Вдекларация от парламентарната трибуна партия Възраждане“ поиска вицепремиерът и външен

...
Вдекларация от парламентарната трибуна партия Възраждане“ поиска вицепремиерът и външен
Коментари Харесай

Възраждане: Налице е координиран дипломатически натиск спрямо България, който цели да вкара РСМ в ЕС

Вдекларация от парламентарната естрада партия „ Възраждане “ изиска вицепремиерът и външен министър Мария Габриел да извика немския дипломат у нас за съвещания във връзка с Република Северна Македония (РСМ).

Декларацията на „ Възраждане “ беше по отношение на изявление на канцлера на Германия Олаф Шолц на взаимна конференция през вчерашния ден в Берлин с премиера на РСМ Димитър Ковачевски. Същевременно в средата на юни немският парламент одобри резолюция в поддръжка на европейския път на РСМ, в която признава македонската просвета, еднаквост и език.  

" Вчера станахме очевидци на невиждана, груба, систематична и нагла интервенция във вътрешните ни работи от страна на немския канцлер Олаф Шолц ", съобщи депутатът от „ Възраждане “ Ангел Георгиев, който прочете декларация от името на парламентарната група.

" След като за следващ път от страна на Германия бе приета македонската еднаквост, език и история, бяха направени необективни оценки на промените, осъществявани в РСМ ", добави той.

По думите му немският канцлер си е разрешил „ жестоко да наставлява и заповядва на България, че не би трябвало да бъдат поставяни нови условия за договарянията за присъединение на РСМ към Европейски Съюз “.

Той сложи въпроса откакто Германия признава така наречен македонски език, дали не би трябвало да признае да вземем за пример и баварски, австрийски, швейцарски езици. " Категорично се противопоставяме на езиковото инженерство и основаването на обособени езици по чисто политически аргументи ", съобщи депутатът.

Георгиев разяснява и позиция на българския вицепремиер и външен министър Мария Габриел на среща с висшия представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел на 20 юни в Брюксел.

По думите му тогава Мария Габриел е уверила, че няма да дава отговор на явните провокации, а точно ескалацията на говора на ненавист, антибългарската реторика и квалификациите за българския фашистки окупатор.

„ Единственият метод госпожа Габриел да разсее подозренията за осъществено от нея национално изменничество под европейски диктат и утвърждение, би бил да извика неотложно немският дипломат у нас за съвещания поради нарушаване на двустранните връзки сред трети суверенни страни и вмешателство във вътрешните ни работи “, съобщи депутатът.  

Според партията е редно на немската страна да бъде обяснено ясно и изрично от страна на Министерство на външните работи, че за нас тематиката „ Македония “ е толкоз значима, че всяко вмешателство в нея е способно да заплаши и навреди на българо-германските връзки.

Също по този начин би трябвало да стане притежание на немската страна, че в РСМ по българските клубове се стреля, те се палят, хвърлят се камъни, основава се преднамерено ретроактивно дискриминационно законодателство по отношение на тях, българи се бият по улиците на страната, уточни Ангел Георгиев. 

" Крайно време е българската дипломация да се окопити и да вземе нужните ограничения, с цел да спре България да бъде превръщана в пленник на политическите ползи на Европейски Съюз, които постановат разширението на Съюза непременно, даже и в нарушаване на демократичните правила и правила ", разяснява той.

" Налице е съгласуван дипломатически напън по отношение на България, който цели да вкара РСМ в Европейски Съюз, единствено че през задния двор на Съюза ", съобщи депутатът.

От партията още веднъж осъдиха зачестилите случаи на побой и малтретиране на жители на Република Северна Македония с българско съзнание и приканиха Европейски Съюз да обърне изключително внимание на тези симптоматични случаи, показващи, че в Република Северна Македония има нападателна и дискриминационна акция против българите.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР