Вчера Русия заяви, че украински дрон е атакувал територията на

...
Вчера Русия заяви, че украински дрон е атакувал територията на
Коментари Харесай

Киев съобщи за жертви на руски обстрел в Запорожка област, атака с дронове и в Одеса

Вчера Русия съобщи, че украински дрон е атакувал територията на украинската Запорожка АЕЦ , която тя окупира от две години, и че устройството се е взривило над един от реакторите.  " Трима души са починали, а други трима са ранени ", разгласи в обществените мрежи Иван Фьодоров, началник на регионалната администрация на Запорожка област.

Според украинските управляващи при съветски удари в района през вчерашния ден към този момент са починали трима души .

Според Фьодоров през последните 24 часа съветските сили са нанесли 357 удара по осем обитаеми места в района . Местната прокуратура заяви, че две съветски бомби са блъснали Харков по обяд в неделя и са ранили петима души, като са предизвикали вреди на 13 жилищни и други здания.  През нощта в петък пък при съветски въздушни удари в града починаха шестима души , а 11 бяха ранени.

Русия е окупирала отчасти Запорожката област след нахлуването си в Украйна през февруари 2022 г. Запорожката АЕЦ е най-голямата атомна електроцентрала в Украйна. Тя стана мотив за голям брой взаимни обвинявания сред съветската и украинската войска през последните две години, напомнят организациите. 

Председателят на Одеската регионална военна администрация Олег Кипер пък заяви, че през нощта врагът е атакувал Одеска област с дронове. Нашите сили за противовъздушна защита са унищожили четири дрона, написа Кипер в " Телеграм ".

По негова информация има изумени места в Одески регион. Повредено е логистично и транспортно оборудване. Има вреди и по бензиностанция от паднали остатъци на сваления дрон.

Пострадали хора в Одеса няма , сподели още Олег Кипер и акцентира, че правоохранителните служби фиксират следващото закононарушение, осъществено от руснаци. 

Българската общественост в Одеска област е трета по бройка и наброява над 150 000 души съгласно формалното броене в Украйна през 2001 година В Одеса живеят към 50-60 хиляди българи. Най-голямото плътно българско население е концентрирано в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски регион. 

Украинските военновъздушни сили оповестиха, че Русия е атакувала през нощта Украйна с общо 24 дрона, като е взела на прицел главно обекти на сериозната инфраструктура в южната и източната част на страната, съобщи Ройтерс.

Украинските Военновъздушни сили са унищожили 17 от създадените в Иран дронове " Шахед " , които Русия е употребила при нападението си, над Одеска, Николаевска, Кировоградска, Хмелницка и Житомирска област, заяви украинската войска в приложението Телеграм.

Унищожена е и съветска управляема ракета въздух-земя Х-59 над Днепропетровска област.

Ройтерс не можа да ревизира известията по самостоятелен метод. Агенцията отбелязва, че от страна на Русия няма мнения по случилото се.

В постоянното си вечерно видеообръщение в неделя президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че светът би трябвало да усети болката, породена на източноукраинския град Харков от съветските удари , и възобнови апела си за " политическа воля " за обезпечаване на нужните на Украйна средства за противовъздушна защита, съобщи Ройтерс.

" Напълно очевидно е, че наличните ни качества за противовъздушна защита не са задоволителни и това е явно за нашите сътрудници. И светът би трябвало най-накрая да чуе болката, която съветските терористи предизвикват на Харков ", сподели Зеленски. Той добави, че " по света има отбранителни системи, които могат да оказват помощ. Всичко, от което се нуждаем, е политическа воля за прехвърлянето на тези системи на Украйна ".

Зеленски от дълго време приканва за спомагателни американски зенитно-ракетни комплекси " Пейтриът ", напомня от своя страна ДПА. По-рано той сподели в телевизионно изявление, че страната му се нуждае от най-малко 25 от тези комплекси, с цел да отблъсне съветските въздушни офанзиви.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР