Вчера британските власти обявиха, че Обединеното кралство и САЩ предприемат

...
Вчера британските власти обявиха, че Обединеното кралство и САЩ предприемат
Коментари Харесай

Най-важното, което ни казва Великобритания по санкциите срещу Пеевски, Божков и Желязков

Вчера английските управляващи оповестиха, че „ Обединеното кралство и Съединени американски щати подхващат координирани дейности за премахване на корупцията в България “. „ Бивш член на Народното събрание, някогашен чиновник на националната сигурност и най-богатият човек в България са глобени от Обединеното кралство и Съединени американски щати за корист с властови позиции, като са пренасочвали държавни средства в своя изгода “, уточни английското държавно управление, обявявайки наказания против Делян Пеевски, Илко Желязков и Васил Божков.

В известие на уеб страницата на английското държавно управление, се споделя още, че „ Прозрачност без граници “ класира България като една от страните в Европа, в които корупцията нанася най-големи вреди “.

ДЕБАТИ.БГ вършим обзор на и най-важното, което се споделя в него.

Обобщено – в известието на британците се споделя, че обществени запаси в България са попадали в „ в джобовете на корумпирани лица “, вместо да бъдат употребявани за „ ремонт на пътища, създаване на лечебни заведения и подкрепяне на икономическия напредък “. Казва се, че Пеевски е опитвал да практикуване на надзор върху основни институции и браншове посредством подкупи и потребление на медийната си империя; че Илко Желязков е употребявал позицията си, с цел да пренасочи преференциална държавна поръчка за лична изгода; че Васил Божков е употребявал подкупи, с цел да отбрани ползите си.

Санкциите са по Глобалния антикорупционен режим, въведен през април 2021 година държавното управление на Обединеното кралство. По този режим са наложили наказания на 35 физически и юридически лица, в това число на тримата българи.

Оригиналът на известието, преведено от ДЕБАТИ за актуалната обява, може да

„ Бивш член на Народното събрание, някогашен чиновник на националната сигурност и най-богатият човек в България са глобени от Обединеното кралство и Съединени американски щати за корист с властови позиции, като са пренасочвали държавни средства в своя изгода. Днес (петък, 10 февруари) на тримата видни българи бяха наложени забрани за пътешестване и заледяване на активи в границите на световния антикорупционен санкционен режим на Обединеното кралство “, се споделя в известието, оповестено през вчерашния ден.

Съобщението цитира министъра на външните работи на Англия Джеймс Клевърли, който декларира следното:
„ Санкционираните лица са лишили народа на България от запаси, които са от решаващо значение за неговото икономическо и обществено развиване. Парите, които е трябвало да бъдат употребявани за ремонт на пътища, създаване на лечебни заведения и подкрепяне на икономическия напредък, вместо това са попаднали в джобовете на корумпирани лица.Обединеното кралство работи в тясно съдействие със Съединени американски щати, с цел да поддържа България в напъните ѝ да се оправи с корупцията и да укрепи върховенството на закона, като глоби тези корумпирани лица “.
В известието се показват и съответните глобени лица:

„ Делян Пеевски: някогашен член на Народното събрание и медиен магнат. Пеевски е взел участие в опити за практикуване на надзор върху основни институции и браншове в българското общество посредством подкупи и потребление на медийната си империя.

Илко Желязков: някогашен чиновник на националната сигурност и член на управителния съвет на най-голямата българска държавна енергийна компания, който употребява позицията си, с цел да пренасочи преференциална държавна поръчка за лична полза.

Васил Божков: съгласно сведенията най-богатият човек в България, натрупал положението си в хазартната промишленост. Божков е употребявал необятно подкупи, с цел да отбрани бизнес ползите си “.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР