Вчера са получени в Специализираната прокуратура над 219 страници по

...
Вчера са получени в Специализираната прокуратура над 219 страници по
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата получила от ДАНС данни по Барселонагейт без автор и правна стойност

Вчера са получени в Специализираната прокуратура над 219 страници във връзка европейска заповед за следствие. Наблюдаващият прокурор е постановил превод на български език на постъпилите материали. Извършват дейности във връзка откриване на банкова загадка, разпити на очевидци, придвижване на парични потоци и прочие
Още по темата
Това съобщи представителят на Специализираната прокуратура прокурор Христо Кръстев на ексклузивен брифинг.

" В отчета има имена на български обществени персони, изложение на транзакции и доста медийни изявления. Този отчет няма създател ", сподели Кръстев. В незабавен порядък наблюдаващ прокурор е наредил да се преведе документът.

" Днес постъпиха материали от ДАНС, които са на британски език. За страдание, в тях не е посочен кой е издателят на тези документи, кой е съставителят. Прави усещане, че документът е на британски език, а не на испански. Ние сме постановили осъществяване на превод, с цел да се срещнем с изложената информация ", сподели още Кръстев.

В прессъобщение от Спецпрокуратурата по-късно обстановката беше разказана още по-подробно:

" Към момента не е ясно на какво правно съображение и от кого е изискана предоставената в Министерство на вътрешните работи и ДАНС информацията по случая, по този начин също от кого е изпратена. В съпроводителното писмо на ДАНС е посочено, че наличната при тях информация е постъпила от дирекция " Международно оперативно съдействие " - Министерство на вътрешните работи на 01.02.2022 и не е получена досега, в който е изискана от наблюдаващия прокурор. В посочените нагоре 26 страници не участват каквито и да е реквизити като получател, институция, изготвила документа, подписи и печати на длъжностните лица, установяващи авторството на материала , за същият да бъде употребяват като доказателство по делото. Следва да се уточни, че получена информация чрез интернационално полицейско съдействие няма правна стойност. Редът за събиране на доказателства е регламентиран в Наказателно-процесуален кодекс и Закона за Европейската заповед за следствие и е спазен от Специализираната прокуратура посредством издаването на ЕЗР до способените правосъдни управляващи в Кралство Испания ".

Проведени са разпити на всички очевидци по досъдебното произвеждане. Всички очевидци към сегашния миг са разпитани, в това число Бойко Борисов и Борислава Йовчева.

" След като следствието завърши ще посочим дали има осъществено закононарушение, от кого и дали ще има обвинявания. Има формирано досъдебно произвеждане, има данни, от които може да се заключи, че може да има закононарушение ", споделиха от прокуратурата.

" Като се преведе всичко, ще ви дадем информация. Поставени са доста въпроси от страна на наблюдаващия прокурор. Не можем да дадем информация по отношение на отговорите, до момента в който като не са преведени ", сподели Христо Кръстев.

Наказателно произвеждане има единствено в България. В Испания е прекъснато и е изпратено на Специализираната прокуратура.

На 21 февруари 2020 година изданието " Ел Периодико " в Каталуня свързва в публикация някогашния министър председател на България Бойко Борисов в скица за пране на пари в Барселона посредством покупката на неподвижен парцел на Борислава Георгиева Йовчева.

Във връзка с информацията в медиите от министъра на вътрешните работи, че в министерството има информация от Испания във връзка " Барселонагейт " наблюдаващият прокурор е претендирал информация от испанските управляващи.

" Към момента в прокуратурата няма никаква информация от Министерство на вътрешните работи. Наблюдаващият прокурор желае информация и от Държавната организация национална сигурност по отношение на това дали и те са получили такава информация от испанските управляващи ", сподели Кръстев.

Пред публицисти приказва и ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова.

" На пръв прочит персонално за пръв път виждам подобен материал в подобен тип, както дойде този от ДАНС - няма създател, дата, за потребностите и задачите на какво е формиран. Въпреки това сме упълномощили превод и без изясняване на произхода на информацията не можем да вземем решение дали данните в докладната бележка могат да се приобщят към делото. В 80% от разработките на ДАНС съществува уговорка, че не могат да служат като директно доказателство в наказателния развой ", уточни Маджарова.

" Факт е за всички правилото, че не може два пъти да има следствие за едно и също закононарушение. Това дело е необятно дебатирано. Както в Испания, по този начин и в България е известно, че следствието е в Специализираната прокуратура. Министерство на вътрешните работи няма отношение към него. Разследването би трябвало да се извърши по реда на Наказателно-процесуален кодекс от следователи ", сподели ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова.

От Специализираната прокуратура прибавиха, че през днешния ден са получили материалите по случая с къщата в Барселона от Министерство на вътрешните работи.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР