Вчера в галерия Структура“ стартира серията от дискусии Диалози за

...
Вчера в галерия Структура“ стартира серията от дискусии Диалози за
Коментари Харесай

Граждани, общинари и експерти обсъдиха небостъргачите и транспорта в София

Вчера в изложба „ Структура “ започва серията от полемики „ Диалози за София ”, чието първо издание беше отдадено на взаимосвързаността сред плануваните и осъществени бизнес зони и напредването в града. Събитието стартира с презентация на обработените от екипа на Визия за София данни по тематиките и продължи с полемика с присъединяване на арх. Здравко Здравков, основен проектант на Столична община, Евгени Крусев, заместник-кмет по направление „ Транспорт и транспортни връзки ” на Столична община, Таня Косева-Бошова - ръководител на Асоциацията на притежателите на бизнес здания,Юлиян Милев – основен финансов шеф и вицепрезидент финанси на Telus International Europe, и Виктор Чаушев - член на УС на съдружие “Градски превоз и инфраструктура ”. Модератори на събитието бяха Форум Гражданско присъединяване, а в отворената дискусионна част взеха присъединяване представители на водещи цивилен организации и деятели от сферата на превоза, градската и околната среда, архитекти и представители на бизнеса, и жители.

Презентация на екип Визия заключи данни за връзките сред огромните офис здания и напредването и показа карти на концентрацията на капиталови планове за бизнес здания, както и на подвижността и най-натоварените кръстовища, линии на наземния градски превоз. От направените разбори стана ясно, че по данни на Плана за устойчива градска подвижност 38% от напредването в София е от и до работните места, което го прави главен генератор на трафик в София. Картата на бизнес постройките сподели, че вложенията се осъществят на местоположения с комфортен достъп, само че и наоколо по подобаваща работна ръка. На база показаните данни, специалистите на екип Визия Калоян Карамитов и Ина Вълканова изведоха тезите, че бизнес зони се развиват най-вече в региони в разнороден транспортен достъп и в смесени многофункционални зони (СМФ), които имат комфортен достъп, само че и са наоколо до профилиран човешки ресурс; че разреждането на пиковата натовареност в София е допустимо посредством целенасочени транспортни политики на фирмите за по-малко авто трафик; както и че за ефикасното дълготрайно обмисляне на града са нужни качествени данни, които би трябвало да се набират посредством регулярни проучвания на трафика и локализацията на капиталовите планове.

„ Картата на локациите на бизнеса от последните години следва бул. „ Цариградско шосе “ и бул. „ България “. Въпреки метрото, не се развива централната зона към бул. „ Тодор Александров “ и в северните региони на града, също няма огромни бизнес здания. С общинско дружество Софпроект работим по функционален разбор на града. След деликатен разбор би трябвало да създадем принадлежности за стимулиране на основаването на същински многофункционални зони, както и за мултифункционалност освен на зоните, само че и отвесно - на постройките. ”, разяснява Здравко Здравков, основен проектант на Столична община.

Като представител на един от огромните работодатели в столицата с опит от офиси на разнообразни местоположения в града Юлиян Милев от Telus International Europe описа, че с изключение на налично местонахождение и комфортен достъп, основното при избор на място за инвестиция или наем е местоположението да е фактор за привличане и задържане на подобаващи чиновници. Той показа опита на компанията, която регулярно търси младежи и избира място наоколо до университети. Само шест месеца след промяна на офиса с по-централна локация, компанията е записала двойно понижаване на текучеството, а дълготрайната им политика е за стимулиране на използването на градски превоз от страна на чиновниците.

Заместник-кметът по превоза Евгени Крусев уточни, че мисленето за достъпността стартира от стадия на планиране на всяка постройка и са нужни доста предварителни разбори от страна на бизнеса преди реализация на инвестицията, както и стимулиране на устойчивите способи за напредване по-късно. Като ръководител на Асоциацията на притежателите на бизнес здания, Таня Косева-Бошова уточни, че вършат доста вложения в паркоместа, даже и в душове и кабини за преобличане за колоездачите, само че метрото е водещ фактор и сега няма вложител, който би избрал регион, надалеч от планувана спирка на метрото. Според Виктор Чаушев от съдружие “Градски превоз и инфраструктура ” вложенията в по-добра подвижност би трябвало да са сложни, само че първо би трябвало да се основат такива транспортни връзки, които могат да “свалят ” доста огромен брой хора от персоналните коли. Според него, времето за идване е по-важно от комфорта на напредване и това може да е факторът, който да помогне на градския превоз да стане главно средство за напредване в София.

В последвалата отворена полемика с въпроси, мнения и оферти се включиха над 30 специалисти и деятели от публиката, чиито оферти ще бъдат обработени и показани от екипа на Визия за София. Събитието беше излъчено онлайн във Фейсбук страницата на самодейността, където и непряко присъстващите жители можеха да задават своите въпроси и да изкажат мнение по обсъжданите тези. Дискусията беше модерирана от Ива Таралежкова и Диaна Андреева от Форум Гражданско Участие - мрежа от цивилен организации от цялата страна, която предизвиква съдействието сред Неправителствени организации, жителите и локалните и национални институции и работи за структурирано гражданско присъединяване във вземането на решения и формулирането на политики.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР