“Вече десет години продължава съвместната ни работа с оркестъра на

...
“Вече десет години продължава съвместната ни работа с оркестъра на
Коментари Харесай

Богата и интересна програма в заключителния диригентски курс

“Вече 10 години продължава взаимната ни работа с оркестъра на Държавна опера - Русе!

Репетициите с чудесните музиканти от русенския оперен спектакъл постоянно са огромно наслаждение, а за нашите студенти това е извънреден късмет да дирижират пред взискателната аудитория в дунавския град! ” -

думи на проф. Иван Василевски от Университета по изкуствата в Цюрих, Швейцария.

В финален симфоничен концерт, дирижиран от негови студенти и ученици на проф. Кристоф Бруннер, на 26 януари, петък, русенци ще имат опция да чуят една богата и доста забавна стратегия.

Оркестърът на Държавна опера-Русе е един от дребното оперни оркестри в страната, които имат упоритостта и сполучливо поддържат стандартите на филхармоничен състав, който постоянно излиза на концертния подиум с разнородни и нелеки симфонични стратегии. Държавна опера-Русе ревностно пази марката и традициите на блестящата в предишното Русенска филхармония. Тази историческа причинност притегля най-хубавите педагози от целия свят, които биха желали техните студенти да опознаят строгите изпълнителски и интерпретационни условия с поддръжката и в креативната среда на русенските инструменталисти.

Професорите Василевски и Бруннер от Академията за изящни изкуства в Цюрих са от малцината, които имат достойнството да преподават на своите ученици в Русе и да ги показват в програмата на заключителния концерт на русенска сцена.

Студенти в диригентския курс на проф. Василевски и проф. Бруннер са Хе Ри Ким (Южна Корея), Йохан Трайхел (Швейцария), Марко Лиехти (Швейцария), Матю Чеймбърс(Англия), Сирил Гретер (Швейцария), Флурин Рюедлингер (Швейцария);Пьотр Кошчик (Полша).

Ще бъдат изпълнени Четвърта симфония на Лудвиг ван Бетовен и Четвърта симфония на Пьотър Илич Чайковски.

Концертмайстор на оркестъра на Държавна опера- Русе ще бъде Тамара Лазарова.

“Казвам се Марко Лиехти и пребивавам в Швйцария.

Ще бъда в групата диригенти, които имат достойнството да водят оркестъра на Държавна опера - Русе в Заключителния концерт на диригентския курс на проф. Василевски и проф. Бруннер.

Очаквам петъчния ден с неспокойствие, а подготовките към този момент текат интензивно!

Щастлив съм, че мога да се насладя на невероятната зимна приказка в Русе тези дни и това ми припомня извънредно на родината ми, където алпийските хубости също ме въодушевяват доста!

Знам добре двете пиеси, които ще ръководя от първо лице, т.е. от последния стол в оркестъра, тъй като съм тимпанист.

Сега би трябвало да оформя музиката и да се любувам на лидерската позиция пред оркестъра.

Освен това съм превзет от страхотната българска храна и топлото гостолюбие на българските домакини!

Благодаря, че мога да бъда част от този курс и да ръководя толкоз добър оркестър пред извънредно квалифицираната русенска аудитория! ”

Това беше общителен да ни довери в паузите сред подготовките Марко Лиехти, който е един от младите диригенти, които ще забележим на Заключителния симфоничен концерт този петък, 26 януари!

“Аз съм Сирил Гретер от Швейцария, един от студентите, които вземат участие в курса по диригентство на проф. Иван Василевски и проф. Кристоф Бруннер тази година.

Тъй като това е втория ми курс в Русе, за мен е известна доста професионалната и приятна атмосфера при работа с оркестъра на Русенската опера.

В всекидневието си аз главно преподавам на деца и младежи, по тази причина чакам с неспокойствие професионалната и задълбочена интерпретация на творбите, в които ще ръководя прелестните музиканти от именития оркестър на Русе!

Безкрайно благодаря на управлението на Оперния спектакъл, че ни дава тази скъпа опция! ”

разгорещено ни довери швейцарецът Сирил Гретер, един от участниците в заключителния концерт на диригентския курс на проф. Кристоф Бруннер и проф. Иван Василевски.

„ За мен е привилегия да прекарам тази седмица с Русенската опера и нейния оркестър, развивайки техниката и уменията си на диригент благодарение на толкоз надарени инструменталисти!

Самият аз имам богат опит като оркестров цигулар и концертмайстор, само че да владея опцията да управлявам интерпретацията на симфонии от диригентския подиум, е нещо напълно друго и извънредно особено за мен!

Тъй като за първи път съм в България, доста се вълнувам да открия културата на Русе и топлотата на хората му!

Архитектурата на града и целият му образ, изключително в тези зимни дни на снежно чудо, са същинска приятност за сетивата и душата ми! ”

Много разчувствуван довери Матю Чеймбърс от Англия, който е един от възпитаниците на проф. Кристоф Бруннер и проф. Иван Василевски.

Той също ще дирижира оркестъра на Русенската опера на 26 януари, петък, от 19 часа в зала Филхармония.

“Казвам се Пьотр Кошчик и съм един от диригентите на майсторския клас, който се организира тази седмица в Русе.

С огромно неспокойствие се включвам и тази година в диригентския курс, който ще се увенчае със симфоничен концерт в петък вечер, защото това ще бъде третия ми план, в който вземам участие тук.

Вече знам с какъв брой професионални и отдадени музиканти работя в Русе!

Заедно с невероятната звучност на залата ще успеем да реализираме доста мощен, само че и доста подробен тон.

Точно това характеризира музиката на Чайковски и Бетовен, която е в програмата на събитието.

Бих желал да поканя всички на нашия концерт и чакам с неспокойствие да се срещнем с прелестната аудитория на Русе!

Имате прелестен град и още по-мили хора, които са чудесни домакини на нашето образование и изява! ” -

това показа в паузите сред подготовките за идния финален симфоничен концерт Пьотр Кошчик от Полша.

Билети на каса Опера и на

www.ruseopera.com
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР