Вдъхновени истории От ада до баланса: историята на това момче

...
Вдъхновени истории От ада до баланса: историята на това момче
Коментари Харесай

От ада до баланса: историята на това момче ще ви трогне

Вдъхновени истории От пъкъла до салдото: историята на това момче ще ви трогне Как орторексията може да завладее живота ни, споделя Сами Адем  Сабина Иванова 25 март 2020, 07:53  Това ли е бъдещето: момиче изобрети технология за проучване на водата
Това ли е бъдещето: момиче изобрети технология за проучване на водата
 Ден на шарените чорапи - какво означаваме през днешния ден
Ден на шарените чорапи - какво означаваме през днешния ден
 Телефон за духовна поддръжка по време на ковид откриха в Полша
Телефон за духовна поддръжка по време на ковид откриха в Полша
 Трима милионери, които оказват помощ в битката с ковид
Трима милионери, които оказват помощ в битката с ковид
 Тази книжарница ще ви остави без мирис
Тази книжарница ще ви остави без мирис
 Европа избра Мария от България за млад европеец на годината
Европа избра Мария от България за млад европеец на годината
 На война със страха: Италия пее
На война със страха: Италия пее
 Престъпничките, които накараха Джей Ло да танцува на стълб
Престъпничките, които накараха Джей Ло да танцува на стълб

ога броенето на калории се трансформира в обсесия?

Кога на храната се гледа само и единствено на грамаж, който може да „ счупи “ идеалното тегло?

А кое тегло е идеално?

Отговорите на всички тези въпроси през днешния ден търсим със Сами Адем в поредицата на Вдъхновените – „ Силата на храната “.
 Сами Адем
Сами е от Бургас, приключил е Медицинския университет там и желае да се занимава с физиотерапия за спортисти.

Той наподобява в съвършена форма, спортува и… страда от орторексия. Също като 80% от младежите, които желаят да се хранят здравословно. И в това няма нищо неприятно. Проблемът обаче идва, когато желанието за съблюдаване на режим се трансформира в маниакално положение, което спъва всички сфери на живота.

Сами споделя, че при него всичко стартира със… затлъстяването. „ За страдание доста деца през днешния ден страдат от затлъстяване “, стартира описа си Сами: „ Но по мое време не беше по този начин. В класа ми имаше едно дебело дете – и това дете бях аз.

Подигравките се трансформират в всекидневие, спомня си още Сами и добавя: „ Когато пристигнахме в Бургас със фамилията ми, не говорех български. Бях друг. “ Това води до редица проблеми със съучениците, като неприятното отношение оставя трайна диря в Сами .

В шести клас, той тежи съвсем 100 кг. Когато е в 8 клас, на 14 години, взема решение, че не може да наподобява по този метод – и за два месеца смъква близо 50 кг. „ Само гладувах и тичах “, спомня си Сами. За страдание, защото не търси консултация с доктор по какъв начин да редуцира по здравословен метод тежестта си – и това отключва в него редица проблеми с храненето.
Пациентите, които имат орторексия или вманиачаване в здравословното хранене, могат да я развият в резултат на анорексия или булимия Изготвянето на зравословен хранителен режим наложително се изготвя от лекар-специалист Преди да се изготви този режим, добре е да се изследват електролити, хормони и възможен недостиг на витамин B, изключително при хора, които не употребяват скотски артикули!
Доктор Райна Стоянова, "Исул "

Бях решил, че в случай че наподобявам добре, в случай че съм „ готин “, тогава всички ще ме харесват “, спомня си още Сами. В главата си, той си построява един съвършен облик – който би трябвало да се поддържа непрекъснато – и непременно.

А тази цена е изписана на опаковките на всичко, което той гълтам.

Животът му се трансформира в мерене и изтегляне на храната преди всяко ястие.
 Сами Адем
Мерех солта си с везна. Ако дневно трябваше да изям 100 грама ориз – аз го претеглях. И в случай че беше 102 грама – започвах да махам зрънце по зрънце .

Ако трябваше да изям 100 грама марули, а на кантара имаше 120 – късах от листата, с цел да станат колкото би трябвало “, спомня си още той.

Маниакалността му към това какъв грамаж ще поеме обаче надалеч не стопира до тук. Страхът да не поеме повече грамаж или калории, в сравнение с той е решил, че е възможно за него стига до там, че той измисля личен показател, с който дефинира какъв брой храна да поема на всяко готвене.

„ Мерех храната в сурово и сготвено положение. Ако разликата беше 200 грама, делях количеството храна, което би трябвало да изям на тези 200 грама и полученото число беше показателят, по който умножавах какъв брой от съответната храна би трябвало да сготвя “, спомня си още Сами.

От първичните 4000 калории, които той поема дневно, стига до 1600.
 Сами Адем
Спомня си, че през лятото, до момента в който е работел като теляк, е имал възприятието, че ще рухне. „ Бях на плажа. Навън беше 40 градуса, хората се къпеха в морето, а аз зъзнех, непрестанно ми беше студено, тъй като нямах никаква подкожна лой. Постоянно бях болен, имунната ми система рухна. “

Въпреки това обаче, той не стопира да брои всяка своя хапка. „ В главата ми си бях построил един съвършен облик – че непрекъснато би трябвало да имам изпъкнали вени и преса. Само че аз не виждах действително метода, по който изглеждах. В един миг взех решение, че това не може да продължава по този начин. Не бях благополучен . “

Сами схваща, че от години има проблеми с храненето. Непрекъснато се колебае сред глада и преяждането.

Осъзнава, че в случай че изяде 100 калории повече от плануваното за деня, изпада в тежка меланхолия – и не излиза от у дома. „ Много е мъчно да се помогне на човек с хранително разстройство “, споделя Сами, „ Тъй като човек чува единствено личния си глас. Много е значима средата – поддръжката от другари, семейство, обичан човек “. Сами поучава, в случай че видите, че ваш непосредствен или другар демонстрира сходна маниакалност, да се опитате да го свържете със експерт. „ Аз съм образец за това по какъв начин не се вършат нещата. Една прекаленост постоянно води след себе си друга прекаленост “, споделя с усмивка Сами и добавя: „ Днес имам здрава връзка с храната. За мен тя е сила.

"Има разлика сред хранителен проблем и хранително разстройство.

При хранителното разстройство се появява думата "трябва ". Когато това се случи, когато стартира да се стига до крайности, казусът се е развил в разстройство.

Той може да е резултат от опита на индивида и метода, по който се отнасят с него в учебно заведение или вкъщи. Това може да остави трайна диря в младежа. "

Любомира Манчева, "Живот на кг "

Сами предизвестява, че орторексията е постоянно срещан проблем измежду спортистите, при които високите резултати са обвързани с външния тип.

Днес той гледа към сполучливото довеждане докрай на магистратурата си. Храни се обикновено и желае да се посвети на спортистите и техните проблеми, да оказва помощ на хората, които минават по неговия път. И споделя на всички, че постигането на бързи резултати, е рисково – тъй като цената може да бъде здравето ни. А то е по-важно от всичко.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР