Вече 600 дни в руски плен са повече от 900

...
Вече 600 дни в руски плен са повече от 900
Коментари Харесай

900 украински войници от “Азов“ са в плен 600 дни

Вече 600 дни в съветски плен са повече от 900 бойци от 12-а бригада със специално предназначение на Националната армия " Азов ". Това заяви в събота Асоциацията на фамилиите на бранителите на Азовстал в Telegram, представена от " Укринформ ".
Прочетете още
" В продължение на 600 дни повече от 900 бойци от 12-а бригада със особено предопределение " Азов " на Националната армия, които се биеха с преобладаващите сили на врага в обсадения Мариупол, бяха в плен ", се споделя в известието.

От Асоциацията означиха, че напролет на 2022 година бойците от " Азов "  спечелиха време за цялата страна и днес е дълг на всеки украинец да ги измъкне от ужасния им плен.

" Ние помним нашите пленени бойни братя и техния героизъм. Правим всичко, с цел да се върнат вкъщи. Тяхната независимост е най-голямата ни мотивация ", акцентират от сдружението.

Припомняме, че украинските военни защитаваха Мариупол повече от 80 дни. На 16 май стартира евакуацията на бранителите от блокирания от съветските нашественици цех " Азовстал ", която продължи няколко дни.

На 20 май Министерството на защитата на Русия обяви пълното освобождение на територията на металургичния завод. 2439 украински бойци, в това число от полка " Азов " сложиха оръжие и се предадоха, като против последните са заведени наказателни каузи в Русия.

Още на 23 май Денис Пушилин обяви за идното образуване на " арбитражен съд " за пленниците от полка " Азов ". 

На 8 юли бе обявено, че над 500 пленени бойци и от други въоръжени групировки са изправени пред съд в Донецката национална република по съмнение за военни закононарушения. 

В нощта на 29 юли 2022 година Русия извърши офанзива в казармите на наказателната колония в Оленовка, където са настанени украински военнопленници. Най-малко 50 бранители на Азовстал бяха убити в този ден.

Според Катерина Прокопенко, брачната половинка на командира на " Азов " Денис Прокопенко, най-малко 50 бойци са убити в полка Азов и към 100 са ранени.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР