Вчера бяха осъществени видими действия на държавните органи срещу извършени

...
Вчера бяха осъществени видими действия на държавните органи срещу извършени
Коментари Харесай

Ударените кабелни оператори ощетили три големи телевизии с 10,5 млн. лв. само за два месеца

Вчера бяха осъществени забележими дейности на държавните органи против осъществени закононарушения против интелектуалната благосъстоятелност. Проверени бяха 5 кабелни оператори на територията на Бургас, Кърджали, Кюстендил, Благоевград, Петрич, Сандански, Дупница. Тези нарушавания касаят авторските права, както и данъчни закононарушения.

Това съобщи на ексклузивен брифинг представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова, която разкри детайлности за вчерашната акция против кабелните оператори. " Това, което откриваме и проверяваме, е една скица за закононарушения против интелектуалната благосъстоятелност и данъчни закононарушения. Цифрите ни дават съображение да твърдим, че над 700 000 души, клиенти на тези кабелни оператори, са в сивия бранш и страната не знае за тях. По този метод се укриват налози ", сподели още тя.

" Преди повече от 2 месеца при нас и в ГДБОП постъпиха сигнали от български малките екрани и задгранични такива, че на територията на страната се популяризират нелегално техните стратегии. Сигналите бяха тествани и достоверността им беше открита. Това докара до незабавна нужда от основаване на един по-разширен екип, който да проучва обстановката. Трябваше да се проучва и по какъв начин да противодействаме най-добре на сходен жанр закононарушения. Редно бе да поканим и други служби, с чиято помощ да се реализиран по-дълготрайни резултати в битката с пиратството. Поканихме висши фигури от Национална агенция за приходите, тъй като се касае за огромен сив бранш в тази област. В общата ни задача бяха поканени и представители на Комисията за контролиране на известията ", разгласи Румяна Арнаудова.

" Във вчерашния ден явните дейности бяха по три съществени посоки - данъчни инспекции, следствие на закононарушения против интелектуалната благосъстоятелност и инспекции на нарушавания, установени от Комисията за контролиране на известията. В Благоевградския регион се ревизираха две кабелни малките екрани, които обгръщат съвсем целия Югозападен регион. Там преценихме, че по-голямото закононарушение е данъчното. Колегите в Бургаско също реагираха бързо и получиха позволение за акции. Събрахме извънреден размер от доказателства. Всички те подлежат на разбор, с цел да уточняваме обвиняванията, тъй като изрично ще има упрекнати. Към момента няма арестувани притежатели на кабелни оператори. Има единствено един арестуван айти експерт в Дупница, който се опитваше да попречва инспекцията. При всички акции имахме усложнения от друго естество, само че все пак интервенциите за нас бяха безупречни ", безапелационна беше Арнаудова.

" Само за към 2 месеца на главните малките екрани в България - БТВ и Нова, както и на HBO са нанесени вреди за над 10,5 млн. лв. от тези 5 кабелни оператори. Все още съществуват кабелни оператори, които си разрешават да бъдат пирати. Те правят закононарушения против интелектуалната благосъстоятелност. Вчера бе открито, че изцяло незаконно са популяризирани 60 български и непознати стратегии. Обществената заплаха на тези закононарушения е огромна, тъй като България беше попаднала в лист на страните, които неглижират битката с пиратството. Благодарение нашите старания и тези на ГДБОП бяхме извадени от този лист през 2018 година. Сега има заплаха още веднъж да попаднем в този отрицателен лист. Истината е, че закононарушенията против интелектуалната благосъстоятелност са съществени макар че обществото не ги смята за такива ", разкри Арнаудова.

" Операцията продължава и в сегашния миг. В момента сътрудниците управляват дали ще има възобновяване на противозаконните сигнали. Наблюдението на тези 5 кабелни оператори ще продължи и отсега нататък. Всички кабелни оператори ще бъдат тествани ", закани се от своя страна началникът на отдел " Компютърни закононарушения " в ГДБОП Явор Колев.

" Установихме, че малкия екран в Сандански поддържа личен сървър, посредством който популяризира телевизия по интернет. Всички имаме таблет, преносим компютър, телефон и можем да гледаме телевизия по този метод. Този тип разпространяване на телевизия придобива все по-голяма известност, само че още веднъж ще повторя, че всички оператори в България ще бъдат тествани ", разгласи Явор Колев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР