Вчера отбелязахме началото на астрономическата зима, но както всяка година

...
Вчера отбелязахме началото на астрономическата зима, но както всяка година
Коментари Харесай

Днес Е Денят! Зимата Се Завръща С Нов Обрат На Времето! Ето Какво Ни Чака Преди Коледа!

Вчера отбелязахме началото на астрономическата зима, само че както всяка година по това време, непреодолимите астрономически фактори вършат младата Ледена кралица " бременна " със идващото лято.

Денят към този момент стартира да се удължава, а залезът в идващите дни стартира да закъснява с по една минута дневно. Народът, в резултат на многогодишни наблюдения, емпирично и интуитивно, въпреки с някои пресиления, е отбелязал тези моменти: постоянно можем да чуем, че още към Никулден Слънцето към този момент стопира да се снижава, а денят - да се съкратява. Що се касае до времето на залеза, това е правилно. Към 6-8 декември залезът към този момент очевидно стопира своя ход надолу и след средата на декември последователно стартира да закъснява.

Заради астрономическите фактори - наклона на оста и разположението на орбитата на планетата ни към нашата звезда - Слънцето, изгревът към момента ще закъснява до Нова година, само че от през днешния ден - по-бавно от по-късния залез.
Като разследване, денят към този момент пораства, а от началото на януари това става очевидно.

Практически всички езически религии слагат дните към сегашните астрономически събития в центъра, фундамента на своята космогония. Повечето им основни божества се раждат тъкмо към днешната дата, а след това и монотеистичните религии или най-малко християнството, " вграждат " Зимното Слънцестоене и началото на завръщането на светилото към нас на север, в своите канони по един или различен метод.

Разбира се, следва още месец от " сърцевината " на зимния сезон, защото до началото на февруари в най-северните елементи на планетата продължава да се натрупва мраз. Едва през първите дни на февруари на нашата широчина стартира да се усеща бързо възходящата мощ на Слънцето.

Точно като разследване на възходящите контрасти: оптималният за годината мраз на север и бързо завръщащата се топлота от юг, февруари и изключително март, се характеризират с огромна динамичност на атмосферните процеси.

Това прави вероятни от време на време и мощни снеговалежи, само че и все по-топло време, а от тази динамичност, изключително през последните десетилетия-две, сериозните и най-много продължителни захлаждания в нашата страна през втората половина на февруари и март са доста редки и съвсем изключени през третата третина на астрономическата зима.

Затова и можем да твърдим, че днешният ден, в навечерието на Коледните празници, е при започване на зимата, само че към този момент е със заложените бъдещи пролет и лято.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР