Вдигането на наздравици и консумирането на бира с приятели ни

...
Вдигането на наздравици и консумирането на бира с приятели ни
Коментари Харесай

Пиенето на бира ни прави щастливи

Вдигането на тостове и консумирането на бира с другари ни основава приятни страсти, прави ни щастливи и задоволени. Това настояват редица модерни изследвания, които преглеждат резултата от социализирането и връзката с потреблението и удоволствието от бирата. Всички знаем, че българите обичаме да се събираме в другарски групи „ на по бира “, въпреки и не в мащабите на Октоберфест, само че въпреки всичко задоволително, с цел да се възпроизведе „ резултатът на сплотяването “.

Защо обаче бирата се възприема като толкоз обществено пиво? Проучване, оповестено неотдавна в British Medical Journal (Британското здравно списаниe) демонстрира, че другите типове алкохол подтикват страстите по друг метод. Чувствата и положителното въодушевление, които провокира пивото, могат да донесат надалеч по-позитивно прекарване, тъй като в хората се основава възприятие за общественост, до момента в който се забавляват, се показва в обявата.

В тази посока могат да се прегледат и данните от годишните национални и европейски проучвания за настройките на сънародниците ни към бирената категория, които Съюзът на пивоварите постоянно разгласява и разисква в връзките на Националната бирена академия. Според изследванията, усещането и оценката на българските консуматори за категорията e с висок рейтинг на утвърждение, като обичайно след бутилираните води, пивото е най-често употребяваната напитка у нас.

Според извършеното от Ипсос национално представително изследване в интервала 21 октомври – 3 ноември тази година, 53% от българите употребяват бира най-малко един път седмично. През зимните месеци междинната периодичност на ползване на пенливата напитка у нас е 8 пъти в месеца. Оказва се, че по този индикатор за следващ път Русе е отличник. Русенци протягат ръка към халбата с питие най-малко 11 пъти месечно, компактно следвани от биролюбителите в Плевен и Варна - 10 пъти. Традиционно пивото е желано от господата, само че в последно време от ден на ден дами също го харесват, тъй като към този момент се оферират доста марки с по-лек усет и по-ниско алкохолно наличие. Дори британската кралица Елизабет II е известна с това, че е разпален фен на обичайния британски ейл. У нас най-изявените почитателки на бирата са младите дами във възрастовите групи 30-39 години и 20-29 година

30% от сънародниците ни възприемат умерената консумация на питие като част от здравословния метод на живот. При дейните консуматори, които пият бира най-малко един път седмично, на това мнение са даже 43%. Интересно е, че от ден на ден хора възприемат кехлибарената напитка (с над 8-хилядна история!) и като съвременно, модерно пиво – виждане, което споделят 30% от постоянните консуматори и 20% от всички респонденти.

Ежегодно и стабилно обаче, всеки трети българин (33% от хората над 18 г.) твърди, че бирата е подобаваща за него напитка, а при дейните потребители това важи за съвсем 60% от респондентите. Вероятно тези настройки косвено оказват въздействие върху процесите на социализация, с които от епохи се свързва използването на питие.

Напоследък от ден на ден научни публикации демонстрират, че пивото влияе позитивно, като сплотяващ детайл сред другите хора, което на собствен ред е удобно за духа и здравето. Според проучване, извършено наскоро от организацията „ Инициатива за същински ейл ” (Campaign for Real Ale/CAMRA) и оповестено в американското списаниe Time, постоянната консумация на бира усъвършенства обществените умения и по този начин усилва удовлетвореността на хората от техния живот. Създаденото възприятие за общественост оказва помощ за виталността и поддържането на физически контакти. Е, в случай че не се има поради, несъмнено, сегашната невиждана пандемична конюнктура, когато се постанова да се съблюдава отдалеченост, да се лимитира общуването и срещите с хора.

Всеизвестните приятни страсти от потреблението на бира са отразени и в името на едно от най-старите типове питие – ейл-а, който произлиза от староанглийската дума ealu. Тя значи магия или чудо, по този начин както нашата дума „ квас “, идва от гръцката magia. Затова насладата от кехлибарената напитка в компанията на другари играе магическа роля за свързване на културите и създаване на общности. Това удостоверява и мисълта на екстравагантния Франк Запа: „ Не можеш да си същинска страна, в случай че нямаш бира и самолетна компания. Полезно е и да имаш някакъв футболен тим или пък нуклеарно оръжие, само че като най-малко ти би трябвало бира. ”, добавя с усмивка фамозният музикант.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР