Вдъхновява я Мъртво море. За нея то е лаборатория за

...
Вдъхновява я Мъртво море. За нея то е лаборатория за
Коментари Харесай

Зелена светлина: Солено изкуство

Вдъхновява я Мъртво море. За нея то е лаборатория за опити и творчество. Привлича я уникалността му. Заради това, че там работят други правила на гравитация, а светлината се пречупва по друг метод. Тя споделя, че в Мъртво море истината и духовността са най-осезаеми. И там детските й мемоари са най-силни.

Сигалит Ландау - израелска художничка, която ловко употребява силата на природата в изукството си. От 15 години тя прави „ солени статуи ". Различни предмети, които след потапяне във водите на Мъртво море „ изкристализират " във внушителни произведения.

СИГАЛИТ ЛАНДАУ: Аз предпочитам материалите, това са предмети, които ме притеглят, само че с цел да се получи солената статуя, би трябвало и морето да ги заобича.
Взаимодействие, което Ландау реализира в творбите си. Процесът е муден, само че изкуството е научило художничката на самообладание, което се подчинява на законите на Мъртво море. Тя потапя творбите си в плътните води. След няколко месеца, когато солта ги превземе, тя изважда скулптурите на повърхността.
СИГАЛИТ ЛАНДАУ: Всяко лято, от дете пристигам тук. Превърнало се е в обред. Идеята за солените статуи се появи непринудено. Но тук, където и да погледнете, виждате естествени формирания. Това е взаимоотношение сред природата и изкуството.
Затова и духовността и истината са най-осезаеми край Мъртво море. Усещане, което кара художничката да се връща непрекъснато там. На това място изкристализират и най-силно детските ѝ мемоари - на дългите ваканции по брега, в търсене на приказни създания.

Природата взема решение какъв брой живот да вдъхне на солените фигури на Ландау. Но тя е решила да ги запази и в книга, която ще излезе през идната година. Нарекла я е " Солените години ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР