Вече 3 месеца е забранен паралелният износ на лекарства. Липсите

...
Вече 3 месеца е забранен паралелният износ на лекарства. Липсите
Коментари Харесай

Въпреки забрана за износ, отново липсват основни лекарства в аптеките

Вече 3 месеца е неразрешен паралелният експорт на медикаменти. Липсите обаче не престават - освен това в огромни размери. 40% от рецептите за детски антибиотици и инсулин са останали неизпълнени през последните 2 месеца. Според ръководителят на Асоциацията на притежателите на аптеки Николай Костов процентът е малко повишен, защото сега имало процедура на повтаряне - електронната рецепта да се издаде и на хартия. До известна степен това изкривява статистиката, уточни той в студиото на „ Здравей, България " по Нова телевизия.

" Факт е обаче, че 61% осъществяване на електронни бели предписания възлиза на доста под междинното равнище за България - то е над 70%. Има 7-8 суспензии за деца, които липсват на пазара. Това са най-популярните - аугментин, зинат, един от амоксиклавите. Причината да ги няма е главно индустриална ", изясни Костов. По негово мнение имало възможност дефицитът на тези лекарства се получава, тъй като здравното министерство желае да е презапаси - по това време предходната година имаше сериозен недостиг на лекарства за деца.

Мярката се наложи на фона на декларирани количества за пациентите. Призоваваме да ни се дават данни, защото държавното управление счита, че единственият проблем е изнасянето на медикаменти. Искаме справедливи данни, тъй като може да се окаже, че това не е единствената посока, в която би трябвало да бъдат взети ограничения ", сподели Боряна....Или има незадоволителни количества, или има различен проблем. Ако има и други противозаконни практики, дано и те да се санкционират.

Не е същото ситуацията при антидиабетните медикаменти обаче. Там имало доста огромен интерес за реекспорт, разясни Костов. " В момента се регистрира доста огромен недеостиг на някои медикаменти, в това число на инсулин, който е неразрешен за експорт ", сподели Костов. По негови думи е належащо време възбраната да подейства. Първо инсулинът бе неразрешен за експорт до 1 януари, в този момент се удължи. Според него огромна част от хората, които желаят да го изнаят, просто са задържали продукцията в складовете. На пазара се пускат единствено тези лекарства, чийто период на валидност скоро ще изтече. Костов акцентира, че въпреки всичко сега дефицитът е по-малък отпреди. Фактите сочат обаче, че липсват няколко инсулина и много перорални антибетни средства, от пероралните има и генерични, при които паралелът не въздейства.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР