Вече 35 години вървят експедиции към потъналия кораб Титаник и

...
Вече 35 години вървят експедиции към потъналия кораб Титаник и
Коментари Харесай

Призраци пречат на нова експедиция до Титаник

Вече 35 години вървят експедиции към потъналия транспортен съд " Титаник " и никой до момента не е намирал човешки остатъци на борда на потъналия транспортен съд, споделят от компанията Ар Ем Ес Ти, която има права да избавя " Титаник ". Но проектите й да извади от дъното на океана именитото информационно съоръжение от кораба провокираха спор, заяви Асошиейтед прес.

Въпросът, който слагат критиците, е дали в потъналия транспортен съд към момента има човешки остатъци от пасажерите и екипажа, починали преди век.

Адвокатите на държавното управление на Съединени американски щати повдигнаха въпроса в границите на правосъдна борба, чиято цел е да спре плануваната експедиция. Те цитират археолози, съгласно които в потъналия транспортен съд към момента може да има човешки остатъци. Адвокатите настояват, че компанията не е планувала такава опция в плануваната експедиция за именития телеграф на " Титаник ".

" На този транспортен съд умират 1500 души ", споделя Пол Джонстън, куратор по морска история в Националния музей на американската история Смитсониън. " Няма метод да ме убедите, че човешки остатъци не са заровени някъде надълбоко там, където няма течения. "

Компанията Ар Ем Ес Ти желае да покаже обществено безжичния телеграф " Маркони " от " Титаник ", който подава сигналите за паника и оказва помощ да се избави живота на към 700 души.

Изваждането на оборудването на сушата ще изисква изрязване или разширение на отвори в мощно корозиралия корпус на кораба. От компанията са направили над двеста дълбоководолазни интервенции до " Титаник " и настояват, че там няма човешки остатъци.

" Има неписано предписание, че в случай че се натъкнем на остатъци, изключваме камерите и вземаме решение дали и по какъв начин да продължим интервенцията ", споделя океанографът Дейвид Гало, съветник на компанията.

Спорът е част от дебата по какъв начин да бъдат почетени жертвите на " Титаник " и дали би трябвало да се позволи на експедиция да влезе в потъналия транспортен съд.

През месец май федерален арбитър в Норфолк, щата Вирджиния, утвърди експедицията. Но държавното управление на Съединени американски щати оспорва решението през юни с аргумента, че експедицията ще наруши федерален закон и съглашение с Англия, съгласно което потъналият транспортен съд има статут на мемориал. Обжалването би трябвало да се гледа от апелативен съд в Ричмънд.

Корабът " Титаник " плава от Англия за Ню Йорк през 1912 година, когато се блъска в айсберг и потъва. Останките на " Титаник " са на 3800 м дълбочина в северната част на Атлантическия океан, на към 600 км от брега на Нюфаундленд, Канада.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР