водачите на суверенни страни

Вашингтон, макар всички проблеми със закъснение и колебливост във връзка с избрани типове оръжия, остава главният стратегически сътрудник на Украйна.

Англия стана първата, която подписа съглашение за съдействие в региона на сигурността с Украйна. Именно това невиждано равнище на политическа и военна поддръжка от страната обезпечава на премиера Риши Сунак трето място в рейтинга. Но не е самичък – в класацията вземат участие и Борис Джонсън и Лиз Тръс.

По-късно Германия и Франция започнаха да следват образеца на Англия

Очаква се такова съглашение да бъде подписано с всеки представител на Групата на седемте. Въпреки че това не е участие в НАТО, това е образуването на стратегически партньорски връзки със страни, които, както и техните политически водачи, могат умерено да се смятат за другари на Украйна.

Френският президент Еманюел Макрон и полският президент Анджей Дуда се озовават ненадейно ниско в класацията на „ Фокус “. Според интервюираните специалисти френският водач не е издържал на темпото на политическата конкуренция. Той към момента не е скасил дистанцията и е изгубил лидерската си позиция. От своя страна Дуда не съумя да овладее политическата битка сред парламентарните партии, а оттова и провокациите с житото на локално равнище.

Японският министър председател Кишида Фумио, въпреки това, остава модел на непоклатимост

Ръководеното от него държавно управление стана едно от първите, които започнаха да дават милиардни помощи на Украйна. Те са за най-вече за инфраструктурни планове. Самият Кишида неведнъж е заявявал обществено, че Япония ще продължи да стои до Украйна, до момента в който мирът се върне на нейната земя.

Експертите загатнаха много незабележими политици, чиито имена надали са известни на множеството украинци. Ала те са създали доста, с цел да оказват помощ на Украйна. Като някогашния министър-председател на Словакия Едуард Хегер.

Той персонално заобиколи всички европейски институции и дипломатически задачи на страните от Европейски Съюз, с цел да подсигурява кандидатски статут на Украйна. Или президентът на Федеративните щати Микронезия Дейвид Пануело. Той е единственият в света, който скъса дипломатическите връзки с Руската федерация поради нахлуването й в Украйна.

Връщайки се към крилатата фраза, че в политиката няма другари и врагове, а има единствено ползи, не би било напълно вярно да назоваваме участниците в рейтинга другари на Украйна

На първо място, това е продължение на тяхната държавна политика и сфера на и ползи, в които Украйна към този момент е заела мястото на стратегически сътрудник.

Как е формирана класацията?

За да оцени въздействието на задграничните политици, „ Фокус “ се обръща към 18 водещи украински публични организации и политолози. Бяха номинирани претенденти:

Център Разумков;
Аналитичен център АДАСТРА;
Институт за промяна на Северна Евразия;
Център за политически проучвания „ Доктрина ”;
Център за световни проучвания Стратегия XXI;
център „ Нова Европа “;
Илко Кучерив Фондация „ Демократични начинания “;
фонд „ Възраждане “;
Институт за централноевропейска стратегия;
Украински център за европейска политика;
Център за европейски и трансатлантически изследвания;
Институт за международна политика;
Украински център за сигурност и сътрудничество;
Аналитичен център „ Обединена Украйна “;
Алексий Гаран;
Игор Рейтерович;
Олег Саакян;
Петро Олещук.

Всеки специалист показва по 5 номинирани. Първото място получаваш 5 точки, второто – 4 точки и така нататък След това се сумират точките и се оформя прелиминарен лист. Тогава редакторът на „ Фокус “ дава своите спомагателни точки. +10 точки за петимата водачи на страните, дали най-вече финансова помощ на Украйна в безспорни цифри. По +5 точки към петимата водачи на страните, дали най-вече помощи в % от личния си Брутният вътрешен продукт. Това даде опция да се поправя описът в интерес на тези, които приказват по-малко, само че заплащат повече. Например с помощта на този коефициент министър-председателят на Япония Кишида Фумио влезе в ТОП 10.

А ето я и графиката с „ приятелите на Украйна “

 Friend of Ukraine - 2023, rating of Focus, rating of friends of Ukraine, Ursula von der Leyen, Russian-Ukrainian war, Joe Biden, Rishi Sunak, Olaf Scholz, Kishida Fumio, Andrzej Duda Източник: focus.ua//Превод: SafeNews
Още вести четете в категория Свят
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР