Вчера общинският съветник в СОС и лидер на БСП-София Калоян

...
Вчера общинският съветник в СОС и лидер на БСП-София Калоян
Коментари Харесай

Вървим към политическа криза, изход от която е предсрочен вот

Вчера общинският консултант в СОС и водач на БСП-София Калоян Паргов сигнализира за грандиозно повишаване до 24.6 млн. лева на километър на построяването на трасето на Южната дъга на Околовръстното на София, правата до автомагистрала " Тракия ". Ето какво още сподели Калоян Паргов пред репортера на news.bg Диляна Панайотова.

На Българска социалистическа партия май й замириса на избори и то освен на локални и европейски избори, само че и на предварителен избор?
Българска социалистическа партия е наясно с посоката, в която би трябвало да върви и това е курс към властта, имайки поради и очевидната политическа рецесия, в която се намираме. Сегашният стопански модел е привършен. В тази връзка Визия за България е документ, който е добра основа за съществени диалози с разнообразни сектори и с хората. Страната незабавно се нуждае от нова посока. ГЕРБ трансфораха България в най-бедната страна в Европейски Съюз, с ширеща се неправда, битова престъпност, която унищожава хората в дребните и огромните градове.

Днешна България е изправена пред голямо предизвикателство. Работещите хора напущат страната, с цел да търсят обективна оценка за своя труд. Правителството не си дава сметка, че демографската злополука заплашва съществуването на нацията ни, която има хилядолетна история. Липсата на обществена правдивост е запазена марка на ГЕРБ и те с това ще бъдат запомнени. За страдание процесът на разпродажба на страната продължава - унищожават се учебни заведения, лечебни заведения. Страхът и корупцията задушават обществото и медии. Откакто е това държавно управление имаме единствено скандал след скандал и проблем след проблем. А като излезем на открито виждаме, че обществото малко по малко се взривява. Ако говорите с хората, ще видите какъв брой са апатични и обезверени. Съвсем явна е невъзможността на ръководещите да се оправят с проблемите и да овладеят обстановката. Вървим към политическа рецесия, излаз, от която изрично е предварителен избор.

Левицата изрази мощно терзание от скока в цената на газа. Как това ще рефлектира върху хората, какви са упованията Ви?
Нека не се заблуждаваме! Социалното напрежение нараства. Ще напомня единствено, че при приемането на Бюджет 2018 плануваната инфлация беше 2,5%, а в този момент гони 4%. Ръстът на цените изпреварва растежа на приходите. Това няма по какъв начин да не докара до напрежение. Все отново сме на прага на зимата и тя надали ще бъде лека. Ето за какво Българска социалистическа партия се готви за предварителни избори. Ние чуваме проблемите на хората и сме подготвени да отговорим на упованията им, тъй като въпреки всичко властта идва от хората.

Проблемите на столицата в последно време станаха изключително настоящи?
Да. Развенчаха се митовете за положителното ръководство на ГЕРБ в София. Хората сами се убедиха по какъв начин ГЕРБ строи и гради в столицата. Софиянци видяха и истината за чистотата на въздуха в града. Да не приказваме за целта на ръководещите в София - бранш Образование. То подреди столицата на последно място в Европа по задоволеност на жителите от образованието и просветителната инфраструктура. Това е гласовит пестник за Йорданка Фандъкова. Ето това са " забележимите резултати " от ръководството на ГЕРБ. Нормално е тези резултати да разсънват гражданското неодобрение в София.

Сблъскахте се с сътрудниците си от ГЕРБ в София за ремонта на ул. " Граф Игнатиев "?
Кметът Фандъкова на думи показва положителни планове за София през последните 10 години, само че нейният екип и администрацията в Следствен отдел към окръжна прокуратура непрестанно се провалят. Неведнъж сме я предупреждавали за това. Нещо повече, посочвали сме проблемите и неналичието на експертиза в администрацията. Давали сме й доказателства за некачествено свършена работа от екипа й. Тя не ни чу.

Целта ни като съпротива е да бъдем коректив, да посочим нередностите, с цел да бъдат поправени. Задължение на ръководещите е да работят в интерес на жителите. Ремонтът на ул. " Граф Игнатиев " е единствено един образец за неприятно ръководство и липса на надзор. Тепърва предстоят кавги и с други обекти в София. Затова споделих, че кметът Фандъкова би трябвало да изпие горчивата чаша на своето ръководство.

Кой би трябвало да понесе отговорността?
Лично кметът Йорданка Фандъкова. Не желаеме да се крие зад заместниците си, както е в тази ситуация с Евгени Крусев. Искаме отговорност от първо лице. София е лицето на България. Никой не може да си разреши да работи безгрижно. Трябва да знаем какво се случва и по какъв начин ще се работи от тук нататък. А за кмета Фандъкова най-почтено ще бъде да се отдръпна.

Защо поискахте локален референдум за построяването на апаратура за изгаряне на RDF-отпадъци?
Въпросът за локалния референдум за създаване на апаратура за изгаряне на RDF-отпадъци е прекомерно значим, с цел да си разрешават ръководещите в Столична община да го неглижират. Настояваме общинските съветници да се срещнат обширно и деликатно с претекстовете и чакаме мнението на кмета Йорданка Фандъкова.

Въпросите, на които жителите на София ще имат опция да отговорят, в случай че бъде извършен локален референдум, са три. Първият е - съгласни ли сте Столична община да изразходва 157 милиона евро, от които 67 милиона евро заем, за създаване на инсталацията за изгаряне на RDF/изгаряне на боклуци? Вторият - съгласни ли сте инсталацията за изгаряне на RDF/отпадъци да се построи в центъра на София, регион Сердика, бул. " История Славянобългарска ", на територията на Топлоелектрическа централа " София "? И третият - съгласни ли сте инсталацията за изгаряне на RDF/отпадъци да се построи до Завода за механично и биологично отнасяне на боклуци в местността Садината до село Яна?

Основният спор в Столичния общински съвет беше точно за мястото на създаване на инсталацията за горене на RDF. Тогава с доста " нежно " болшинство беше определено да бъде на територията на Топлоелектрическа централа " София ". В последна сметка, по толкоз значим въпрос за жителите, би трябвало да се чуе и тяхното мнение. Защото казусът със нечистия въздух в София, за който най-сетне през 2017 година ръководещите в Следствен отдел към окръжна прокуратура бяха принудени да признаят, е много стеснителен. При това той се прояви, откакто същите тези ръководещи похарчиха над 600 милиона лв. за справяне с него. И тук да ги попитам - тези пари напразно ли бяха хвърлени? И не на последно място считам, че жителите имат право да заявят мнението си по въпросите, които се отнасят до качеството на живота им в града.

Позицията на Българска социалистическа партия е инсталацията за изгаряне на отпадъците да бъде построена на площадката на завода в местността Садината. Така ще бъдат спестени разноски за превоз и няма да бъде в допълнение замърсяван въздухът в столицата. Все отново Топлоелектрическа централа " София " се намира навътре в града и вероятно в допълнение замърсяване от инсталацията за изгаряне на RDF ще се отрази на качеството на живот на над 200 000 души, които живеят в кварталите и селата в близост. Нека не забравяме, че в последните статистически отчети за продължителността на живота, данните демонстрираха, че ние живеем с 2,5 години по-малко поради нечистия въздух в града ни. А съгласно специалисти, местността Садината е доста подобаваща за създаване на сходна апаратура, защото въздушните маси се движат от запад на изток и вероятността запрашаването да се върне в София е оскъдна. Не инцидентно навръх това място преди години е бил издигнат и комбинатът " Кремиковци ".

Какво се случва с Южната дъга от " Младост " до автомагистрала " Тракия "?
Там зрее мега скандал. Цената е скочила от 6 млн. лева на 24,6 млн. лева на километър. Ще напомня обстоятелствата. Според някогашния районен министър Николай Нанков километър автомагистрала в България коства единствено 3,1 млн. евро или 6 млн. лева и ГЕРБ строи най-евтините автомагистрали в Европа. Последната част от Южната дъга е 6 км, т.е. по сметките на Нанков ще са нужни 36 млн. лева В изявление на кмета Фандъкова от 10.08.2017 година се цитира сумата от 78 млн. лева за довеждане докрай на същия този сектор от 6 км от " Младост 4 " до Автомагистрала " Тракия ". А когато публичната поръчка започва, се разбра, че за тази права са планувани 123 млн. лева без Данък добавена стойност или последна цена от 147,6 млн. лева При състояние, че не се прави напълно нова автомагистрала, а съществуващият Околовръстен път ще бъде уголемен с 2 платна, плюс 2 помощни ленти от двете страни.

Какво е довело до такова оскъпяване?
И аз се запитвам това. Ще желаяме въпросът да бъде разискван в елементи и обяснен до дъно. Столична община и АПИ си трансферират топката за този сектор и аз ще упорствам шефът на АПИ инж. Глосов да бъде поканен в комисията по превоз, с цел да изясни.

Още когато се кандидатира за кмет на София през 2005 година, Борисов даде обещание на хората от Панчарево, Горубляне, Герман и Лозен, че до 2 година ще имат канализация и ще се усъвършенства водоснабдяването. 13 години по-късно нищо от обещаното не е направено. Жителите на този прелестен регион на София живеят като в 19 век, без канализация. Има и проблеми с водоснабдяването и градския превоз и не е ясно по кое време ще бъдат решени. Или на правилото " ремонт след ремонта ", откакто се направи автомагистралата от " Младост " до автомагистрала " Тракия ", ще прокараме през нея или под нея колектори за канализация, отводняване на площите към коритото на Искър и така нататък На територията на регион " Младост " ще бъдат и по-голямата част от отчуждаванията и мероприятията по смяна статута на земите, с цел да бъде приключена Южната дъга. Ако притежателите на земи, стартират да си търсят правата и да водят каузи, това може да блокира целия развой, тъй като въпросът за справедливото им обезщетяване до момента не е обсъждан в СОС. Разбира се, основен е и въпросът кой ще бъде определен за реализатор на тази права и ще " усвои " милионите. Обещавам на софиянци, че ще диря обществени отговори на всички тези въпроси.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР