Вчера главният секретар на МВР Петър Тодоров подаде оставка, въпреки

...
Вчера главният секретар на МВР Петър Тодоров подаде оставка, въпреки
Коментари Харесай

Главният секретар на МВР хвърли оставка, но ще я приеме ли Радев

Вчера основният секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров подаде оставка, макар решението на президента Румен Радев, че ще го отбрани от държавното управление и няма да одобри промяната му. Какво следва от това и ще одобри ли Радев подадената от тодорв оставка?

„ Човек не може да бъде длъжен да извършва една служба, на която явно не желае да бъде повече. Той няма по какъв начин да работи дейно в такава среда. Чест му прави, че самичък си подава оставката и се пробва да излезе от обстановка, в която президента го слага ”, съобщи пред Нова телевизия политологът Стойчо Стойчев.
-->
Припомняме още, че вътрешният министър Калин Стоянов изпрати стимулирано искане до  Румен Радев за освобождението на Тодоров. Държавният глава обаче отхвърли да го освободи. Малко по-късно той самичък подаде оставка.

„ Той подава оставка, с цел да позволи институционален конфликт сред държавното управление и президента. Ролята на президента е друга от това да упражнява изпълнителна власт ”, уточни политологът.

И добави: „ Президентът не предстои на подобен вид надзор, какъвто държавните управления в парламентарната народна власт, не дава пояснение за това, което прави ”.

Според Стойчев Радев „ подтиква ръководещото болшинство да промени съответните закони и да изключи фигурата на президента от съгласувателните процедури, в които беше включен преди няколко години поради назначението на Делян Пеевски за началник на ДАНС ”.

„ Правилникът за активността на Министерския съвет и неговата администрация изисква авансово координиране преди да бъде оповестено решението държавното управление да желае отстраняването на основния секретар на Министерство на вътрешните работи ”, уточни Наталия Киселова, специалист по конституционно право.

По думите ѝ указът за освобождението на основния секретар на Министерство на вътрешните работи, който подаде оставка,  ще бъде публикуван в 7-дневен период.

На въпрос кой ще замести Тодоров, Киселова уточни: „ Много е допустимо президентът да не съгласува името. Както и основният секретар съобщи, това, което беше казано в записа, е проект, по който настоящето държавно управление върви ”.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР