Вече 7 години Карол Капитал Мениджмънт предлага на българския пазар

...
Вече 7 години Карол Капитал Мениджмънт предлага на българския пазар
Коментари Харесай

Кризите предлагат и отлични възможности за инвестиции

Вече 7 години " Карол Капитал Мениджмънт " предлага на българския пазар взаимните фондове на един от международните асет мениджмънт колоси Schroders. От позицията на опита ви и на районните пазари какви са трендовете при ръководство на взаимни фондове в Европа?

- Стартирайки партньорството с Schroders през 2012 година, не беше елементарно да ги убедим незабавно да влязат на нашия пазар поради дребния му размер, ранната фаза на развиване, нищожното навлизане на финансови артикули, ниските приходи и изключително поради конкуренцията на банковите депозити, където лихвите бяха към момента над 5%. Schroders трябваше да се доверят на опита ни и напъните ни да образоваме хората тук за ръководството на персоналните им финанси и какъв брой е значимо да включат капиталови артикули в портфейла си. Днес към този момент имаме регистрирани в България над 100 световни техни фонда, в които влагат хиляди българи – физически лица, компании, пенсионни фондове, фондации, университети. Пазарът към този момент е по-развит, потребността от вложение все по-осъзната, което доста ни радва. Фактор са и нулевите лихви по депозитите. Хората схванаха, че държейки спестяванията си единствено в банки и в парцели, няма да реализират доста в персонален финансов проект.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Доказателство за засиленото търсене на капиталови фондове е статистиката, че за последното десетилетие размерът на тази промишленост в страната набъбна четирикратно до над 1.6 милиарда лева Само от началото на годината над 155 млн. лева влязоха във фондове, ръководени от български асет мениджъри, а настрана още десетки милиони - в интернационалните фондове, предлагани тук. На европейско равнище промишлеността се удвои за десетилетие –общите активи към този момент са над 23 трилиона евро.

Към края на 3-то тримесечие можете ли да обобщите кои са най-добре представящите се капиталови активи тази година?

- Въпреки световното геополитическо напрежение се обрисува впечатляваща година – показателят MSCI World към 9-месечието е на +21% в евро. По райони - доста добре се показват Съединени американски щати с рентабилност на S&P 500 от близо 19%, а Европа (MSCI Europe) е на +16%, с двуцифрен растеж са акциите в Скандинавия, Франция, Швейцария, Германия. Фондът ни в този сегмент - Schroders European Special Situation, се повишава с +22.30% от началото на годината.

Отличен е растежът и на нашия район – фондът на " Карол " – " Адванс Източна Европа ", с рентабилност от +23% е отличник измежду локалните фондове. Световен първенец тази година е Гърция с впечатляващите +41%; вложителите в румънски акции се радват на 30% рентабилност, тези в Русия и Турция – над 15% в локална валута.
Китай е различен забавен пазар с рентабилност на показателя от 17%, където тактиката Schroder China A донесе на вложителите цели +24.7% в евро.

Скок има и при златото с над 14%, а даже повече осъществя фондът Schroders Global Gold: +33.3%. За по-консервативните – Schroders Global Bond в евро носи рентабилност от 7.6% тази година.

Даниел Ганев – изпълнителен шеф на " Карол Капитал Мениджмънт "

Големият въпрос е дали в този момент е удачно време за вложения, в случай че се задава икономическа рецесия в Европа и света?

- Кризите постоянно са неприятни, само че оферират и отлични благоприятни условия, в случай че знаем по какъв начин да се възползваме. При боязън от рецесии, няма по-добра рецепта от това да отделяме дребна част от прихода си и да влагаме в пестелив проект (например фонд, инвестиращ в акции на световни компании) и по този начин месец след месец, години наред. Накрая при изтегляне на чертата ще се е натрупала прилична сума, повишена стабилно във времето с помощта на осредняването на покупките и капитализирането за дълъг интервал. И през цялото това време ще сме имали здрав сън даже по време на рецесии и борсови земетресения, тъй като освен че не утежняват, само че и оказват помощ на резултата ни при тази тактика.

От тази година стъпихте и на румънския пазар - какви са проектите на ККМ и Schroders за него?

- Вече имаме първа инвестиция в Schroders от румънски институционален вложител – огромен пенсионен фонд, който към момента не можем да обявим поради условия за конфиденциалност. Работим интензивно - предстоят редица събития за локалните вложители, в това число посещаване на клиентите ни на Schroders конференцията в Лондон. Следващата ни стъпка е ориентиране и към сегмента на самостоятелни вложители в Румъния.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР