Вчера президентът Румен Радев обяви, че той и вицепрезидентът Илияна

...
Вчера президентът Румен Радев обяви, че той и вицепрезидентът Илияна
Коментари Харесай

След заявката на Радев за вори мандат: Ще има ли пренареждане на политическата сцена

Вчера президентът Румен Радев разгласи, че той и вицепрезидентът Илияна Йотова ще се кандидатират за втори мандат. Това стана ясно по време на конференция, на която президентът регистрира свършеното през миналите четири години.

„ Основната задача на всеки, който желае да промени модела, е да завоюва парламентарните избори. Последните години имаме президентска институция, която е мощно опозиционна на статуквото и ръководството. Тя притегли огромна социална сила. Въпреки това нищо не се промени, тъй като имаме ясна Конституция, която дефинира България като парламентарна република ”, коментира политическият анализатор доцент Росен Карадимов в ефира на " Здравей, България ".

Той уточни, че президентът има доста огромна символна власт. Говоренето за промяна на модела и нов вид ръководство обаче било допустимо единствено през парламентарно болшинство и излъчено от него държавно управление.

„ Резултатът от парламентарните избори ще повлияе и на президентските по-късно. Те до огромна степен са функционалност на парламентарния избор ”, добави доцент Карадимов.

„ За президента всяко държавно управление, в което взе участие ГЕРБ, ще бъде подмолно, на мафията и на превзетата страна. Той има война с ГЕРБ и тя е въз основата на класическата формулировка за популизъм - „ ние, честните жители, против корумпираните политически елити ”. Той се явява като лидер на тези " почтени жители ”, обясни политологът доцент Стойчо Стойчев.

Според него Радев се цели надалеч от президентската институция и желае да ръководи страната.

„ Още на тези парламентарни избори президентът ще взе участие косвено като припознае някои от участниците ”, разясни политологът.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР