Вчера генералният секретар на ООН Антонио Гутериш прибегна до рядко

...
Вчера генералният секретар на ООН Антонио Гутериш прибегна до рядко
Коментари Харесай

Генералният секретар на ООН предупреждава за предстояща хуманитарна катастрофа в Газа

Вчера генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш прибегна до рядко упражнявано пълномощие , с цел да предизвести Съвета за сигурност за идна филантропична злополука в Газа и прикани членовете му да изискат неотложно преустановяване на огъня, заяви „ Associated Press “.

В писмото му до 15-те членове на Съвета се споделя, че филантропичната система на Газа е застрашена от колапс след 2 месеца война, която е основала „ ужасяващо човешко страдалчество, физическо опустошение и групова контузия “ , по тази причина той упорства цивилните да бъдат пощадени от по-тежки вреди . Гутериш се базира на член 99 от Устава на Организация на обединените нации , съгласно който генералният секретар може да осведоми Съвета за въпроси, които съгласно него заплашват интернационалния мир и сигурност.

„ Международната общественост е длъжна да употребява цялото си въздействие, с цел да предотврати по-нататъшна ескалация и да постави завършек на тази рецесия, “, твърди още той.

Говорителят на Организация на обединените нации Стефан Дюжарик по-рано съобщи, че чака генералният секретар да насочи послание към Съвета за сигурност по отношение на Газа тази седмица и да упорства за филантропично преустановяване на огъня.

Кратка проекторезолюция , публикувана измежду членовете на Съвета късно в сряда от Обединените арабски емирства , арабския представител в Съвета, ще работи по писмото на Гутериш според член 99. В нея се изисква „ неотложно филантропично преустановяване на огъня “ и се показва „ сериозна угриженост за пагубното състояние в Ивицата Газа и страданията на палестинското цивилно население “. По-рано през вчерашния ден Групата на 22-те арабски страни в Организация на обединените нации твърдо поддържа прекратяването на огъня .

Рияд Мансур , палестинският представител в Организация на обединените нации, също акцентира, че е от значително значение най-мощният орган на Организация на обединените нации да призове за преустановяване на спора . Въпреки това, Съединените щати , най-близкият съдружник на Израел, имат право на несъгласие в Съвета за сигурност, както и да не поддържат прекратяването на огъня. Във вторник заместник-посланикът на Съединени американски щати Робърт Ууд съобщи пред кореспонденти, че ролята на Съвета за сигурност във войната сред Израел и Газа „ не е да пречи на тази значима дипломация, която се организира на място, защото видяхме някои резултати, въпреки и не толкоз огромни, колкото ни се желае да забележим “. Според него в този миг резолюция на Съвета за сигурност „ не би била потребна “.

Посланикът на Израел в Организация на обединените нации Гилад Ердан съобщи, че генералният секретар на организацията се е позовал на член 99, с цел да окаже напън върху Израел , като го упрекна в „ ново морално дъно “ и „ користолюбие към Израел “.

„ Призивът на генералния секретар за преустановяване на огъня в действителност е апел за опазване на терора на „ Хамас “ в Газа. Вместо генералният секретар категорично да уточни отговорността на „ Хамас “ за обстановката и да призове водачите на терористите да се предадат и да освободят заложниците, като по този метод сложат завършек на войната, той избира да продължи да играе в ръцете на групировката, “, посочи Ердан в изказване.

В писмото си Гутериш осъжда строго „ отвратителните терористични актове “ и бруталното ликвидиране на над 1200 души в Израел от бойци на „ Хамас “ на 7 октомври, както и отвличането на към 250 души при офанзивата, с която стартира войната. Той приканва за незабавното освобождение на над 130 души , които към момента са в плен . Гутериш обаче означи и влошаващата се обстановка в Газа в изискванията на продължаващите военни дейности на Израел, които съгласно него целят унищожаването на „ Хамас “. До момента над 16 200 души са починали, а към 80 % от общо 2,3 милиона души в Газа са били наложително разселени. По негови думи цялостният срив на филантропичната система в Газа би имал „ евентуално необратими последствия за палестинците като цяло, както и за мира и сигурността в района “.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР