Вчерашната среща на Борисов с трима балкански лидери буди тревога

...
Вчерашната среща на Борисов с трима балкански лидери буди тревога
Коментари Харесай

ДСБ: Борисов подкрепи оста Белград - Атина и унижи Македония

Вчерашната среща на Борисов с трима балкански водачи буди паника и неразбиране, обявиха от Демократи за мощна България / Нова Република в позиция, изпратена до медиите.

Във вторник в резиденция „ Евксиноград “ българският министър председател беседва с министър-председателите на Гърция Алексис Ципрас, на Румъния Михай Тудосе и с президента на Сърбия Александър Вучич.

На първо място, отсъствието на премиера на Република Македония господин Зоран Заев е необяснимо и нездравословно за българския стратегически интерес. Това е тежък удар против неговите позиции, директно преди локалните избори в Македония, които са основни за удържане на политиката на СДСМ за доближаване с България и ускорена интеграция в НАТО и Европейски Съюз. Вместо това, на срещата присъстваше сръбският водач Александър Вучич, с което България дава знак, че признава фактическия монопол на Сърбия върху македонската външна политика, открит в епохата “Груевски ” и мълчешком дава поддръжка на антибългарската хунта, овладяла ВМРО-ДПМНЕ , преди локалните избори, разясняват от ДСБ.

На второ място, необяснимо е отсъствието на албанския водач господин Рама, който управлява страна - член на НАТО. По този метод българското държавно управление, като хазаин на форума, дава ясна поддръжка на Сърбия в разногласията й с Албания, в контраст с трайната национална политика от 90-те години насам. Нещо повече - беше позволено гръцкият водач Ципрас намерено да заеме позиция по споровете в Западните Балкани и да употребява Варна, с цел да утвърди оста “Белград-Атина ” , с което беше даден нов тежък знак за занемаряване на българската политика за доближаване със Скопие, написа в позицията на извънпарламентарната групировка.

На трето място, на срещата не бяха наранени основните за България въпроси на балканския разговор - компромиса за името на Република Македония, нейното приемане в НАТО и допускане до договаряния с Европейски Съюз, както и развиването и одобряването на кулоар №8 като основа на стабилизацията на района. Срещата приключи без обща позиция. Всеки от водачите употребява заключителната конференция, с цел да отбрани личния си вътрешнополитически интерес. Румънският водач повтори трайната позиция на страната си срещу едностранна енергийна взаимозависимост на района, сръбският нападна европейските институции по тематиката “Косово ”, а гръцкият - американската политика на Балканите. Единствено българският министър председател не засегна тематики от български народен интерес, като затвърди усещането, че “форумът ” е плод на суетна политическа импровизация, а не на сериозна дипломатическа подготовка, безапелационни са от ДСБ.

В умозаключение Демократи за мощна България / Нова Република показват:

" Дори по тематиката за приемане на България и Румъния в Шенген, двамата водачи нито получиха ясна държавна поддръжка от Гърция, нито излязоха със мощна обща позиция. Очевидно е, че Румъния ще употребява изпреварващото си развиване, с цел да търси независимо решение на този проблем и определяне на Шенгенската външна граница по река Дунав.

Приветстваме желанието за разговор по оста “Север-Юг ” сред европейските членки България, Румъния и Гърция, както и засилените двустранни контакти с тези страни. Това обаче не значи легитимиране на режима на Вучич в Белград за сметка на доближаването с Македония. Дипломацията изисква деликатна подготовка и преценка на националния интерес, а не популистки импровизации за вътрешна консумация. "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР