Вдъхновени истории Да избереш България: млад учен се завръща след

...
Вдъхновени истории Да избереш България: млад учен се завръща след
Коментари Харесай

Да избереш България: млад учен се завръща след успехи зад граница

Вдъхновени истории Да избереш България: млад академик се завръща след триумфи зад граница Светлин Пенков избира родината и става съосновател на Клъстер за изкуствен интелект  Сабина Иванова 16 април 2020, 07:33  Българи като типичен картини - нов тренд в интернет
Българи като типичен картини - нов тренд в интернет
 Мода от входа: български жанр в Инстаграм
Мода от входа: български жанр в Инстаграм
 Не бъдете безучастни, можете да спасите живот
Не бъдете безучастни, можете да спасите живот
 Новата Астрид Линдгрен с роман за всички деца
Новата Астрид Линдгрен с роман за всички деца
 Няколко потребни книги за деца и родители по отношение на ковид
Няколко потребни книги за деца и родители по отношение на ковид
 Денят, в който България полетя в космоса
Денят, в който България полетя в космоса
 Когато търсим избавление в хладилника (ВИДЕО)
Когато търсим избавление в хладилника (ВИДЕО)
 Екстремният фотограф Ивайло Дончев: Вдъхновява ме свободата, адреналинът и възприятието да се усещаш жив
Екстремният фотограф Ивайло Дончев: Вдъхновява ме свободата, адреналинът и възприятието да се усещаш жив

ветлин Пенков е един от тези млади българи, които могат да имат блестяща кариера във всяка точна на света. Прави докторантура по роботика и изкуствен интелект в университета в Единбург. След това цели две години и половина е част от най-големия стартъп за самостоятелни коли във Англия.

През септември 2019 година обаче се връща в България.

За капацитета на страната ни, за изкуствения разсъдък в борбата с ковид и роботиката – пред Вдъхновените приказва Светлин Пенков, съосновател и ръководител на Българския клъстер за изкуствен интелект.

Когато роботиката избере теб
 Светлин Пенков
Откакто се помня постоянно съм желал да върша роботи “, споделя Светлин и си спомня: „ По време на гимназиалното ми образование разбрах, че боготворя математиката, тъй като е цялостна с сложни въпроси! “

Така пристрастеността към сложните проблеми изпраща Светлин в Обединеното кралство. „ Постепенно, през първите ми академични години осъзнах, че освен математиката, само че и науката е цялостна сложни и значими за човечеството въпроси По време на първата ми магистърска степен, инженер по роботика от университета в Рединг, Англия, научих извънредно доста за целия развой на основаване на един робот. От механика, през електроника, до надзор на системи и програмиране от ниско и високо равнище.

Тогава осъзнах, че в действителност сложната част е основаването на стратегии, посредством които роботът да възприема света, да взима решения и да подхваща дейности . Така се насочих повече към изкуствения разсъдък и съответно създаването на способи и логаритми, които да са използвани върху действителни физически роботи. Може да се каже, че роботиката избра мен. “

Пресечна точка

Светлин коментира каква е пресечната точка сред изкуствения разсъдък и роботиката. „ Изкуственият разсъдък може да бъде обсъждан като ‘съзнанието’ на роботите, само че има много по-дълбока връзка, която също е доста значима. За да създадем образован сътрудник, той освен би трябвало да може да разсъждава, само че и да си взаимодейства с околната среда, с обектите и другите сътрудници към него и да учи от и за тях.

Как едно "съзнание " без тяло ще прави това? Много писатели фантасти слагат този въпрос въвеждайки концепцията за битие просто като „ мозък в буркан “. Това което знаем от голям брой проучвания в областта на невронауките е, че взаимоотношението с околния свят е основно за вярното развиване на невронните структури.

Най-трудната част от основаването на нова система, основана на изкуствен интелект, е да се абстрахирам от всичко, което знам като човек.
 Роботът София в София
За роботите и компютрите една картинка е просто дълга поредност от цифри, до момента в който за нас хората, тя е един целия свят с неговите физични закони, аргументи и следствия и не на последно даже страсти.

Проблемите, които могат да трансформират човечеството

Един от най-интересните планове, с които се занимава Светлин е обвързван с създаването на самостоятелни коли. Той управлява екип, който построява модели на всички участници в пътното придвижване – коли, велосипедисти и пешеходци. Задачата е робо-колата да може за секунди да планува какво може да се случи и да предприеме най-безопасното решение, тъй че да е безвредна за всички в придвижването.
 Автономна кола на Waymo
Днес, робо-колите на Светлин и неговия екип обикалят улиците на Лондон. „ Истината е, че към момента не сме основали изкуствен интелект, даже не знаем какво тъкмо значи, коментира Светлин и добавя: „ Това за мен и най-вълнуващата част, всеки ден мисля и работя по проблеми, които в дълготраен проект могат в действителност да трансформират човечеството. “

Как науката се включва в битката с ковид

Тази пандемия ме накара да осъзная, е че това не е нито първата, нито за жалост последната, рецесия от международен мащаб, с която би трябвало да оправим “, споделя Светлин и споделя: „ Но към този момент разполагаме с технологии и способи, посредством които извънредно бързо да взимаме осведомени решения, да подхващаме дейности, както и да се стремим да заобикаляме сходни рецесии.

Сега е въпрос човечеството да свикне, че би трябвало да търси решения аргументирани с данни и да употребява инструментите, които сме създали за тази цел. Дори и сега голям брой способи основани на изкуствен интелект се употребяват за търсенето на ваксина против вируса.

Макар и да не си даваме сметка, способи от сферата на изкуствения разсъдък и машинното образование към този момент оказват помощ на света да се оправи с пандемията.

За да можем всички да работим онлайн е нужна извънредно огромно количество IT инфраструктура, която е немислимо да управляваме и инсталираме ръчно за подобен къс интервал, в който всички трябваше да стартираме работа у дома. Затова голям брой, подготвени върху действителна информация логаритми, се грижат за нашата съгласуваност и безотказност на всички уеб сайтове и онлайн услуги, с които сме привикнали.

Науката е изкуство



Светлин се завръща назад в България през 2019 година. Самият той споделя, че за него родината е място, където той може да развива капацитета си. Амбицира се да сплоти и другите учени с неговото мислене и става съосновател и ръководител на Българския клъстер за изкуствен интелект.

Основната му цел сега е създаването на концепция, които да окажат въздействие върху метода ни на живот. „ Това което ме въодушевява най-вече като инженер е по какъв начин съвкупността от доста елементарни зависимости може да докара до система, която да се оправя по-добре от нас хората с дадена задача.

Вдъхновява ме основаването на такива системи. Като академик ме въодушевява ‘откриването’ на тези елементарни зависимости, посредством които можем да опишем нови явления от света към нас “.

Светлин споделя, че е любопитен и в случай че реши един сложен проблем – незабавно търси идващия. Вярва, че един от положителните учители са грешките и не се опасява да приказва за тях. „ Истината е, че науката е изкуство, посредством което се опитваме да разбираем света към нас.

Ако, някой реши да написа за мен, желая опише за всички несполучливи опити, неверни хипотези и дългия развой на търсене нужен за постигане на забавен резултат.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР