Вече 7 години Европейската комисия работи с хората с увреждания

...
Вече 7 години Европейската комисия работи с хората с увреждания
Коментари Харесай

Европейска карта за хора с увреждания - ще се случи ли признаването на статута на хората с увреждания в целия ЕС


Вече 7 години Европейската комисия работи с хората с увреждания и техните покровители за тестването на Европейската карта за хора с увреждания. От 2016 година осем страни членки - Белгия, Кипър, Естония, Финландия, Италия, Малта, Румъния и Словения, вземат участие в пилотния план и ползват сполучливо документа като доброволна система за взаимно признание на статута на хората с увреждания и някои свързани с това типове обществена поддръжка, главно в региона на културата, свободното време, спорта и превоза. Картата е безвъзмездна, издава се елементарно и дава на притежателя й редица права и привилегии, които са в допълнение улеснени с мобилни приложения.

Важната самодейност е част от цялостната политика за равни права на хората в неравностойно състояние. Европейските институции интензивно слагат уговорката за построяването на съюз на равенството. Еврокомисарят по равнопоставеността Хелена Дали моли към налична и виновна среда за хората с увреждания:  " Достъпността е основен детайл за самостоятелния живот, тъй като разрешава на хората с увреждания да се движат свободно, да имат достъп до информация и да се употребяват от опциите, които техните общности оферират. Европейската комисия ще даде помощ на страните членки, с цел да одобряват законодателство за достъпността и за създаване и продан на положителни практики. Важна самодейност е Европейската карта за хора с увреждания. Комисията ще внесе законопроект до края на тази година. Оценката на въздействието ще ни разреши да определим кой да е обсегът на картата и типът на нормативния акт, с който да бъде прилагана на процедура във всички страни членки на Европейски Съюз. "  

Европейската комисия направи оценка на пилотния план с въвеждането на Европейска карта на хора с увреждания и тя е повече от позитивна. На базата на тази оценка Европейският парламент чака до края на годината Европейска комисия да предложи параметрите на документа, който да се ползва на територията на целия Европейски Съюз, показва пред БНР българският евродепутат от " Обнови Европа " Атидже Алиева-Вели - член на комисията по претовареност и обществени въпроси в Екологичен потенциал , като прецизира:  " Първо, в законодателното предложение на Европейска комисия ще има период за въвеждане на тези разпореждания в деяние. Все още не можем да разясняваме, защото не сме видели самото предложение. От друга страна, влизайки на национално равнище, желая да подчертая, че това, което се чака, е тази карта да не засегне националните критерии за допустимост или правила, т.е. страните ще запазят правото си да вземат решение кой дава отговор на изискванията за приемане на карта. По скоро картата ще бъде приета от другите страни в Европейски Съюз, тъй като сега няма взаимно признание на статута на хората с увреждания сред страните членки. "  

Евродепутатът Атидже Алиева - Вели изрази упования, че при законодателно решение на европейско равнище, в България би трябвало да има интензивен развой за въвеждане на Европейската карта за хора с увреждания, с която да се усъвършенства живота на хората с увреждания. 

В писмен отговор до БНР от Дирекция " Политика за хората с увреждания, равни благоприятни условия и обществени помощи " към Министерство на труда и обществената политика осведомят, че в България на този стадий няма план на процедура за издаване на Европейска карта за български жители. По отношение на готовността на страната ни за въвеждане на този документ, от ведомството са на мнение, че въвеждането на карта за хора с увреждания на национално равнище и основаването както на съответната нормативна наредба, по този начин и на благоприятни условия за действителното и потребление от хората с увреждания пред другите ведомства и организации, е нужната причина преди въвеждането на европейската карта. По този метод се чака да бъдат основани изискванията, които да подсигуряват опцията за достъп до разнообразни услуги и права и на задгранични жители с увреждания на територията на страната ни.

Всеобщо е мнението у нас, че България изостава в политиките за еднакъв достъп на хората с увреждания. Експертите регистрират редица аргументи за изоставащата държавна политика и липса на фокус в решение на техните проблеми. В продължение на тематиката търсим коментара на Минчо Коралски, някогашен обществен министър и някогашен ръководител на Агенцията за хората с увреждания, която към момента е със статут на Изпълнителна организация към министерството на труда и обществената политика. 

Г-н Коралски, положението на интеграцията на хората с увреждания в обособените европейски страни е доста друга. Вие споделяте ли общото мнение, че страната ни е дебитор на хората с увреждания? 

" Определено смятам, че политиката, която се води по отношение на хората с увреждания, е надалеч от мечтаното и в този смисъл считам, че има още доста да се направи, тъй като на нито едно ведомство хората с увреждания не са му приоритет. Те не са приоритет нито на опазването на здравето, нито на образованието, нито на културата и спорта, те не са приоритет на министерството на правораздаването, на вътрешните работи, тъй като ние във всяка една област имаме проблеми. Не приказвам, че те не са приоритет на общините и страната, тогава когато става въпрос за налична среда, за прословутия повсеместен дизайн, който е водеща философия, тогава когато става въпрос за хората с увреждания. На процедура в своя опит аз съм виждал едни безсмислени доклади за това какъв брой паркоместа някой бил направил или по какъв начин някъде била направена рампа, изобщо неща на парче, неща без да се огледа по какъв начин би трябвало да се поеме живота на индивида с увреждане общо взето от раждането до гибелта му, тъй като на всички тези стадии, изключително на най-ранните стадии, пропуските остават по-късно за цялостен живот. "  

Вие имате наблюдения към останалите страни членки, какво съгласно вас пропуща страната ни да направи през всички тези години, изключително като членка на Европейски Съюз?

" Пропуска да направи политиката за хората с увреждания водеща политика, дотолкоз доколкото вие знаете през 2018 година беше признат закон за хората с увреждания, съгласно който към този момент трябваше да бъде построена Държавна организация за хората с увреждания, която да организира, да координира политиката за хората с увреждания, да вкарва най-новите и съвременни практики в тази област. На процедура след 2018 години съвсем нищо не се е случило и тази държавна организация, въпреки че има отговорности по закон, още не е основана. "

Г-н Коралски, Европейска комисия предлага въвеждане на Европейска карта за хора с увреждания, която да направи допустимо взаимното признание на статута им сред страните членки на Европейски Съюз и към този момент има един пилотен план на картата, който започва през 2016 година Може ли европейски напън да форсира въвеждане на Европейска карта на хора с увреждания у нас и какво значи за един български жител с увреждане притежаването на този документ?

" Ние обратно през годините правихме опит за основаване на сходна карта, черпейки опит точно от другите страни, само че при изискване, че има Европейска карта тя на процедура би трябвало да реши следните проблеми. Първо, тя би трябвало да разпознава индивида с увреждания, само че тя не е универсална карта, на която написа " човек с увреждане. България има всичките предпоставки това да се случи. Ние изградихме, както знаете, осведомителна система, която разпознават хората с увреждания с техните проблеми, с това доколко те са обхванати от разнообразни услуги, т.е. ние имаме осведомителната база, над която се надгради основаването на тази карта, само че дублирам, до момента в който политиката на хората с увреждания не се сложи като приоритет и отговорност на една институция, каквато по закон би трябвало да бъде Държавната организация за хората с увреждания, нищо няма да се случи. "  

Доколко системата ТЕЛК може да се препокрие с тази Европейска карта за хора с увреждания, т.е. тези, които са по лист и имат експертно решение на ТЕЛК, могат ли автоматизирано да получат Европейска карта за хора с увреждания или би трябвало спомагателна процедура, която да отсее хората, които да станат притежатели на този документ?

" Трябва да призная, че на процедура не съм осведомен тъкмо с условията и изискванията за издаване на такава карта, само че опитът подсказва, че сходно универсално право за издаване на една карта не съществува. Винаги би трябвало да се разпознава индивидът с неговите увреждания, които има, тъй като едно е да бъдеш човек с повредено зрение, с повреден слух, с двигателни увреждания. Ние това, че раздаваме документи за хора с увреждания на повсеместен принцип като винетки или както някои желаят да се раздава на всички паркоместа - не, това по този начин не става. На процедура всяка една политика би трябвало да компенсира дефицити, а не просто да бъде като някакъв жест към хората с увреждания. "  



Последвайте ни в: - -

Съдържанието е предоставено от , която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Материалът е продуциран от БНР и доближава до вас с помощта на партньорството с Dir.bg.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР